Microsoft kondigt Windows Phone 8 aan

Microsoft heeft tijdens een eigen evenement Windows Phone 8 aangekondigd, een nieuwe versie van zijn mobiele OS. Deze is gebaseerd op de Windows 8-kernel voor pc's, die ondersteuning voor multi-core en schermen met hd-resolutie biedt, zo meldt Tweakers.net. Ook Skype zal volledig geïntegreerd worden in Windows Phone 8.

Tijdens de Windows Phone Summit 2012 presenteerde Microsoft de basis van zijn nieuwe OS, waarbij het vooral inging op de nieuwe technologische mogelijkheden voor fabrikanten en ontwikkelaars: later maakt het bedrijf bekend wat voor nieuwe features beschikbaar komen voor gebruikers. Wel liet Microsoft los dat er meer mogelijkheden komen om het startscherm van Windows Phone aan te passen. Daarbij kunnen onder andere de grootte en de locatie van de live tiles aangepast worden, waardoor gebruikers hun toestel meer kunnen personaliseren. Ook wordt voip geïntegreerd in het OS en wordt spraakbesturing uitgebreid.

Met Windows Phone 8 moeten smartphonemakers door de gedeelde kernel met de desktopversie van het OS hun toestellen van meer high-endhardware kunnen voorzien. Daarbij zijn multi-coreprocessors en hogere schermresoluties mogelijk. Waar voorheen alleen de resolutie van 800x480 pixels werd ondersteund, kan met Windows Phone 8 ook gekozen worden voor 1280x720 en 1280x768 pixels. Microsoft stelde voorheen strenge eisen aan de hardware, waardoor er in Windows Phone 7 en 7.5 minder te kiezen viel voor fabrikanten.

Omdat Windows 8 en Windows Phone 8 gebaseerd zijn op dezelfde kernel moet het uitwisselen van code om aplicaties mee te schrijven gemakkelijker worden. Ontwikkelaars kunnen zo gemakkelijker apps zowel voor het desktop- als het mobiele OS beschikbaar maken, aldus Microsoft. Daarbij heeft het bedrijf ondersteuning ingebouwd voor native code, via C en C++. Ook is DirectX-ondersteuning aanwezig waardoor het porten van games naar Windows Phone gemakkelijker moet worden. Volgens Microsoft zijn er slechts kleine aanpassingen aan de code nodig om pc-apps op smartphones te laten draaien.

Naast de Windows 8-kernel komt ook Internet Explorer 10 naar Windows Phone. Deze heeft dezelfde rendering engine als de desktopversie, evenals het veiligheidsmechanisme dat gebruikers tegen phishing moet beschermen. Microsoft heeft tevens een betaalsysteem ingebouwd waardoor gebruikers hun toestel als virtuele portomonnee kan worden gebruikt. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de korteafstandstechnologie nfc en er is ondersteuning voor kortingsbonnen. Gebruikers kunnen hun credit- en betaalkaarten koppelen aan het betaalsysteem. Overigens is nfc naast voor betalingen ook te gebruiken voor het uitwisselen van content. De digitale portemonnee moet ondersteund worden door de provider, die een zogenaamde secure simkaart moet aanbieden. Het is onduidelijk of deze features meteen bij de release in Nederland beschikbaar komt.

Nokia gaat de kaartentechnologie in Windows Phone 8 verzorgen. Daarmee krijgen gebruikers toegang tot turn-by-turn-navigatie, waarbij de benodigde kaarten offline beschikbaar zijn. De maptechnologie wordt volledig geïntegreerd in het OS, waarbij ook andere apps gebruik kunnen maken van de kaartgegevens. Momenteel is Nokia Maps als app beschikbaar. Het nieuwe mobiele OS krijgt ook verscheidene nieuwe veiligheidsfeatures, waaronder het Secure Boot-mechanisme en encryptie via BitLocker van Windows 8. Dit moet Windows Phone geschikter maken voor gebruik in het bedrijfsleven, waarbij ook meer zakelijke software beschikbaar wordt gemaakt.

Tijdens het evenement waarbij het nieuwe OS werd gedemonstreerd toonde Microsoft-topman Joe Belfiore het nieuwe OS op een Nokia-telefoon met onbekende dual-core-chip. Ook werd een tablet getoond die op Windows 8 draaide. Volgens Microsoft zijn de getoonde modellen prototypes die niet op de markt komen, maar het is aannemelijk dat er gelijkwaardige apparaten in ontwikkeling zijn.

Bestaande Windows Phone-apparaten zullen geen update krijgen naar versie 8 van het OS. Wel komt Microsoft met een tussenversie die enkele features van het nieuwe OS naar bestaande smartphones brengt. Onder andere het aanpasbare startscherm komt beschikbaar met de update, die versienummer 7.8 draagt.

Er kwamen eerder al geruchten naar buiten dat Microsoft de release van Windows Phone 8 voorbereidde. Zo kwamen er al screenshots uit die delen van de interface tonen. Er is overigens nog geen hardware met het nieuwe mobiele OS aangekondigd. In de herfst zou Windows Phone 8 uit moeten komen, waarbij Microsoft in de tussentijd nog met aankondigingen over nieuwe gebruikersfeatures zou moeten komen.Meer nieuws

Populaire toestellen

› bekijk alle telefoons

0 reacties

› reageer

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Schrijf jij de eerste?

Iets te zeggen? Reageer!

Je naam (*optioneel)
Vul ter controle de uitkomst van de volgende rekensom in (*verplicht)
9 min 1
=