Telfort komt eind 2006 met HSDPA-internet

De prijzen zullen denk ik gewoon het zelfde zijn als huidige Breedband abonnement. In vorige persberichten over EDGE heeft Telfort altijd gemeld dat UMTS, etc hier aan toegevoegd zullen worden.

› reageer

Info op nu.nl

Uitgegeven: 24 augustus 2005 18:44

AMSTERDAM - Telfort wil eind volgend jaar snel mobiel internet gaan aanbieden via de HSDPA-techniek. Eerder deze maand liet T-Mobile ook al weten volgend jaar de techniek in gebruik te nemen. HSDPA wordt de opvolger van UMTS genoemd.

Telfort is verplicht om eind volgend jaar een dekkend UMTS-netwerk te hebben. De overheid heeft dat geregeld tijdens de veiling van de licenties voor deze techniek begin deze eeuw. "We zijn druk bezig dat te realiseren, maar gaan het niet commercieel gebruiken", zei Joop Ramaekers, manager netwerk strategie, woensdag.


Telfort wil UMTS overslaan en direct de HSDPA-techniek aan de klanten aanbieden. "Deze is vele malen sneller en efficienter dan UMTS." HSDPA zal niet meteen landelijk te gebruiken zijn. "We beginnen met de vier grote steden en kijken daarna in welke gebieden er vraag naar is."

Ook T-Mobile gaat direct HSDPA gebruiken, in tegenstelling tot de concurrenten KPN en Vodafone die beginnen met UMTS. HSDPA garandeert dezelfde snelheden als een ADSL-verbinding thuis. Vodafone en KPN zijn bezig met het opwaarderen van hun netwerk naar deze techniek.

› reageer

"We beginnen met de vier grote steden en kijken daarna in welke gebieden er vraag naar is."

Dit is wel hele aparte uitspraak. Het werkt namelijk pas als het overal beschikbaar is. En niet vast zit aan 1 gebied.

› reageer

Van Emerce, bericht is duidelijker en completer:

Telfort slaat umts over met hsdpa
25 augustus 2005 - Door Jan Libbenga
Telfort gaat volgend jaar in vier grote Nederlandse steden HSDPA lanceren. Deze opvolger van UMTS biedt theoretisch snelheden tot 14 megabit per seconde, vele malen de snelheid van ADSL.

Telfort maakte de plannen woensdag bekend tijdens een persconferentie met partner Huawei, die de infrastructuur en de datakaarten ontwikkelt. Telfort telde vijf jaar geleden 430 miljoen gulden neer voor een UMTS licentie, maar heeft het netwerk tot nu toe nooit uitgerold uit vrees dat de investeringen niet zouden worden terugverdiend. In plaats daarvan werd bovenop het bestaande GSM netwerk EDGE geïntroduceerd, een technologie die gemiddelde snelheden tot 160 Kbps ondersteunt.

Om aan de licentievoorwaarden te voldoen - uiterlijk in 2007 moet Telfort een G3 netwerk gereed hebben - worden alsnog UMTS zender/ontvangers gebouwd in Nederland, maar daarbovenop wordt HSDPA toegepast. Het gaat volgens Telfort om een eenvoudig te implementeren software oplossing, waardoor snelheden tot 14 megabit per seconden gerealiseerd kunnen worden. De reële snelheden liggen echter een stuk lager. TNO Telecom schat die zelfs op 2 a 3 megabit per seconde per gebruiker.

Dat is dan nog wel een factor 4 tot 8 keer sneller dan de maximale bitrate die UMTS toestaat. Overigens zullen de netwerkkaartjes voor laptops voorlopig nog lagere snelheden ondersteunen vanwege de beperkingen van de processors. Gebruikers zullen in eerste instantie genoegen moeten nemen met 1,8 megabit per seconde, aldus Telfort. Toch zijn ook met deze snelheden al haarscherpe videobeelden te ontvangen.

Telfort gaat het product in de markt zetten als Breedband van Telfort. In gebieden waar HSDPA niet beschikbaar is, zal EDGE of UMTS worden aangeboden. Al naar gelang de vraag zal HSDPA in meer gebieden beschikbaar komen. "Technisch gezien is de omschakeling naar HSPDA tamelijk eenvoudig," zegt Theo van de Wiel, hoofd technologie van Telfort. "Alleen moet de capaciteit van de centrales ook uitgebreid worden.”

Het is nog niet bekend wanneer de dienst precies wordt gelanceerd; dat hangt onder meer van de beschikbaarheid van datakaartjes af. Ook zijn de tarieven niet bekend. Omdat Telfort zo lang heeft gewacht met de uitrol van UMTS, zijn de aanlegkosten van het netwerk volgens Van de Wiel zeker driekwart goedkoper.

Telfort is een van de eerste partijen in de wereld die een commerciële lancering van HSDPA hebben aangekondigd. Toch is niet uitgesloten dat in de loop van 2006 ook andere landen volgen. In Nederland is al de nodige kennis op het gebied van HSDPA aanwezig. TNO Telecom heeft zelfs al een wetenschappelijk model ontwikkeld waarmee netwerkoperators kunnen berekenen of investeringen in HSPDA zinvol zijn.

› reageer

dan duurt het nog een jaar of 2 voordat iedereen een goedkope toestel kan kopen.
Dat is mooi bijna 7 jaar na dato dat de umts licenties verkocht werden!!

› reageer

Nog 1 jaar dus....

› reageer

ik ga ervanuit dat het 1e jaar van oplevering te duur wordt voor de gewone consument. Alleen voor de early adaptors dus.

Verwacht alleen dat het aanslaat als de prijzen laag en fixed zijn.

› reageer

De prijzen zullen denk ik gewoon het zelfde zijn als huidige Breedband abonnement. In vorige persberichten over EDGE heeft Telfort altijd gemeld dat UMTS, etc hier aan toegevoegd zullen worden.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.