Utrecht bedient straatverlichting met sms

SMS "LAMP AAN" naar 8466 en maak kans op een videocamera! _/-\o_

1 euro per bericht

› reageer

Utrecht bedient straatverlichting met sms

Uitgegeven: 19 januari 2006 10:46
Laatst gewijzigd: 19 januari 2006 10:50

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat de straatverlichting in de stad bedienen met sms'jes. Het systeem is zuiniger en flexibeler, legden de ontwikkelaar en het ingenieursbureau van de gemeente donderdag uit. Op de meeste plaatsen in Nederland stuurt het energiebedrijf de openbare verlichting op een vast tijdstip aan. Sinds de privatisering van de energiesector zijn de leveranciers meer geld voor die dienst gaan vragen, verklaarde beleidsadviseur A. Klink van de gemeente donderdag.

Het nieuwe systeem werkt met één lichtsensor die bij (on)voldoende licht een sms naar de centrale stuurt. Vanuit de centrale gaan signalen naar de verschillende schakelpunten in de stad, waarna de straatverlichting aan of uit gaat. Het bespaart daarom tevens energie. Het is volgens het ingenieursbureau van de gemeente voor het eerst dat de techniek op zo'n grote schaal gaat worden toegepast.

Inmiddels reageren vijftig van de vijfhonderd voedingskasten op sms. Dat komt neer op ongeveer 1500 straatlantaarns. Bij volledige integratie rekent Klink op een besparing van 50.000 euro per jaar op de energie- en bedieningskosten. Het systeem is verder beter omdat het bij storingen een signaal afgeeft en direct een reparateur kan worden ingeschakeld. Vroeger waren gemeente en politie afhankelijk van telefoontjes van buurtbewoners.

Ook de afdeling cameratoezicht van de politie heeft veel belangstelling voor de nieuwe toepassing, aldus Klink. "Straatlampen kunnen eenvoudig uit en aan worden gezet om camerabeelden optimaal te benutten en verdachten eventueel af te schrikken."

Bron


... handig trouwens met oud en nieuw >

› reageer

Het werkt met 1 (!!) lichtsensor leuk voor al die donkere steegjes in de binnenstad, daar zal het toch donkerder zijn dan op een open plaats. En wat te denken van een flink pak wolken, die af en toe openbreken voor wat zon? Steeds die lantaarnpalen aan en uit, en weg is je besparing. Maar op zich is het idee wel leuk. Zou je dan ook zelf een sms kunnen sturen naar zo'n lantaarnpaal? Dan heb je pas BLING BLING Ik weet dat het bij de Vodafone City Points wel kan, die hebben zo'n mooie TV hangen en daar kun je berichten heen sturen als je het juiste nummer weet (handig, connecties) en dat geeft soms best grappige effecten.

› reageer

SMS "LAMP AAN" naar 8466 en maak kans op een videocamera! _/-\o_

1 euro per bericht

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.