Siemens Mobile samen met BenQ

Precies, even vergeten.

› reageer

(P7) Siemens Mobile wil verder verlies tegengaan door een samengaan met het Taiwanese BenQ.
Siemens' raad van de bestuur beslist waarschijnlijk vandaag over de formalisering van de samenwerking met BenQ.

Het Duitse bedrijf zit al jaren in zijn maag met het verliesgevende bedrijfsonderdeel Mobile. Sinds vorig jaar zoekt Siemens naar een partner om de kosten mee te delen en gebruik te maken van nieuwe kennis van de consumentemarkt.

BenQ zal samen met Siemens mobiele telefoons gaan maken op een wijze die te vergelijken is met Sony en Ericsson. Sony kampte enkele jaren geleden eveneens met aanhoudend verlies bij zijn telefoonmaker. Sinds de Japanners de Zweden van Ericsson aan boord haalden, begon het financiële tij te keren. SonyEricsson boekt nu winst en de nieuwe toestellen spreken de consumenten aan.

Details van de samenwerking tussen Siemens en BenQ zijn nog niet bekend. Financial Times Duitsland meldt dat BenQ zijn consumenten- en marktkennis op het gebied van mobiele telefonie met Siemens zal delen.

BenQ, een afsplitsing van computermaker Acer, is een kleine speler op de markt voor mobiele telefonie, met een mondiaal marktaandeel van ruwweg vier procent. Siemens zag zijn marktaandeel dalen van 8 procent vorig jaar naar 5,5 procent eind mei, volgens cijfers van marktonderzoeker Gartner.

Siemens Mobile boekte in de eerste helft van het lopende boekjaar een verlies van 280 miljoen euro.

BenQ, dat 60 procent van zijn omzet genereert met productiewerkzaamheden voor derden, beoogt zijn omzet op de Europese markt in 2005 met 50 procent te laten groeien. Behalve mobiele telefoons fabriceert het bedrijf ook LCD-schermen en laptops.

Gepubliceerd op maandag 06 juni 2005
bron: www.planet.nl

› reageer

Nou kom maar op met die P50 in Nederland

› reageer

twee budget merken bij elkaar, worden dat goedkope technologische hoogstandjes of nog meer goedkope troep?

› reageer

Bruin + Bruin wordt geen Blond.

› reageer

Als ze eens niet bezuinigen op de processor dan kan het nog wel eens wat worden... Maar daar hadden ze geen BenQ voor nodig gehad...

› reageer

Siemens stoot mobiele telefoons af

MÜNCHEN - Siemens doet zijn mobiele telefoons de deur uit. Het Duitse concern maakte dinsdag bekend de divisie aan het Taiwanese bedrijf BenQ te verkopen.

De divisie, waar 10.000 mensen werken, is al geruime tijd verliesgevend. De eerste drie maanden van dit jaar bedroeg het negatieve saldo 138 miljoen euro. Siemens heeft maandenlang naar een partner voor de activiteiten gezocht. Overleg met onder meer Motorola leverde niets op.


Hoeveel BenQ op tafel legt, is niet bekendgemaakt. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de autoriteiten en de aandeelhouders. De afronding vindt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar plaats.

Kostenpost

De transactie resulteert in een kostenpost van 350 miljoen euro, aldus Siemens. Het Duitse concern koopt tevens voor 50 miljoen euro aan aandelen van BenQ, waarmee het een belang van 2,5 procent krijgt in het Tawainese bedrijf.

Marktleider

Siemens bezette met zijn mobiele telefoons in het eerste kwartaal dit jaar plaats vijf op de wereldmarkt. Het marktaandeel van 5,5 procent was het kleinste sinds 1999. In de eerste drie maanden van vorig jaar bedroeg Siemens' marktaandeel 8 procent. Nokia is met 30,4 procent marktleider.

Banengarantie

Volgens Siemens wil BenQ alle 10.000 werknemers in dienst houden. In Duitsland zelf werken bij de mobiele telefonie van het concern 6000 mensen. Siemens had vorig jaar nog een banengarantie voor de betroffen werknemers gegeven.

BenQ, een afsplitsing van het Acer-concern, kan de merknaam Siemens nog vijf jaar aanhouden. Het bedrijf produceert veel voor andere ondernemingen, onder meer laptops en platte monitoren, en maakt zelf ook mobiele telefoons.

Partner

Siemens had in april zijn activiteiten op het gebied van mobiele en draadloze telefoons in een aparte onderneming ondergebracht om de zoektocht naar een partner te vergemakkelijken. De overeenkomst met BenQ betekent dat het Duitse concern de draadloze telefonie onder eigen hoede houdt.

Siemens is niet het eerste concern dat een ander onderkomen heeft gevonden voorzijn gsm-activiteiten. Vorige maand verkocht het Franse Alcatel zijn mobiele telefonie aan het Chinese TCL. In 2001 vormde het Zweedse Ericsson een gezamenlijke onderneming met het Japanse Sony. In hetzelfde jaar deed Philips de productie van mobieltjes over aan China Electronics Corporation.

bron: www.nu.nl
Laatst gewijzigd: 7 juni 2005 10:24

› reageer

Lees hier verder, inmiddels is er meer duidelijkheid; BenQ neemt Siemens Mobile over.

› reageer

dan kan hier zeker wel een hangslotje op

› reageer

Precies, even vergeten.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Dit onderwerp is gesloten. Reageren is niet meer mogelijk.