DVB-H-vergunning van NOZEMA naar KPN

Ik denk dat het in nederland wel gaat doorbreken zeker als ze zien dat anderen het ook hebben. Dus ben benieuwd ik ga in ieder geval een dvb-h toestel aanschaffen volgend jaar...

› reageer

"KPN wordt eigenaar Digitenne

(P7) KPN mag Nozema Services kopen als ze de zendmasten afstoot. Daarmee komt Digitenne onvoorwaardelijk in handen van KPN, evenals DVB-T en DVB-H.
De goedkeuring van de overname van Nozema Services door KPN heeft de NMa bekendgemaakt.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vindt, met de regering, dat de overname van Digitenne KPN niet een te grote macht geeft op de tv-markt. Tweede Kamerleden waren eerder mordicus tegen de overname van Digitenne door KPN omdat die al een infrastructuur bezit om tv over te distribueren. Ook de kabelexploitanten verzetten zich.

De NMa gaat uit van de huidige situatie en niet van het potentieel dat KPN heeft met Digitenne: "Op de markt voor doorgifte van televisiesignalen is de positie van KPN/Digitenne zeer klein (circa 2 procent) waardoor de NMa het niet aannemelijk acht dat de concentratie tot gevolg zal hebben dat de concurrentie op deze markt zal worden belemmerd. Er gaat voldoende concurrentiedruk uit van het televisieaanbod via de kabel en mogelijk via de satelliet."

Nu KPN wel Digitenne mag overnemen is er concurrentie tussen vier groepen aanbieders van infrastructuren voor tv-distributie:


Kabelaars verenigd in de Vecai

Satellietaanbieders als CanalDigitaal

KPN met ADSL en Digitenne

Versatel en andere providers
De NMa heeft geen enkele voorwarde verbonden aan de overname van Digitenne. Zo is bijvoorbeeld niet vastgesteld dat KPN de concurrenten in ADSL, zoals Versatel, ook toegang moet verschaffen tot de Digitenne-infrastructuur teneinde een gelijk speelveld te creëren tussen ADSL-aanbieders.

Ook mobiel geen restricties
Met de DVB-T-vergunning van Digitenne kan KPN ook mobiel tv en radio gaan uitzenden via de DVB-H(andheld) standaard. Ook hierin kan KPN alleenrecht verkrijgen en derden weigeren. Toch meent de NMa KPN geen voorwaarden te hoeven opleggen:

"Hierdoor zou de concurrentie kunnen worden belemmerd. Uit het onderzoek van de NMa blijkt echter dat dergelijk uitsluitingsgedrag zich ook (in dezelfde mate) zou kunnen voordoen wanneer de overname van Nozema Services door KPN níet zou plaatsvinden. De concentratie doet hieraan dus niet toe of af...

In tegenstelling tot mobiele televisiediensten bestaan er voor mobiele datadiensten voldoende alternatieven voor DVB-T/H, zoals WiFi en UMTS. Het is niet aannemelijk dat eventuele uitsluiting van aanbieders van mobiele datadiensten door KPN een significant effect op de concurrentie heeft."


Masten verkopen
KPN verplicht zich om uiterlijk twee jaar na het NMa-besluit een aantal van haar hoge zendmasten te verkopen aan een onafhankelijke, door de NMa goedgekeurde, derde partij. Het betreft die zendmasten, die (onder andere) gebruikt worden voor de doorgifte van analoge FM-radio. Nozema Services is één van de drie partijen in Nederland die van deze zendmasten gebruikmaakt.

Tot aan die verplichte verkoop zal KPN het beheer en de exploitatie van de zendmasten overdragen aan zendmastenbeheerder Novec, een staatsinstelling.

De maatregel voor de zendmasten neemt, zegt de NMa, het knelpunt weg in het positieve advies van minister Zalm van Financiën in juni 2005. Daarop reageerde de NMa destijds negatief: KPN zou Nozema Services niet kunnen overnemen, Digitenne wel."

bron:
www.planet.nl
Gepubliceerd op dinsdag 07 maart 2006

› reageer

Het wordt nu wachten op het:
Nokia N92 Hi simlocked sensation pakket


Niet handig dat een belangrijke techniek in handen komt van 1 mobiele provider! Of kijken we al snel naar HSDPA-TV?!

› reageer

Als je ziet hoe traag Digitenne zijn digitale TV netwerk bouwt en hoe snel een bedrijf als KPN het UMTS-HSDPA net uit de grond stampt, dan vraag ik mij af of je deze mobiele TV licentie wel aan een klein bedrijf moet willen geven. KPN is in staat om snel een landelijk dekkend digitaal mobiel TV net op te zetten. Daarnaast staat het KPN natuurlijk vrij om ook digitale mobiele TV aan andere bedrijven te leveren.

