Verlaging roaming tarieven

Ik bedoel inderdaad het bellen in en vanuit het buitenland. Misschien heb je gelijk dat ze expres wachten tot na de vakantie, maar het kan ook een pessimistisch gedachte zijn natuurlijk

› reageer

Zes grote Europese telecombedrijven, waaronder T-Mobile en Orange, gaan snijden in hun tarieven voor bellen in het buitenland. De bedrijven spelen daarmee in op de wens van Eurocommissaris Reding (Telecom)

Halvering tarieven
De roaming-tarieven mogen in oktober 2006 maximaal 45 eurocent per minuut kosten. Vanaf oktober 2007 mag dit nog maximaal 36 eurocent zijn. Orange, T-Mobile, Wind, Telecom Italia, Telenor en TeliaSonera hebben gezamenlijk 200 miljoen mobiele bellers in Europa.

Volgens eigen zeggen betekent de verlaging ongeveer een halvering van het huidige tarief. Vodafone maakte eerder deze maand al bekend 40% van de roaming-tarieven af te halen per april 2007.

Roaming
'Roaming' is een term in de draadloze telecommunicatie waarbij een bepaalde dienst wordt voorgezet ondanks dat je niet in het netwerk bevindt waarin je geregistreerd bent. Een algemeen voorbeeld is dat je met een mobiel abonnement ook overal in het buitenland kunt bellen en mobiel internetten.

Wetgeving
De Europese Commissie wil telecombedrijven dwingen hun internationale tarieven te verlagen die zij rekenen aan hun mobiele klanten in de Europese Unie. Viviane Reding, de Europese commissaris van telecom, probeert momenteel wetgevende plannen door de bestuurlijke organen in Europa te loodsen.

5 euro voor 4 minuten
Brussel is al een tijd bezorgd over de hoge internationale kosten voor Europese mobiele telefonie. Een Britse vakantieganger in Portugal bijvoorbeeld, betaalt bijna 5 euro voor een telefoongesprek van vier minuten op piektijd naar het VK. Reading vindt dat binnen de 'verenigde' EU niet kunnen.


bron: rtlz

Tja begint nu toch wel interessant te worden wat orange de afgelopen dagen allemaal aan het doen is.

› reageer

Aanvullende info:

Telecombedrijven verlagen tarieven bellen buitenland

[..]

Regulering

Brussel werkt aan nieuwe wetgeving waarin de prijzen aan banden worden gelegd. De telecombedrijven hopen met eigen initiatieven regulering te voorkomen.

Vast tarief

De zes hebben andere telecomconcerns uitgenodigd om ook de lagere tarieven te hanteren. Ze verwachten dat meer bedrijven zich voor oktober melden. Vodafone stelde begin mei nog voor de tarieven verder te verlagen. De onderneming begon vorig jaar met een vast tarief van 99 eurocent per minuut voor consumenten voor het bellen in negentien landen, waaronder populaire vakantielanden als Italië en Spanje.

KPN is vooralsnog niet van plan zich bij de zes aan te sluiten. Het concern wil eerst een uitspraak van de Europese Commissie deze zomer afwachten. Wel zei een woordvoerder dat KPN altijd concurrerende tarieven zal aanbieden.


Bron: Nu.nl

› reageer

...tja, KPN is ook niet gek natuurlijk (met de hete adem van de OPTA nog in de nek voelende....). En ze zullen natuurlijk wel oppassen dat ze zichzelf niet gi-gan-tisch uit de markt gaan prijzen op dat vlak....

› reageer

Ik denk dat Orange sowieso goed bezig is met hun tariefen voor in het buitenland je kan nu ok voor €5 p/m smsen vanuit het buitenland met 50% korting. Binnen Europa ga je dan voor 22 cent smsen i.p.v. 45 cent.

› reageer

Ik vind KPN juist wat afwachtend over komen, maar ja als puntje bij paaltje komt zullen ze wel -moeten- concurreren.

Ik hoop dat allereerst de strijd rond de sms-tarieven internationaal rondbarst.

› reageer

Volgens mij doet Vodafone ook mee:

AMSTERDAM - Telecomaanbieder Vodafone gaat de gemiddelde kosten voor bellen en gebeld worden in Europa voor z'n klanten met zo'n 40 procent verlagen. De aanpassing van de tarieven moet uiterlijk in april 2007 zijn doorgevoerd.

Belmaatschappijen die de gesprekken in het buitenland afhandelen, berekenen vaak hoge tarieven door aan het telecombedrijf waarbij de beller een abonnement heeft. Vodafone wil deze roamingkosten beperken tot maximaal 45 cent per minuut. Andere telecombedrijven moeten wel instemmen met het voorstel, anders gaan de lagere tarieven niet door. Het Duitse T-Mobile heeft al eerder aangegeven dat zijn Britse klanten lagere tarieven gaan betalen in het buitenland.


Bron: De Telegraaf

Het artikel is al van 12 mei, vandaar dat het niet helemaal klopt met het artikel in de TS. Maar zal Vodafone die het voorstel hier toe doet, zelf nu niet meer meedoen? Of willen ze de korting niet direct aan hun klanten toekennen? (dat ze weer met zoiets als het "passport" komen)

› reageer

Ze moeten gewoon gedwongen worden, klaar. Niemand gaat initiatief nemen als het niet moet. Nu begint het beetje op gang te komen...

