KPN introduceert HSDPA

Bedankt voor de link. Zou T-Mobile meelezen?

Wonderlijk dat ze net vanavond het volgende bekend maken (voor de link zie het bericht van furkan):

Onlangs schreven we dat KPN en Vodafone hun umts/hsdpa-netwerk gaan uitbreiden. KPN bereikt al 90% van de bevolking, Vodafone wil ditzelfde bereik in maart 2007 bieden. Vandaag maakt T-Mobile haar eerste goede voornemen voor komend jaar bekend. Het wil per 1 januari 81% van de Nederlandse bevolking bereiken met haar umts/hsdpa-netwerk. De operator startte als eerste met umts/hsdpa in april 2006.
T-Mobile hanteert een eenvoudige en duidelijke prijsstructuur waarbij u voor een vast bedrag per maand onbeperkt van de dienst gebruik kunt maken. Dit moet helpen om de acceptatie van deze nieuwe dienst sneller te laten verlopen. T-Mobile investeert niet alleen in het netwerk, maar ook in de klant. Die moet gestimuleerd worden om mobiel breedband internet te gebruiken. Daarnaast poogt de operator weerstanden tegen plaatsing van zendmasten bij gemeenten weg te nemen.


Ik moet er wel als kanttekening bij plaatsen: 10% verschil in het aantal mensen wat ze bereiken is toch nog een behoorlijk groot verschil. Als ze iets meer steden in het Oosten en Noorden bedekken, dan zijn ze er al. En dan zit je nog steeds zonder dekking op veel snelwegen/spoorlijnen buiten de randstad. Dekking tussen grotere plaatsen is nu juist een eis van de vergunning. Ik ben benieuwd wat de T-Mobile dekking in de praktijk gaat worden. (ook ben ik benieuwd of er in januari weer een prachtige dekkingskaart uit komt waarbij de werkelijke dekking pas ca. 3 maanden later zo is als op die kaart )

› reageer

KPN introduceert HSDPA, een aanzienlijke versnelling van het huidige UMTS netwerk.

Op 1 december 2006 heeft KPN zijn gehele UMTS netwerk omgezet naar HSDPA. KPN heeft dan veruit de meeste dekking in Nederland waarbij 90% van de bevolking gebruik kan maken van razendsnel mobiel internet. Nu kunnen klanten in groot Den Haag, Rotterdam en Amsterdam deze snelheid al ervaren. Om op de behoeften van klanten in te blijven spelen, introduceert KPN vandaag, naast de twee bestaande abonnementen voor mobiel internet, een nieuw abonnement; de Flat Fee Comfort. Met de zekerheid van een vast bedrag per maand en een variatie op de snelheid.

Met de komst van HSDPA zijn meer toepassingen mobiel beschikbaar. Dat betekent voor zowel gebruikers van Windows als Macintosh overal werken met de snelheid van een ADSL-verbinding van kantoor of thuis. Via het bedrijfsnetwerk zijn CRM- en voorraadsystemen nu altijd binnen handbereik, net zoals zware presentaties, foto’s en video’s. Op kantoor, onderweg, bij de klant of thuis. Op deze manier kunnen ondernemers, met een laptop, zaken meteen op locatie afhandelen. Mobiel internet maakt zo draadloos zakendoen aangenamer en efficiënter.

HSDPA staat voor High-Speed Downlink Packet Access en is een upgrade van het UMTS netwerk met snelheden tot maximaal 1,8 Mbit/s. Met de upgrade wordt ook de uploadsnelheid verhoogd van 64 kbit/s naar maximaal 384 kbit/s. Zowel het ontvangen als het versturen van informatie gaat voor de klant gemiddeld zo’n vier tot vijf keer sneller dan met UMTS. Niet elke gebruiker heeft dezelfde snelheid nodig en daarom biedt KPN nu drie verschillende abonnementen aan voor mobiel internet, namelijk de Flat Fee Lite (voor € 34,95), de Flat Fee Comfort (voor € 49,95) en de Flat Fee (voor
€ 79,95).

Marco Visser (COO van KPN Mobiel Nederland): “Uit onderzoek* blijkt dat 83 % van de ondernemers het belangrijk vindt om draadloos te kunnen werken. Als marktleider zijn wij dan ook verheugd om per 1 december als eerste aanbieder in Nederland een zo goed als landelijk dekkend HSDPA netwerk te kunnen bieden. En met de introductie van Flat Fee Comfort bieden we elke ondernemer een passend abonnement.”

Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW

* Bron: Onderzoeksbureau De Vos en Jansen heeft in opdracht van KPN en De Zaak een onderzoek uitgevoerd naar draadloos zakendoen van ondernemers.

www.KPN.com Den Haag, 09-10-2006


› reageer

Na de introductie van HSDPA door Vodafone, was dit bericht te verwachten.

Gelukkig nu ook een prijsverlaging. Als vanouds is de info niet direct te vinden. De nieuwe en oude prijzen staan nu nog door elkaar op de site. Met de zoekfunctie komen deze tarieven dan toch boven. Zie hier. Voor wie het interesseert de veranderingen die je moet weten om een keuze te maken:

Het oude flatfee lite UMTS abonnement kost nu nog slechts 34,95 (=41,59) per maand voor 200 MB met geknepen snelheid. Die snelheid is ongeveer de helft van de maximaal haalbare snelheid via EDGE en ongeveer 2 en een half keer sneller dan GPRS. Verbazend dat die forse snelheidsbeperking er nog steeds in zit. Teleurstellend. Ik had als ik KPN was dat abonnement in ieder geval naar de EDGE snelheid gezet. Nog logischer was het geweest bij dit abonnement de oude UMTS snelheid van 386 kbit/s te bieden. Het volgende abonnement in de rij heeft namelijk al dubbele UMTS snelheid. (en omdat men dan gegarandeerd eerder over de bundel heen zal schieten).

Interessanter is dan het Flatfee comfort abonnement. Dit is het oude 1GB UMTS abonnement wat van bijna 100 euro per maand nu nog slechts 49,- (= 59,44) euro per maand kost met 2 keer UMTS snelheid (786 kbit/s downloaden en 384 kbit/s uploaden, dus nog niet de volle HSDPA snelheid van 1,8 Mbit/s). De upload snelheid is wel hoger dan het huidige Vodafone HSDPA aanbod.

Wat tegenvalt is dat zelfs de hoogste bundel (flatfee voor 79,95 (=95,14)per maand) nog steeds niet echt flatfee is. Er is nog steeds een datalimiet van 2GB. Hierbij wel een fair use policy, waarbij je niet meteen meerkosten op de rekening krijgt bij een éénmalige overschrijding van je bundel. Alleen bij regelmatig hoogverbruik wordt er contact met je opgenomen voor een persoonlijk aanbod.

Opvallend is ook dat je met de internet Go bundel wel HSDPA kan gebruiken .(10,- (= 11,90) per maand, geen gratis MB's en 0,50 per losse MB)

edit: NB. ik ontdek nu dat de prijzen ex. BTW. zijn en dus 19% hoger uitvallen dan hierboven vermeld. Toch minder aantrekkelijk dan het lijkt. Ik heb de prijzen incl. BTW. tussen haakjes er achter gezet.

Ook opvallend is dat KPN en Vodafone de hele zomerperiode totaal niet op de prijsaanval van T-Mobile HSDPA hebben gereageerd. Blijkbaar neemt KPN nog steeds alleen Vodafone serieus als concurrent en andersom. Misschien logisch gezien de intussen bereikte KPN UMTS dekking. (de HSDPA dekking is nog nergens ingetekend helaas). NB. laat je geen zand in de ogen strooien: voor wie geen toestel of laptopkaart met HSDPA ondersteuning heeft zal natuurlijk nooit meer dan de maximale snelheid van het UMTS netwerk halen. Kortom: je snelheid profiteert dan dus natuurlijk niet van de HSDPA upgrade van het net.

› reageer

KPN brengt in 90% van Nederland HSDPA voor mobiel internet

Amsterdam (BETTEN BEURSMEDIA NEWS) - KPN kan inmiddels 90% van de Nederlandse bevolking voorzien van snel mobiel internet via het zogenoemde HSDPA-protocol. Dat meldt het telecombedrijf dinsdag.

High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA) is een protocol voor de mobiele telefoon. Daarmee moet in tegenstelling tot UMTS het mogelijk worden om snel mobiel en breedbandig op internet te surfen.

De snelheid van HSDPA komt overeen met een kabel- of een ADSL-verbinding. In feite is HSDPA een nieuwe softwareversie van de bestaande standaard, waardoor deze vrij eenvoudig is toe te passen.

