France Telecom overweegt Spaanse overname Amena

België feitelijk niet meer. Wanadoo heeft zich al heel lang terug getrokken van de Belgische markt.

› reageer

France Telecom overweegt Spaanse overname

Gepubliceerd op dinsdag 19 juli 2005

(P7) Telecombedrijf France Telecom laat zakenbank BNP onderzoeken of ze een bod van circa 9 miljard euro uit zal brengen op de Spaanse mobiele telecomaanbieder Amena.
Spaanse media meldden de Franse belangstelling voor het mobiele telecombedrijf, dochter van het Spaanse telecomconcern Auna. France Telecom bevestigde vanochtend een bod op Amena te overwegen. Onduidelijk is nog of France Telecom daadwerkelijk een bod uit gaat brengen.

Zakenbank Merrill Lynch houdt momenteel grote schoonmaak bij Auna. De Amerikaanse bank kreeg de opdracht het hele Auna-concern te verkopen. De Spaanse eigenaren gaven eerder al hun voorkeur aan voor de gezamenlijke verkoop van de vaste lijnen, het mobiele netwerk en het kabelnetwerk.

Afhankelijk van het advies van BNP zou het France Telecom-bod het derde bod zijn op een of meerdere Auna-onderdelen. Eerder meldden zich al twee investeringsconsortia. Kohlberg Kravis Roberts, Goldman Sachs en BC Partners brachten een bod uit op heel Auna. Het tweede consortium brengt ook een bod uit op heel Auna, maar splitst het daarna direct op in tweeën. Blackstone, Carlyle, Providence en Permira willen Amena. En biedingspartner Ono, een Spaanse kabelaar, wil samen met Providence en drie kleinere partijen de vaste netwerken overnemen.

Onduidelijk is of het Franse bod de Auna-eigenaren ertoe over kan halen het mobiele netwerk los van de vaste netwerken te verkopen. De waarde van de vaste netwerken wordt geschat op 2,6 miljard euro.

France Telecom noteerde eind 2004 een netto schuld van 50 miljard euro in de financiële jaarboeken.

BRON: Planet

Misschien niet zo heel interessant omdat het niet echt Nederlands telecomnieuws is, maar toch.

› reageer

Er komt dus waarschijnlijk binnenkort ook Orange in Spanje:

FT koopt Amena

› reageer

Ik vind het wel goed dat Orange nu uit weet te breiden in Europa. Juist Spanje is een goede markt om daar nog een internationaal opererende operator te krijgen. Ik denk dat het het beste zou zijn om ook te rebranden naar Orange.

› reageer

In Polen komt binnenkort ook Orange (nu Idea).

› reageer

Is dus uiteiendelijk ook echt gebeurd. France Telecom heeft Amena gekocht. Het lijkt erop dat France Telecom op zoek is naar markten waar ze in internet en mobiele telefonie kunnen koppelen. Dat is al in Engeland zo, in Nederland, in Frankrijk, in Belgie, in Polen, en in Spanje dus nu ook. In Frankrijk heeft Orange inmiddels een product op de markt gebracht waarmee je binnen belt via je interne netwerk en internet en met dezelfde telefoon buiten via het mobiele netwerk. Binnen kun je je geen betere dekking kunnen voorstellen. Daar kan geen enkel netwerk tegenop. Daarnaast bel je binnen ook nog eens veel goedkoper (dat staat tenminste op de website van Orange Frankrijk). Zou het mooi vinden als Orange hier in Nederland ook snel mee zou komen. Heeft iemand daar misschien iets over gehoord?

› reageer

België feitelijk niet meer. Wanadoo heeft zich al heel lang terug getrokken van de Belgische markt.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.