Android malware stijgt 3325% in half jaar tijd

Het aantal applicaties met malware beschikbaar voor Android is gestegen van 400 in juni 2011 naar 13.302 in december 2011, zo blijkt uit onderzoek van Juniper Networks. Ook worden deze applicaties steeds slimmer en kunnen ze gebruikers hoge rekeningen bezorgen.

Het bedrijf onderzocht bijna 800.000 applicaties, gemaakt voor alle besturingssystemen. In totaal was er een stijging van 155% over de laatste zes maanden van 2011. Het aantal applicaties met malware voor Blackberry OS steeg met 8%, en het aantal applicaties met malware voor Java ME steeg met 49%. Veruit de grootste stijging werd gemeten bij het Android OS, waarbij de hoeveelheid malware met maar liefst 3325% gestegen is.Door de gesloten houding van Apple is over besturingssysteem iOS niet veel bekend over malware. Doordat applicaties door Apple goedgekeurd dienen te worden is de kans op een aanval veel kleiner. iPhone gebruikers die hun telefoon jailbreaken lopen wel een groter risico op malware. Hierdoor kunnen zij immers applicaties downloaden die niet door Apple goedgekeurd zijn.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 63% van de applicaties met malware spyware bevat, de overige 37% bestaat vrijwel geheel uit SMS trojans. Deze trojans kunnen Android gebruikers hoge rekeningen bezorgen doordat ze sms berichten versturen naar dure servicenummers, waarvan de eigenaar nauwelijks te achterhalen is.

Andere veiligheidsrisico's die uit het onderzoek blijken, zijn onder andere het onderscheppen van internetverkeer door het gebruik van openbare WiFi netwerken, het bezoeken van geïnfecteerde websites en dataverlies door diefstal of verlies. Eveneens opmerkelijk is de constatering dat veel applicaties meer doen, dan hetgeen zij toegang tot hebben van de gebruiker. Zo had 30% van alle geteste applicaties toegang tot de locatie, 15% kon telefoongesprekken starten en 6% kon alle accounts inclusief inhoud inzien. Dit alles zonder toestemming en kennis van de gebruiker. Het volledige rapport kan hier gelezen worden.

Meer nieuws

Populaire toestellen

› bekijk alle telefoons

0 reacties

› reageer

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Schrijf jij de eerste?

Iets te zeggen? Reageer!

Je naam (*optioneel)
Vul ter controle de uitkomst van de volgende rekensom in (*verplicht)
negen + 5
=