Einde subsidie op telefoons in zicht

De Europese telecombedrijven Vodafone en Telefonica willen stoppen met het subsidiëren van smartphones bij abonnementen, zo meldt Reuters. De aanbieders testen momenteel in Spanje met nieuwe abonnementsvormen zonder toestelsubsidie.

De telecombedrijven hebben de laatste jaren meer moeite winst te maken, onder andere door Europese regelgeving, en willen daardoor gaan stoppen met subsidies. De derde grote aanbieder in Spanje, France Telecom, probeert nu juist meer marktaandeel te verkrijgen door door te gaan met het subsidiëren van smartphones. Veel klanten in Spanje kiezen nu voor een smartphone in combinatie met France Telecom, uit angst dat ook zij binnenkort stoppen met het subsidiëren van smartphones, aldus een verkoper van Phone House in Madrid.

In Frankrijk is de nieuwe aanbieder Free erg succesvol. Het netwerk van Iliad startte met een ultragoedkoop abonnement eerder dit jaar, en zette daarmee de Franse telecommarkt op zijn kop. In zeer korte tijd is het deze aanbieder gelukt 2,6 miljoen klanten aan zich te binden. Ook in Nederland wordt er druk gesleuteld aan subsidies op telefoons. Zo zijn de KPN-merken Hi en Telfort al gestopt met het subsidiëren van telefoons, en overgegaan op een constructie waarbij klanten een telefoon kunnen huren. Aan het einde van het contract kunnen klanten de telefoon dan overkopen voor de restwaarde.

Het stoppen met subsidies in de telecommarkt is niet geheel zonder risico's. Klanten zullen minder snel geneigd zijn de nieuwste technieken aan te schaffen, doordat zij zelf in de buidel moeten tasten. Hierdoor zou de innovatie in de telecommarkt minder hard gaan lopen. Ook voor fabrikanten van mobiele telefoons is het geen goed nieuws. Het afschaffen van subsidies kan de omzetten van deze bedrijven wel eens ernstig gaan laten krimpen. Wat de exacte gevolgen zijn uit de test in Spanje, zal binnen enkele maanden duidelijk gaan worden.

Meer nieuws

Populaire toestellen

› bekijk alle telefoons

0 reacties

› reageer

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Schrijf jij de eerste?

Iets te zeggen? Reageer!

Je naam (*optioneel)
Vul ter controle de uitkomst van de volgende rekensom in (*verplicht)
zes plus 1
=