KPN wil overnames om mobiele activiteiten te versterken

@koen, als ik de persberichten moet begrijpen is het logisch dat KPN, Orange SP niet gekocht heeft. KPN wil zelf een MVNO opzetten of een distributiepartner (andere MVNO?) kopen. De intentie om een netwerk te kopen is volgens mij niet uitgesproken.

› reageer

"AMSTERDAM (Dow Jones)--KPN is op zoek naar acquisitiemogelijkheden om de mobiele activiteiten te versterken. Dat zegt topman Stan Miller van KPN Mobile maandag tijdens een analistenbijeenkomst in het Duitse Dusseldorf.

"We kijken naar mogelijkheden met de juiste prijs", aldus Miller. Hij gaf geen verder tijdsschema en wilde ook niet uitweiden over financiele details.

Miller zei eveneens dat het bedrijf mogelijk zijn mobiele merken, als Simyo en Ay Yildiz, zal introduceren in markten waar het nog niet actief is. Op dit moment heeft KPN mobiele activiteiten in Nederland, Belgie en Duitsland.

"Sommige van onze distributiepartners hebben activiteiten in andere landen en we kunnen die partnerschappen misschien gebruiken om nieuwe markten te betreden", aldus Miller.

In Duitsland opereert KPN via dochtermaatschappij E-Plus. Die boekte een omzet van EUR722 miljoen in het tweede kwartaal van dit jaar. E-Plus heeft gemeten naar omzet een Duits marktaandeel van 12,5%.

KPN stelt zich ten doel het marktaandeel "op de lange termijn" te vergroten naar 20% tot 25%, aldus Miller. "

25 sep 2006, 15:05 uur
Door Mathijs Schiffers
Van DOW JONES NIEUWSDIENST
-----------------------------------------
"Sommige van onze distributiepartners hebben activiteiten in andere landen en we kunnen die partnerschappen misschien gebruiken om nieuwe markten te betreden", aldus Miller."

Ik kan aleen denken aan distributiepartners Lebara en Tele2 die ook actief zijn in andere landen.
Is een overname van Lebara op handen?

› reageer

Lijkt mij niet logisch, aangezien KPN op alle markten netwerken beheerd waar ze actief is. Een buitenlands netwerk ligt meer voor de hand.

