Umts pas in 2010 voornaamste technologie

Excuses, is zeker misgegaan.

› reageer

Pas in 2010 zal umts de belangrijkste technologie zijn voor mobiele telefoons, zo voorspelt onderzoeksbureau Forrester Research in een rapport. Met name MMS is wereldwijd te duur.

In 2010 zal 61% van de mobiele bellers in West-Europa gebruik maken van umts, voorspelt onderzoeksbureau Forrester. Nederland zal niet achterblijven. In sommige landen zijn nu al redelijk veel umts-mobieltjes in gebruik, zoals Italië (15%) en het Verenigd Koninkrijk (11%). Zweden, Portugal en Oostenrijk scoren ook bovengemiddeld, zo'n 8%. Nederland blijft nu nog achter, slechts zo'n 2% heeft een umts-mobieltje.
In alle West-Europese landen zal eind 2010 rond 60% over een umts-telefoon beschikken. Niek van Veen, onderzoeker bij Forrester, verwacht niet dat bezitters van zo'n toestel in 2010 massaal zullen gaan internetten. Op dit moment gebruikt 21% van de Europese mobiele bellers de internetfunctie op het toestel, waaronder MMS, ten minste één keer per maand. Waarschijnlijk zal volgens Forrester de helft van de bezitters die straks een mobieltje met snelle internettoegang via umts heeft, daadwerkelijk mobiel gaat internetten.
MMS en i-mode impopulair
Forrester heeft gekeken hoe consumenten nu omgaan met mobiel internet. In Nederland kent i-mode van KPN nauwelijks gebruikers, en ook MMS is bijzonder impopulair. Slechts 9% van de Nederlanders zegt het wel eens te gebruiken. Om van mobiel internet een succes te maken, moet het in ieder geval eenvoudiger zijn. Het gebruik van mobiel internet is volgens de onderzoeker nog veel te ingewikkeld.

Ook de prijs moet omlaag, wat zeker ook voor MMS geldt. Wereldwijd is MMS erg duur, blijkt uit een onderzoek van Informa Telecoms & Media onder 234 operators over de hele wereld. Gemiddeld kostte een MMS-bericht van 30 kB in december 2005 37 dollarcent, waarmee een MMS-bericht ruim 4 keer duurder was dan een sms-bericht. Dat is volgens de onderzoeker de voornaamste reden voor het beperkte gebruik.


Bron

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.