› reageer

Topictitel aangepast

› reageer

Grote prijzenslag met internationaal mobiel verkeer is omkomst

› reageer

Waarom mogen deze prijsafspraken wel?
Ik snap dit niet.....

Even terug de tijd in...

› reageer

r-oo-b> aangezien het om maximum-prijzen gaat, waar iedereen naar believen onder mag gaan zitten, is het waarschijnlijk geen echte prijsafspraak...De roaming-tarieven mogen in oktober 2006 maximaal 45 eurocent per minuut kosten. Vanaf oktober 2007 mag dit nog maximaal 36 eurocent zijn.Het is een stap in de goede richting, maar aangezien de providers er ongetwijfeld het buiten-bundel tarief (25ct!) over heen gooien, blijft het nog steeds duur (70 en later 61 cpm).

Tegen de tijd dat mobiel bellen in het buitenland echt betaalbaar wordt, is het gebruik van mobiele data dusdanig toegenomen dat de providers daar rijk van kunnne worden/blijven. En tegen de tijd dat de data tarieven verlaagd worden is er vast weer een nieuwe buitenlandse melkkoe. De providers blijven gewoon lekker achter de feiten aanlopen en de cash stroomt binnen, tenzij de EU ingrijpt en met de komende wetgeving niet alleen de beltarieven maar ook de (maximale) tarieven voor data en sms in het buitenland grondig aanpakt

› reageer

The story continous...

PvdA vreest EU-kartel roamingkosten telecom

13 juni 2006 11:28

STRAATSBURG - De PvdA in het Europees Parlement vreest dat Nederlandse consumenten het slachtoffer worden van een grootschalig akkoord tussen zes Europese telecomaanbieders voor roaming, de kosten voor het beluisteren van gsm-gesprekken in het buitenland.

Volgens PvdA-Europarlementariër Max van den Berg lijkt dit op "kartelvorming en oneerlijkheid voor consumenten".


Zes grote Europese aanbieders hebben afgesproken de doorgaans hoog oplopende roamingkosten te verlagen, zodat de kosten voor het beluisteren van een gesprek in een ander EU-lidstaat in principe even hoog zijn als in eigen land. Europees Commissaris Viviane Reding (media en telecom) wil dit op termijn ook verplicht invoeren in de hele EU.

Maatregelen

KPN heeft aangegeven nog even te willen wachten op de exacte maatregelen van Reding en kon daarom niet deelnemen aan de afspraak van de zes grote, niet-Nederlandse aanbieders. Van den Berg heeft daarover nu vragen gesteld aan Reding.

De PvdA-politicus: "Het lijkt er veel op dat er sprake is van een kartel voor lagere roamingkosten en dat is eigenlijk verboden. Vooral omdat de Nederlandse consument hiervan uitgesloten blijft. Wij zouden graag zien dat de Europese Commissie hier snel tegen optreedt."

Sms-bericht

De PvdA-aanvoerder in Straatsburg vreest ook dat de zes grote aanbieders niet geheel kostenloos minder in rekening zullen brengen voor roaming in het buitenland. "Wie zegt niet dat ze de verloren inkomsten compenseren door bijvoorbeeld de prijs voor het ontvangen of versturen van een sms-bericht te verhogen", aldus Van den Berg.


Bron: Nu.nl

› reageer

@Max van den Berg

Nou, dat vond ik nu ook! Ben benieuwd wat Reding er van vindt.

› reageer

Eigenlijk heeft de Pvda wel een goed punt, de kosten moeten op een bepaalde manier terugverdiend worden. In dat geval is het kartelvorming en zal de consument er niet door bevoordeeld worden.

› reageer

Het massaal pas later gaan verlagen van de tarieven heeft ook al een kartel achtig karakter: natuurlijk allemaal pas na de zomervakantie periode, misschien zit rekken tot na de wintersportperiode er ook nog wel in

› reageer

@koen: Ik heb geen idee hoe het bellen naar het buitenland verspreid is met betrekking tot gebruikersgroepen. Maar ik verwacht dat zakelijke bellers ook hier de grootverbruikers zijn.

› reageer

Je bedoelt bellen in en vanuit het buitenland neem ik aan, want daar gaat dit topic over? (en niet over bellen NAAR het buitenland dat is een hele andere discussie).

Als de operators niet significant meer verdienen aan de vakantieperiodes van paticulieren, dan hadden ze vast ook niet tot na de zomervakantie gewacht....

Zakelijke bellers worden doorgaans door de baas kort gehouden (privé gesprekken op de eigen mobiel doen of terugbetalen en overige gesprekken beperken). Privé personen zijn vaak slecht geïnformeerd en bellen per ongeluk duur op niet voordeelnetwerken etc. en betalen doorgaans hogere tarieven per minuut dan zakelijke klanten. Met name prepaidbellers betalen fors meer.

› reageer

Ik bedoel inderdaad het bellen in en vanuit het buitenland. Misschien heb je gelijk dat ze expres wachten tot na de vakantie, maar het kan ook een pessimistisch gedachte zijn natuurlijk

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.