› reageer

"FOCUS: KPN wil geografische expansie voor mobiele merken

AMSTERDAM (Dow Jones) - KPN wil zijn mobiele merken uitrollen naar landen waar het telecombedrijf nu nog niet vertegenwoordigd is. Analisten en andere volgers stellen dat succes zeker niet gegaranderd is, maar geven het telecombedrijf wel enige kans van slagen.
"KPN is sterk in merken gebleken", aldus Rune Aresvik, telecomexpert bij A.T. Kearney, die onder meer wijst op de successen van KPN in vooral Duitsland met het prepaid-merk Simyo en het merk voor Turken Ay Yildiz. "Ze kunnen dat vrij eenvoudig uitrollen naar andere landen."
KPN is nu alleen actief in Nederland, Belgie en Duitsland, maar op een recent gehouden analistendag gaf Stan Miller, die sinds zomer 2005 leiding geeft aan de mobiele divisie van KPN, aan te zoeken naar mogelijkheden om KPN’s mobiele merken te lanceren in landen buiten het huidige marktgebied.
"Ofwel door overname van een mobiele network operator, ofwel door het aanbieden van deze merken op het netwerk van een lokale speler," aldus Miller, die verder geen details kwijt wilde over de plannen.
Analisten en marktvolgers vermoeden dat KPN in eerste instantie zal proberen zijn merken uit te rollen over andersmans netwerken, als zogeheten MVNO. Ze wijzen er op dat overnames van sectorgenoten duur zullen zijn, nu zich daarvoor waarschijnlijk ook investeringsmaatschappijen zullen melden.
Het lijkt volgens sommigen van hen voor de hand te liggen dat KPN zijn blikveld vooral verlegt naar de landen die grenzen aan KPN’s huidige marktgebied. Maar er zijn er ook die erop wijzen dat de markten in Zuid-Europa meer kansen bieden.
De mobiele telecommarkten in Italie en Spanje bijvoorbeeld worden nog steeds gedomineerd door een beperkt aantal partijen. Maar telecomwaakhonden in beide markten stimuleren de toetreding van nieuwe spelers op de bestaande netwerken in deze landen, en juist van die ontwikkeling kan KPN wellicht profiteren.
"Met name Spanje kan een interessante markt zijn voor KPN, omdat die markt gedomineerd wordt door slechts drie spelers: Telefonica, Vodafone en France Telecom", aldus Martin Gutberlet, telecomexpert bij onderzoeksbureau Gartner, die opmerkt dat KPN en Telefonica elkaar nog goed kennen sinds hun gesprekken over een gezamenlijke toekomst begin deze eeuw. "Dat maakt het sluiten van een netwerk-deal wellicht wat eenvoudiger."
Voor KPN kan de Spaanse markt zeker interessant zijn, vindt ook Damien Chew, een analist van ING met een hold advies op het bedrijf. Chew noemt vooral ook de KPN-concepten Simyo, dat alleen verkocht wordt via internet, en Ay Yildiz, dat gericht is op Turken, geschikt voor uitrol. "Maar succes hangt af van een goede marketing."
KPN-woordvoerder Stephen Hufton wil desgevraagd niet meer details kwijt over de plannen van KPN om zijn mobiele merken uit te rollen. "Ik verwijs naar wat er door Miller gezegd is."
KPN bewandelt sinds zomer 2005 een zogeheten ’meer merken’-strategie, waarbij de gedachte is dat het met verschillende mobiele telecommerken doelgericht kan werven in de verschillende segmenten van de samenleving.
In Nederland, Belgie en Duitsland opereert KPN inmiddels met acht merken voor mobiele telefonie: KPN, Hi, Telfort, BASE, E-Plus, Ay Yildiz, Simyo en het recent in Duitsland gelanceerde jongerenmerk VybeMobiel. Concurrenten houden aanmerkelijk minder merken in de lucht.
Analisten en telecomexperts waren aanvankelijk sceptisch over KPN’s merkenbeleid, omdat ze dachten dat de merken op elkaar zouden kannibaliseren en omdat ze vermoedden dat de marketingskosten navenant zouden stijgen.
Maar inmiddels verdient KPN de nodige credits voor zijn strategie, zo wordt opgemerkt.
Matthew Bloxham van Deutsche Bank heeft de expansieplannen van KPN zelfs al verwerkt in zijn modellen. De analist zegt dat de plannen kunnen leiden tot een "opwaarts potentieel van EUR0,50 per aandeel KPN".
Deutsche Bank verhoogde afgelopen vrijdag zijn advies op KPN naar buy van hold, terwijl het koersdoel omhoog ging naar EUR11,50 van EUR8,95.
Het aandeel van KPN sloot dinsdag 1% lager op EUR10,36. Ten opzichte van het laagste punt die jaar, begin februari, won het aandeel meer dan 30% terwijl de AEX in dezelfde periode circa 9% steeg.
Vooral in Duitsland, waar KPN opereert met de merken E-Plus, BASE, Ay Yildiz, Simyo en nu ook VybeMobile, lijkt de strategie succesvol. In het tweede kwartaal van dit jaar wist het bedrijf, middels dochter E-Plus, de omzet te stuwen naar EUR683 miljoen van EUR622 miljoen een jaar eerder, terwijl het marktaandeel toenam naar 12,8% van 11,8%.
Wat analisten vooral prijzen is dat KPN hierin slaagde met lagere wervingskosten - naar EUR83 miljoen van EUR174 miljoen - en, mede daardoor hogere operationele marges.
"Daar ligt de sleutel van het succes", aldus ING-analist Chew.
KPN ziet nog voldoende groeikansen in Duitsland: het bedrijf mikt op dubbelcijferige omzetgroei op jaarbasis en denkt op termijn te kunnen groeien naar een marktaandeel van 20% tot 25%.
Maar dat laat onverlet, volgens sommige analisten, dat het bedrijf inderdaad op zoek moet naar nieuwe markten voor nieuwe omzet.
"In Duitsland zijn er inderdaad nog wel wat kansen voor KPN, maar in Nederland en Belgie wordt het al een stuk lastiger," aldus analist Frank Claassen van Rabo Securities, die een hold-advies hanteert op het aandeel."