Ik verwacht dat mobiele TV net als UMTS niet echt snel winstgevend zal zijn voor een provider. Alleen KPN bouwt ook na het bereiken van de minimale dekkingsverplichting nog steeds flink aan UMTS al is het twijvelachtig of deze investering snel wat op zal leveren. Zonder een mobiele onderneming als KPN zou digitale mobiele TV zeker niet van de grond komen denk ik.

› reageer

Mobiele TV is niet interessant tenzij je het signaal op de een of andere manier naar je grote plasmascherm kan doorsturen of naar je pc-scherm op je werk.
Jaren geleden waren er al draagbare mini TVtjes die redelijk ontvangst hadden maar ze sloegen niet aan omdat je eenvoudigweg niet in je eentje constant naar dat kleine scherm wilde kijken.

Nee videobellen is het enige voordel van een snelle mobiele data verbinding en uiteraard sneller internetten!
Kijk maar naar T-mobile: die heeft nog niet eens een snelle verbinding maar slaat wel aan omdat het onbeperkt online is én relatief goedkoop!
Alleen jongens als Vodafone en KPN willen niet goedkoop aanbieden dus kijkt de mobiele consument de kat uit de boom!

› reageer

"KPN lanceert tweede helft 2007 TV op mobiel

UTRECHT (Dow Jones)--Telecombedrijf Koninklijke KPN nv gaat de tweede helft van volgend jaar televisie op de mobiele telefoon (DVBH) lanceren, aldus Chief Operating Officer (COO) Eelco Blok van KPN tijdens de conferentie Telecomtime in Utrecht.

De COO rekent op enkele tienduizenden klanten aan het eind van 2007, maar wil verder geen uitspraken doen hoeveel abonnees KPN met deze dienst zal binnenhalen.

Blok is enthousiast over de dienst. 'Dit is wel een de technieken waarvan we veel verwachten,' zegt Blok die verwacht dat concurrenten snel zullen volgen.

Ook ging de COO in op de transformatie die het telecombedrijf de laatste jaren heeft ingezet van een aanbieder van telefonie, naar een bedrijf 'waarbij internet en televisie de basis zijn', aldus Blok. 'In de toekomst zijn wij een multimediaal bedrijf.' "

Dinsdag 12 December 2006 11:23
Door Arnold Tankus; arnold.tankus@dowjones.com;

› reageer

KPN start volgend jaar DVB-H televisie

KPN is in de tweede helft van dit jaar technisch in staat hoge kwaliteit digitale televisie op mobiele telefoons te leveren (DVB-H). Voor de commerciële introductie wacht het concern op voldoende keuze aan toestellen.

Dit stelt Marco Visser, algemeen directeur KPN mobiel tijdens een werkbezoek aan de R&D-centra van Huawei in Shanghai. KPN koos dit Chinese bedrijf als strategische partner voor de inrichting van het centrale netwerk (core) voor mobiele en voor de kern van het nieuwe ALL-IP netwerk voor vaste telefonie.

Huawei gaat ook een deel van de VDSL-apparatuur leveren waarmee KPN naast Voice over IP ook televisie en internet tot 30 Mbps wil gaan leveren.


Visser zegt dat KPN Broadband Services nu onderhandelt met de leveranciers van telvisiekanalen over DVB-H, zoals de publieke en commerciële omroepen. Dit KPN-onderdeel probeert tevens afspraken te maken met concurrerende mobiele telefonieaanbieders voor het afnemen van DVB-H signalen als wholesale-dienst.
DVB-H is de mobiele variant van DVB-T, een technologie die in Nederland beter bekend is als Digitenne of Digitale TV van KPN. Het telecombedrijf heeft het alleenrecht op deze technologie door de overname van Nozema in maart vorig jaar.

Op dit moment is het aanbod van toestellen die DVB-H aankunnen nog te gering om een commercieel verantwoorde dienst te introduceren. Zodra de technische tests zijn afgerond, de toestellen beschikbaar zijn en de markt interesse toont, wil hij beginnen met de dienstverlening. DVB-H ziet Visser als een echte eenrichtingsverkeer-dienst (broadcast).

Video over mobiele netwerken, zoals UMTS of zijn opvolger HSDPA die nu wordt geïmplementeerd, krijgt een rol bij interactieve video zoals videobellen en het opvragen van fragmenten.

(Thijs Doorenbosch) www.automatiseringsgids.nl dinsdag 15 mei 2007

› reageer

In Duitsland werkt mobiele TV via aparte DVB zenders al, maar met in de praktijk weinig interesse van de klant.

Voor KPN is het grote voordeel van DVB-H dat het UMTS/HSDPA net niet loodzwaar belast gaat worden als enkele gebruikers continu mobiel TV kijken. Hier hebben Orange en Vodafone nog wel last van aangezien die hun TV diensten over UMTS laten lopen (met matige beeldkwaliteit).

› reageer

Ik denk dat het in nederland wel gaat doorbreken zeker als ze zien dat anderen het ook hebben. Dus ben benieuwd ik ga in ieder geval een dvb-h toestel aanschaffen volgend jaar...

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.