Mobiel met ingebouwde gps

Aardig idee, al heeft Motorola nu al een model op de markt met navigatiesoftware. Er loopt hier op TV ook al een thread over.

› reageer

Compleet mobieltje
Door Peter Otte

ROTTERDAM - Wat kun je je nog wensen op je mobieltje? Alles zit ’r al op. Of niet?

Ontwerpers van mobiele telefoons hebben het lastig de laatste jaren. Ze weten nauwelijks nog welke nieuwe snufjes ze aan de toestellen moeten toevoegen. Er is zelfs al een trend naar simpele mobieltjes, waarmee je alleen kunt bellen.
Toch durfde Siemens het aan met de nieuwe SXG75. Alle highlights van topmobieltjes zitten er op en als extraatje mobiele navigatie. Mét een ingebouwde satellietontvanger (gps). Geen gesleur dus meer met aparte gps-apparaatjes die met een kabeltje of een draadloze bluetooth-verbinding contact maken met het hoofdapparaat. Siemens is al jaren eigenaar van VDO Automotive, het navigatiesysteem, dat is ingebouwd in veel dure automerken. Dit najaar komt VDO ook met een los navigatiekastje en dus ook met navigatie in dit Siemens mobieltje. Zo wordt het exclusieve navigatiemerk wat breder verspreid en beter bekend.
Het passend maken van het systeem voor een mobiele telefoon was nog een aardige klus. De Nederlandse Fransiska Groenland had er bij VDO in het Franse Nice een dagtaak aan: ,,De menuutjes pasmaken, de structuur aanpassen, het was even puzzelen.’’
Siemens presenteerde het mobieltje vorige week in Turijn, op het testcircuit in de voormalige autofabriek van Fiat.
De navigatie deed het naar behoren. In de vertaling van de software zaten nog wel wat foutjes.
Het was nog niet af. Maar dat is bij mobieltjes van Siemens wel vaker. Pas na enige updates werkt het toestel naar behoren. Dan zit er onder meer FM-radio op met radio-datasyteem, tekst die door het schermpje loopt, zoals de stand van de AEX.
Alle bureaufuncties, als e-mail, agenda en adresboek. Videofilmpjes kunnen op de geheugenkaart worden gezet en onderweg bekeken. En je kunt ook zelf filmpjes maken. Net als foto’s. En voor een verloren moment in trein of bus is ook gamen een optie.

Vanaf december in Nederland te koop voor €450,-

www.ad.nl

› reageer

Aardig idee, al heeft Motorola nu al een model op de markt met navigatiesoftware. Er loopt hier op TV ook al een thread over.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.