Laser-project op je mobiel

http://www.itwire.com.au/content/view/6216/52/1/0/

› reageer

'Laser TV' moet plasma en lcd doen vergeten

Gepubliceerd op woensdag 11 oktober 2006

(P7) Laserprojectie is scherper, helderder, kleurrijker, energiezuiniger én goedkoper dan courante platte schermtechnologieën. Rond kerst 2007 in de winkel?
ITWire besteedt uitgebreid aandacht aan de nieuwe schermrevolutie die in Sydney het Australisch-Amerikaanse techbedrijf Arasor heeft uitgeroepen.

Het heeft een technologie ontwikkeld om met lasers bewegende beelden op een scherm te kunnen projecteren. Dat kunnen platte tv-joekels zijn, of zelfs bioscoopschermen, maar ook minischermpjes van de pda of mobiel.

Heel anders
Laserprojectie werkt radicaal anders dan het elektronenkanon van de ouderwetse crt-buizen, de vloeibare siliciumkristallen van lcd of de gefosforesceerde 'pixelbubbels' van plasma tv.

Het is wel enigszins te vergelijken met DLP projectie, dat werkt door lichtweerkaatsing van duizenden beweegbare microspiegeltjes op een kleine chip. Alleen DLP werkt met een 'kleurenwiel' en een 'ouderwetse' projectielamp van wit licht in plaats van laserlicht. Laserstralen projecteren via elk spiegeltje één heldere, reeds gekleurde pixel op het scherm.

Mooie beloften
Het zo verkregen beeld is scherper, helderder en veel kleurrijker dan plasma of LCD, zo belooft Arasor.

Een laser tv kan bovendien ongeveer even ondiep zijn als de huidige generatie platte schermen, het weegt minder, is tweemaal energiezuiniger én ook nog goedkoper.

Naar verwachting zal de laser tv eind 2007 in de winkels staan. De prijs voor een 130 cm diagonale laser tv moet onder de duizend euro uitkomen.

Met Mitsubishi
Arasor heeft er samen met de laserfabrikant Novalux de afgelopen twee jaar aan gewerkt. Arasor is verantwoordelijk voor de 'opto-elektronische chip', Novalux voor de laserprojectie.

Alhoewel gisteren in Australië de officiële 'coming out' was van de technologie, heeft het laserprojectduo al enige tijd een overeenkomst met Mitsubishi, die het daadwerkelijk tv-apparaat moet gaan produceren. De New York Times maakte hier afgelopen voorjaar al gewag van, al bleef toen onduidelijk dat het voornamelijk om 'externe innovaties' van Arasor en Novalux ging.

Ondertussen hebben zeven andere elektronicaconcerns, waaronder Samsung, ook toegehapt. In januari 2007 zullen allen hun prototypen laser tv's presenteren op de elektronicabeurs CES in Las Vegas, zo beloofden Arasor en Novalux in Sydney.

bron: www.planet.nl en P7 11 oktober 2006

--------------------------

Over een paar jaar nemen we misschien wel afscheid van onze TFT-schermpjes?!› reageer

http://www.itwire.com.au/content/view/6216/52/1/0/

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.