KPN heeft de afgelopen tijd in hoog tempo zijn UMTS-netwerk omgezet naar HSDPA voor razendsnel mobiel internet. Dit maakt het bedrijf naar eigen zeggen koploper 'in deze competitieve markt'.

Uitgegeven: dinsdag 12 december 2006 - 11:01
(c) BETTEN BEURSMEDIA NEWS

› reageer

KPN: 'grootste dekking mobiel internet'
Gepubliceerd op dinsdag 12 december 2006
KPN claimt koploper te zijn als het gaat om landelijke dekking van mobiel internet via de UMTS-opvolger HSDPA.

Het telecombedrijf bracht zojuist een persbericht naar buiten met de mededeling dat ze 'absoluut koploper' is in het aanbod van HSDPA, de nieuwe versie van UMTS, oftewel mobiel internet met hogere download- en soms ook uploadsnelheden. KPN zegt met HSDPA snelheden tot 'maximaal 1,8 Mb/s voor download en 384 Kb/s voor upload te bieden.

"Alleen het HSDPA-netwerk van KPN kan negentig procent van de Nederlandse bevolking voorzien van snel mobiel internet", zo luidt de claim van KPN Mobile. Chef Marco Visser: "Als marktleider zijn wij verheugd dat wij als eerste aanbieder in Nederland een zo goed als landelijk dekkend HSDPA-netwerk kunnen bieden. Wij kijken tevreden terug op deze netwerkversnelling. Ondanks het feit dat we deze snelheid nog maar kort aanbieden, ontvangen we al veel positieve reacties van onze klanten. Zij ervaren de hogere snelheid als een groot voordeel voor mobiel internet. Daar zijn we uiteraard erg gelukkig mee."

Concurrentie
Hoe denken de concurrerende aanbieders van HSDPA hier over? Vodafone en T-Mobile bieden tenslotte ook HSDPA aan. T-Mobile begon daar direct mee in het aanbod in het kader van haar UMTS-licentie, Vodafone stapte later over.

"Het is nogal eenvoudig om in de media te gaan roepen dat je de grootste bent. Dat kunnen wij ook", zegt een woordvoerder van T-Mobile. "Ik denk echter niet dat dit de geëigende manier is om vast te stellen welke partij het meest gunstige aanbod van mobiel internet heeft voor gebruikers. Want de klanten bepalen tenslotte wat de beste kwaliteit en prijs zijn. En niet de aanbieders."

T-Mobile sneller
T-Mobile verwijst naar een onderzoek van iPing in Leiden naar de kwaliteit van mobiel internet. De woordvoerder van iPing: "We hebben niet de dekking getest en ook HSDPA niet. Dat doen we volgend jaar pas, want er zijn nog nauwelijks HSDPA-toestellen op de markt. Voor gewoon UMTS kwam T-Mobile inderdaad als snelste uit de bus, gevolgd door KPN en Vodafone."

Vodafone Nederland zegt in een reactie op het KPN-bericht: "In de komende 4 maanden zal Vodafone het dekkingsgebied substantieel uitbreiden van Randstad naar bijna het gehele land. KPN spreekt over outdoor dekking van 90 procent. Anders dan KPN hebben wij ons eerst gericht op indoor dekking in de Randstad. Daar bevindt zich 80 procent van het zakelijk gebruik van breedband mobiel internet."

Bron: Planet

› reageer

Goed nieuws dat de onverwacht versnelde uitrol van KPN het UMTS/HSDPA dekkings vuurtje toch nog weer wat weet op te stoken. (na een zeer trage UMTS start bij KPN met wel een netwerk maar geen aanbiedingen en diensten). Het samengaan van KPN met Telfort en het delen van 1 UMTS/HSDPA net zal voor KPN vast een belangrijke reden geweest zijn om te besluiten dat een flinke uitrol toch op te gaan pakken. (en diensten zoals de nieuwe Iris camera, mobiele TV, beeldbellen naar computers met webcam te gaan voeren.)

Vodafone was volgens mijn inschatting helemaal niet van plan om meer UMTS dekking te gaan bieden dan ze nu al hebben. Nu gaan ze gelukkig toch weer mee in de wedloop met KPN.