Financiele telegraaf / Dow Jones 17-10-2006 18:41

› reageer

Simyo gaat als de prijs leuk genoeg is in andere landen vast ook goed scoren. AY Yildiz zal per land verschillen. In een land waar vooral afrikanen binnengehaald zijn in tijden van arbeidsschaarste (Frankrijk) zal AY Yildiz niet zomaar een succes zijn lijkt mij. Elk land heeft zijn eigen kolonies etc. waardoor de samenstelling van de migrantengroepen sterk wisselt. Zo heb je in Luxemburg veel Portugezen etc. KPN kan alleen elders sterk worden als ze meerdere merken kunnen voeren. Bijvoorbeeld een Simyo voor goedkoop bellen, Base voor goedkoop datagebruik, en een op secifieke "vergeten" andere doelgroepen gericht ander merk ala AY Yildiz.

Vermoedelijk bestaat er binnen Nederland nog wel ruimte om een merkt voor bellen naar Suriname en de Antillen te starten. Dat slaat denk ik beter aan dan AY Yildiz in NL.

› reageer

KPN bevestigt gesprekken met mobiele partijen in Spanje

Telecomconcern KPN nv bevestigt dat het gesprekken voert om toe te treden tot de Spaanse mobiele telefoniemarkt.

'We hebben op dit moment verkennende gesprekken met verschillende partijen', aldus KPN-woordvoerder Stephen Hufton dinsdag tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

De woordvoerder reageert daarmee op berichten in de Spaanse krant Expansion. De krant schreef maandag dat KPN in gesprek is om in Spanje toe te treden als mobile virtual network operator (MVNO), waarbij KPN capaciteit inhuurt zonder een eigen netwerk te beheren. Ook dat wordt bevestigd door Hufton.

Volgens Expansion zou KPN daarover praten met Telefonica Moviles, Vodafone en Orange. Dat zijn namen waar Hufton niet op in wil gaan.

KPN heeft eerder aangegeven als MVNO toegang te zoeken tot alle grote Europese economieen. Hieronder vallen landen als Spanje, maar ook Italie, Oostenrijk, Zwitserland en Polen zijn door KPN als mogelijke landen genoemd.

De chief operating officer (coo) van KPN Mobile International, Thorsten Dirks, zei in februari in een interview met Dow Jones dat KPN op zoek is naar expansie als MVNO, of naar een overname van een partij die een eigen netwerk heeft.

KPN heeft in Duitsland in de mobiele markt het merk E-Plus en is in Belgie actief met Base.

Bron: Beurs.nl
Dinsdag 20 Maart 2007 10:05 Dow Jones

› reageer

Waarom heeft KPN dan Amena Spanje niet opgekocht? Ik neem aan dat de naamswijziging naar Orange Spanje volgt uit een overname door Orange, of was die al eigenaar en hebben ze puur het merk naar Orange verandert?

› reageer

@koen, als ik de persberichten moet begrijpen is het logisch dat KPN, Orange SP niet gekocht heeft. KPN wil zelf een MVNO opzetten of een distributiepartner (andere MVNO?) kopen. De intentie om een netwerk te kopen is volgens mij niet uitgesproken.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.