Kijk eens in deze draad. Dubbel, dus dit topic gaat dicht.
› reageerhttp://www.volkskrant.nl/economie/article280302.ece/Beltegoed_cashen_mag_niet%2C_gebeurt_wel
Beltegoed cashen mag niet, gebeurt wel
Van onze verslaggever Ferry Haan
AMSTERDAM - Hoe krijg ik mijn beltegoed in mijn portemonnee? Dat is vraag waar sommige bellers mee zitten. Vooral wanneer ze van abonnement willen veranderen en nog duizend belminuten hebben staan van hun vorige aanbieder. Een aantal snelle jongens hebben hiervoor een oplossing bedacht. Via een website, zoals www.beltegoedcashen.nl, kan een mobiele beller zijn hele beltegoed opbellen. Voor elk gesprek betaalt hij 1,30 euro, waarvan hij 84 cent op zijn bankrekening gestort krijgt. Het verschil, 46 cent, is voor de fiscus en de snelle jongens.
Nog snellere jongens zagen dat deze site een geldmachine was. Ze vroegen massaal nieuwe abonnementen aan bij de belbedrijven. Deze geven vaak gratis beltegoed weg als lokkertje. Zo geeft belbedrijf Orange gratis vijftien euro beltegoed weg voor een nieuwe klant. De bedoeling van Orange en de andere belbedrijven was het werven van nieuwe klanten, maar ze kregen slechts een zwaar vervuild klantenbestand, met veel mensen die alleen maar uit waren op die vijftien euro. Via een paar telefoontjes naar het 0900-nummer van www.beltegoedcashen.nl was het tegoed op en kon de prepaid kaart worden weggegooid.
Orange en de andere mobiele belbedrijven zijn waarschijnlijk voor tonnen benadeeld. Een Orange-woordvoerster spreekt van ‘regelrechte fraude’. ‘Orange overweegt juridische stappen tegen websites als www.beltegoedcashen.nl.’
Orange noemt deze bemiddeling ‘fraude’, omdat het volgens de officiële voorwaarden verboden is het beltegoed contant uit te keren. Het bedrijf zegt van alles te doen om de fraude te ontmoedigen. Nadat bleek dat er wel erg veel nieuwe abonnees kwamen, werd een aantal 0900-nummers afgesloten voor prepaid-bellers, waaronder ook het nummer van beltegoedcashen.nl. Daarnaast verscherpte Orange de inschrijvingseisen. Kon voorheen het beltegoed telefonisch worden aangevraagd, nu moet schriftelijk een aanmeldingformulier worden ingeleverd. Ook is de termijn waarna het tegoed beschikbaar komt, langer geworden.
Een anonieme expert meldt dat tot voor kort veel handel werd gedreven in prepaid-kaarten, ‘schoenendozen vol’, voor een prijs van zeven of acht euro per stuk. Volgens hem werden speciale belteams opgezet om alle tegoeden supersnel te ‘cashen’.
Maar de laatste tijd lijkt met www.beltegoedcashen.nl iets goed mis te zijn. Het bedrijf keert sinds februari niet meer uit. In internetfora wordt er luid over geklaagd. Er wordt gesproken van internetoplichting. Belklanten belden wel hun hele tegoed op, maar kregen niets meer op hun rekening. De website heeft een tijd lang wel gewoon bedragen uitgekeerd. De Amersfoorste bedrijven die achter deze site zouden zitten, nemen de telefoon niet meer op. E-mailtjes worden niet meer beantwoord. ‘Het lijkt op de perfecte misdaad’, aldus de genoemde fraude-expert. De stap om aangifte van fraude te doen, lijkt te groot, aangezien het voor de betrokkenen telkens om kleine bedragen gaat.
Voor de mobiele belbedrijven ligt dat anders. Zij zijn illegaal ontdaan van hun gratis verstrekte beltegoeden. Extra klanten heeft het niet opgeleverd. Orange overweegt naar de rechter te stappen. Marktleider KPN is nog niet zover. ‘We weten dat het gebeurt. We raden onze klanten altijd aan goed op te letten met wie ze in zee gaan’, zegt een woordvoerster.
Hoi,
‘Orange overweegt juridische stappen tegen websites als www.beltegoedcashen.nl.’
Orange noemt deze bemiddeling ‘fraude’, omdat het volgens de officiële voorwaarden verboden is het beltegoed contant uit te keren.
Ik vraag me af of ze hier op deze manier iets aan kunnen doen. Volgens de voorwaarden is het misschien niet mogelijk beltegoed contant uit te keren (ze kunnen van alles in hun voorwaarden zetten). Maar zo'n website is geen klant van Orange en zal dus zeker nooit accoord zijn gegaan met die voorwaarden.
Kijk eens in deze draad. Dubbel, dus dit topic gaat dicht.
› reageer