En wat doet T-Mobile er trouwens nog mee? Sinds november 2005 is er eigenlijk niets uitgebreid aan het T-Mobile UMTS/HSDPA netwerk. T-Mobile kan wel naar andere partijen wijzen dat ze sneller zijn in het datatransport, maar als je geen dekking hebt, dan heb je daar niets aan. Verder denk ik dat de grote snelheid bij T-Mobile vooral komt door het beperkte aantal klanten en de geknepen snelheden bij PIT en de UMTS abonnementen. Alleen op het duurste abonnement krijg je de maximale HSDPA snelheid en dan betaal je voor een paar spotjes dekking meer dan bij KPN en Vodafone. Logisch dat het T-Mobile net dan wel bijna leeg moet staan te draaien. Vodafone is het verst met de diensten en aanbiedingen (en begint ook weer flink uit te bouwen in voorjaar 2007. KPN heeft de beste dekking en heel het net al op HSDPA. En T-Mobile, waar blijven die? Die 10 masten op HSDPA overzetten zonder er klanten voor te hebben kan iedereen.

› reageer

vind het idd ook weleens tijd worden dat t-mobile hun umts netwerk gaat uitbreiden. Heb ze er ook al eens over gebelt maar ze beweren dat ze geen masten kunnen plaatsen omdat gemeentes moeilijk doen ivm de umts straling e.d. Maar zou goede zet zijn als het wordt uitgebreid, kunnen ze gelijk ook mobiele tv gaan aanbieden. Dat lijkt me gewoon supertof om het te kunnen zien.

› reageer

Dan is de wedervraag voor T-Mobile: waarom kunnen KPN, Vodafone en Orange dat dan wel? Voor Orange geldt dan vervolgens weer dat ze geen dekkingskaart hebben voor UMTS. Dan zou ik het dus ook nooit aanschaffen bij Orange aangezien je dan altijd alsnog je Vodafone of KPN kaart als backup mee moet gaan nemen. En Orange zei eerst toch dat ze zo traag waren aangezien ze meteen met HSDPA wilden komen? Ook dat blijkt niet waar te zijn. Nu schermen ze de 2de in UMTS dekking te willen worden. Dat wordt moeilijk denk ik nu Vodafone weer flink met KPN meebouwt. We zullen zien. In ieder geval is de UMTS/HSDPA markt weer flink in beweging gezet. De consumenten kunnen intussen meeprofiteren door diensten als beeldbellen en mobiele TV etc. opeens nagenoeg landelijk beschikbaar te krijgen.

› reageer

ik wil jullie even verwijzen naar http://www.telecomwereld.nl/n0001573.htm

› reageer

Bedankt voor de link. Zou T-Mobile meelezen?

Wonderlijk dat ze net vanavond het volgende bekend maken (voor de link zie het bericht van furkan):

Onlangs schreven we dat KPN en Vodafone hun umts/hsdpa-netwerk gaan uitbreiden. KPN bereikt al 90% van de bevolking, Vodafone wil ditzelfde bereik in maart 2007 bieden. Vandaag maakt T-Mobile haar eerste goede voornemen voor komend jaar bekend. Het wil per 1 januari 81% van de Nederlandse bevolking bereiken met haar umts/hsdpa-netwerk. De operator startte als eerste met umts/hsdpa in april 2006.
T-Mobile hanteert een eenvoudige en duidelijke prijsstructuur waarbij u voor een vast bedrag per maand onbeperkt van de dienst gebruik kunt maken. Dit moet helpen om de acceptatie van deze nieuwe dienst sneller te laten verlopen. T-Mobile investeert niet alleen in het netwerk, maar ook in de klant. Die moet gestimuleerd worden om mobiel breedband internet te gebruiken. Daarnaast poogt de operator weerstanden tegen plaatsing van zendmasten bij gemeenten weg te nemen.


Ik moet er wel als kanttekening bij plaatsen: 10% verschil in het aantal mensen wat ze bereiken is toch nog een behoorlijk groot verschil. Als ze iets meer steden in het Oosten en Noorden bedekken, dan zijn ze er al. En dan zit je nog steeds zonder dekking op veel snelwegen/spoorlijnen buiten de randstad. Dekking tussen grotere plaatsen is nu juist een eis van de vergunning. Ik ben benieuwd wat de T-Mobile dekking in de praktijk gaat worden. (ook ben ik benieuwd of er in januari weer een prachtige dekkingskaart uit komt waarbij de werkelijke dekking pas ca. 3 maanden later zo is als op die kaart )

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.