Geld voor je oude mobiel

Je oude mobiele telefoon verkopen kan op verschillende manieren. Aanbieden via Marktplaats, Speurders of ons eigen forum is een bekende en veel toegepaste methode. Nieuw voor veel mensen is de mogelijkheid om het toestel aan een opkoper te verkopen. Hierbij neemt een opkoper zoals TopDollarMobile of Techreturns het toestel over voor een van te voren afgesproken bedrag.

Hoe werkt dit verkopen precies?
Er zijn in Nederland een heel aantal opkopers actief. Een volledige lijst van de partijen waaraan je je toestel kunt verkopen vind je verderop in dit artikel. Op de websites van de verschillende bedrijven kan je opzoeken of ze je telefoon accepteren; niet ieder bedrijf koopt elke telefoon op. Het bedrag dat je ontvangt voor je toestel verschilt per type. Je oude Nokia 6310 levert bijvoorbeeld nog €4,00 op, maar voor een Apple iPhone 3GS 16GB ontvang je nog dik €230. Ook de staat van de telefoon is bepalend voor de waarde: een beschadigde telefoon levert minder geld op dan een toestel dat nog in nette staat is.

De werkwijze van de verschillende partijen is in het kort als volgt:

  1. Surf naar de website van één van de opkopers
  2. Kies het toestel dat je wilt inleveren, en bekijk de geschatte vergoeding
  3. Vul je contactgegevens in.
  4. De opkoper stuurt je een retourenveloppe. Stop hier het toestel in, en doe deze op de post.
  5. Na ontvangst en onderzoek door de opkoper ontvang je de vergoeding op je bankrekening.

Aan wie kan ik mijn toestel verkopen?
Je kunt je toestel aanbieden aan één van de volgende bedrijven:

Welke partij betaalt het meeste voor mijn oude mobiel?
Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Het kan per type toestel verschillen welke partij het meeste betaalt. Het loont daarom om te shoppen bij de verschillende opkopers.

Zijn er ook goede doelen die ik kan steunen met mijn oude telefoon?
Jazeker. Sowieso kan je de opbrengst zelf doneren aan een goed doel, maar er zijn ook partijen die de opbrengst direct bij het goede doel storten. Een aantal van de goede doelen die je op deze manier kunt steunen zijn:

Wat gebeurt er met de ingeleverde gsm toestellen?
De ingeleverde toestellen worden na ontvangst gecontroleerd op werking. Defecte toestellen worden gerepareerd of gerecycled; dat hangt van de opkoper af. De goede toestellen worden (na revisie) weer verkocht en zo hergebruikt.

Wat zijn de ervaringen met de verschillende partijen?
Enkele ervaringen zijn terug te lezen in de volgende discussies op ons forum:

Kan ik mijn toestel niet beter zelf verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats?
Het nadeel van zelf verkopen via Marktplaats, Speurders of een andere website is dat het in de regel meer tijd kost, en bovendien het nodige gezeur kan opleveren. Hier staat tegenover dat zelf verkopen in sommige gevallen meer geld oplevert. Ga je voor gemak dan is het aanbieden aan een opkoper de voor de hand liggende optie. Wil je zo veel mogelijk verdienen, dan ben je meestal beter uit als je de verkoop in eigen hand houdt. Is er een zeer groot aanbod op Marktplaats of Speurders van jouw type telefoon, dan kan een opkoper meer opleveren. Het is sowieso interessant de prijs te bekijken bij de opkopende partijen, ook als je je telefoon zelf wilt verkopen. Hiermee heb je namelijk een goede indicatie wat je minimaal voor je telefoon kunt vragen.