Casema neemt WLL-licentie over van Versatel

Wel slim, zo heeft Casema opeens een landelijk net voor het aanbieden van internet, telefonie en TV in plaats van alleen de lokale kabelaansluitingen. Waarom zou je nog kabels gaan leggen als je draadloos heel Nederland kan bereiken.

› reageer

Casema ambieert landelijk draadloos netwerk

door onze redactie
AMSTERDAM - Kabelbedrijf Casema neemt de WLL-licentie (Wireless Local Loop) over van Versatel. Casema gaat de licentie gebruiken voor een landelijke uitrol van de draadloze breddbandtechnologie WiMAX.


WiMAX is qua snelheid te vergelijken met WiFi, maar heeft een veel grotere reikwijdte. De missie van Casema is iedereen op ieder moment en op elk scherm of apparaat infotainment te kunnen bieden. Daarvoor is behalve een grote bandbreedte op ‘vast’ ook een grote bandbreedte op ‘mobiel’ nodig. Bovendien heb je ook de mogelijkheid nodig om landelijk te kunnen opereren.


Volgens Sytse Zuidema, Vice President Strategie en Marketing, lag het dus voor de hand dat Casema interesse had in deze licentie en er snel mee aan de slag wil. “Nu wij de licentie hebben, rollen wij op korte termijn al diensten uit. In eerste instantie moet je daarbij denken aan het ontsluiten van industrieterreinen en afgelegen dorpskernen met internet, telefonie en in de toekomst ook RTV. Ook buiten ons huidige operatiegebied.”


“Daarnaast gaan we de licentie gebruiken om samen met partners als Samsung en Alcatel nieuwe diensten te ontwikkelen en te testen. Eigelijk willen we van heel Nederland een grote ‘hot spot’ maken zodat iedereen zowel binnenshuis als buiten gebruik kan maken van onze diensten.” Zuidema zegt verder dat Casema ook ervaring wil opdoen met het uitrollen en beheren van een WiMAX-netwerk omdat zij in 2008 een licentie wil verwerven voor mobiele WiMAX. Deze biedt namelijk de mogelijkheid om mobiele telefonie via WiMAX aan te bieden.

www.telegraaf.nl
do 18 mei 2006, 11:53

› reageer

Casema buiten verzorgingsgebied met Wimax

Casema gaat binnenkort buiten zijn verzorgingsgebied commerciële, mobiele breedbandiensten aanbieden via de onlangs verkregen Wimax-licentie. Het kabelbedrijf bereidt zich voor om volgend jaar ook mobiele telefonie aan te bieden en op prijs de concurrentie aan te gaan met Umts-aanbieders. Directeur Mirko Mensink heeft er goede hoop op de Wimax-licentie ook na de hernieuwingsdatum eind 2008 te mogen gebruiken.

"We verwachten onze dienstverlening uiteindelijk richting quadruple play uit te breiden". Mirko Mensink, directeur Strategie & Partnership Management van Casema, doelt daarmee op het feit dat zijn bedrijf naast vaste telefonie, internet en televisie ook mobiele telefonie wil gaan aanbieden. Sinds het kabelbedrijf in het voorjaar van 2006 de Wimax-licentie van Versatel overnam, is het bezig een eigen mobiel communicatienetwerk aan te leggen. Daarbij kan Mensink naar tevredenheid putten uit de kennis van Casema-personeel dat voorheen in dienst was bij aanbieders van mobiele telefonie.

Op korte termijn beginnen de eerste commerciële proeven met Wimax, ook buiten het eigen verzorgingsgebied van Casema. Het bedrijf betreedt derhalve het terrein van collega-kabelaars. Kabelbedrijven hebben normaalgesproken geen concurrentie van elkaar te duchten, aangezien ieder een eigen regionaal bepaald verzorgingsgebied heeft. In welke regio's Casema met Wimax actief wordt, houdt Mensink voor zich. "Het worden diensten voor de consument, de zakelijke markt en ook specifiek voor maatschappelijke en technische organisaties", klinkt het in algemene termen.

Wimax is een technologie die mobiele breedbandige communcatie toestaat op basis van IP-technologie. Diezelfde IP-technologie is het fundament van internet. Kenners beschouwen Wimax als een directe concurrent van Umts en diens opvolger Hsdpa, alleen is de nieuweling aanzienlijk goedkoper. In Nederland zijn twee Wimax-licenties vergeven, aan Casema en aan Enertel Holding-dochterbedrijf Worldmax.

In eerste instantie gaat Casema draadloos internet en mobiele telefonie bieden via Wimax. Mensink over telefonie: "Tot eind 2008 kunnen we enkel mobiele telefonie aanbieden in de home zone", het gebied in en rondom een huishouden. "Na 2008 kan er echte mobiele VoIP komen", te vergelijken met landelijk dekkende mobiele telefonie zoals we dat nu kennen.

De Wimax-licentie waar Casema gebruik van maakt is geldig tot eind 2008. Na dat moment komt de betreffende licentie weer op de vrije markt en kunnen ook andere bedrijven er een bod op uitbrengen. Mensink denkt echter een streepje voor te hebben op de concurrentie vanwege de ervaring en het netwerk die zijn bedrijf opbouwt tot eind 2008. Of dat voor de overheid reden is om het kabelbedrijf voor te trekken, moet nog blijken.

Kabelbedrijf Casema staat, net als branchegenoot Essent Kabelcom (@Home), in de etalage. De eigenaren, drie institutionele beleggers, willen hun aandelen verzilveren. Naar verwachting brengt de verkoop van Casema hen zo'n 2 miljard euro op.

Eind 2002 namen Carlyle, Providence en GMT Communications Partners het kabelbedrijf van France Telecom over voor 665 miljoen euro. Casema-baas Jos Molenkamp sprak recent tijdens het Nationaal Overleg Telecommunicatie de verwachting uit dat er binnen een paar jaar maar één of enkele kabelbedrijven over zullen zijn. Het feit dat kabelbedrijf Essent Kabelcom te koop is voor tussen de 2 en 3 miljard euro lijkt een teken aan de wand voor Molenkamps veronderstelling.

12 juli 2006 00:00
Bron: Emerce

› reageer

Wel slim, zo heeft Casema opeens een landelijk net voor het aanbieden van internet, telefonie en TV in plaats van alleen de lokale kabelaansluitingen. Waarom zou je nog kabels gaan leggen als je draadloos heel Nederland kan bereiken.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.