EC dichtbij ingreep roamingkosten

Dan had deze journalist zijn verhaal wel aan kunnen passen naar "van 1 tot 6 euro per 4 minuten."

› reageer

Een in opdracht van de Europese Commissie uitgevoerd onderzoek heeft uitgewezen dat 63 procent van de Europeanen zijn mobiele telefoon niet in het buitenland gebruikt, vooral vanwege de hoge kosten. Deze zijn zo hoog omdat de providers forse bedragen in rekening brengen voor het gebruik van hun netwerk door abonnees van buitenlandse providers. Deze zogenaamde roamingkosten zijn al vele jaren een doorn in het oog van de Europese Commissie, die wetgeving overweegt om ze aan banden te leggen. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de tarieven voor roaming in de EU gemiddeld vier maal zo hoog zijn als de tarieven voor binnenlandse gesprekken. Ook de klanten blijken internationaal mobiel bellen te duur te vinden: 70 procent van de 25.000 ondervraagden vond dat de EU hiervoor lagere prijzen moest afdwingen. Maar liefst 86 procent van de ondervraagden vond dat de EU moest ingrijpen in de roamingtarieven voor sms'jes.



De telecombedrijven zijn begrijpelijkerwijs heel wat minder enthousiast over ingrepen in de tarieven en zijn druk aan het lobbyen bij Europarlementariƫrs en nationale regeringen om regelgeving hierover tegen te houden of af te zwakken. Onder druk van de Europese Comissie heeft een aantal telecombedrijven in juni van dit jaar al besloten de roamingkosten te verlagen, maar volgens telecom-eurocommisaris Viviane Reding gaat het niet ver genoeg. Ze blijft bij haar plan om de roamingtarieven wettelijk aan banden te leggen. Een wetsvoorstel hierover moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de regeringen van alle lidstaten. De telecomministers van de afzonderlijke lidstaten zullen het voorstel bespreken op een vergadering op 11 december.


Bron: Tweakers.net / Door Arie Jan Stapel - woensdag 8 november 2006 10:10

› reageer

Bellen is inderdaad gigantisch duur... easyMobile was een provider met goede roamingtarieven maar daarvan is helaas niets overgebleven...

› reageer

Hoe lang wordt hier nu al over gezanikt
Laat ze maar eens wat actie ondernemen ipv tig onderzoeken opstellen.

› reageer

ik vind de vraagstelling in dat onderzoek nogal verkeerd. Het komt op mij over of ze aan mensen hebben gevraagd of de EU lagere tarieven moet afdwingen bij providers.........JA DUHHHH
Dan snap ik niet dat niet 100% bevestigend heeft geantwoord.
Is hetzelfde als vragen aan iemand of ie een Ferrari wil, daar zal een groot deel wel ja op antwoorden. Als je vervolgens vraagt of ze de Ferrari ook willen hebben als ze daarvoor moeten betalen zal het aantal mensen dat ja antwoord een stuk minder worden.

› reageer

We zijn weer een stap verder......

"Europese ministers stemmen in met regulering roamingtarieven

De Europese ministers van telecom zijn maandag in Finland akkoord gegaan met het reguleren van roamingtarieven die mobiele-telecombedrijven berekenen.

1 reactie Door Edwin Feldmann
De sector voor mobiele telefonie wordt aan banden gelegd. Al zes jaar zijn de roaming tarieven velen een doorn in het oog. Roamingtarieven worden berekend als iemand via een ander netwerk belt dan zijn eigen. Wat de klant hiervoor betaalt is vaak onduidelijk. De winstmarges die via roaming behaald worden variƫren vaak van 300 tot 500 procent, aldus de EU.

Tegen regulering van de telecomtarieven is veel gelobbyd door de telecomindustrie. Strikte regels werken verstikkend, beperken de innovatie en concurrentie wat uiteindelijk nadelig zal zijn voor de consument, menen critici.

Zes maanden geleden waren veel EU-ministers nog niet voor prijsregulatie. EU-commissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en Media) is blij dat de 25 Europese telecomministers nu besloten hebben om iets te doen aan de ondoorzichtige roamingtarieven.

Het Europees Parlement gaat zich nu buigen over de regulering van roamingtarieven. De regulering gaat van start als de 25 nationale EU-landen vervolgens instemmen met de voorstellen."

Dinsdag 12 december 2006, 09:12 - www.webwereld.nl

› reageer

nou ja.....twee dagen geleden waren de telecomministers nog zeer kritisch over het plan en nu ineens is men helemaal positief?
Wat is er gebeurd dat men zo snel is omgeslagen qua opinie, is dan een leuke vraag! Misschien dat het voorstel nu veel meer is afgezwakt ofzo??

[1] NU.nl
[2] NU.nl

› reageer

Ik hoop dat er snel iets aan verandert.
Zelfs Vodafone Paspoort is nog erg prijzig, vooral als je een kort gesprek hebt.
Waarom niet gewoon prijzen voor bellen binnen de EU hetzelfde als bellen in thuisland? 1 Europa, ja toch?

› reageer

Niet dan!?

› reageer

De telecom boeren lopen nu te piepen dat Europa teveel regelgeving wil en daarmee beperkingen wil opleggen. Dat is onzin natuurlijk. De telecom bedrijven hebben dit geheel aan zichzelf te danken. Zij hebben immers veel te hoge tarieven gerekend waardoor maatregelen noodzakelijk zijn. Als ze vrijwillig hun tarieven hadden verlaagd was er niets aan de hand geweest.
Het is overigens belachelijk dat je opeens meer moet gaan betalen als je een kilometer over de grens rijdt. GSM signalen trekken zich niets van grenzen aan en zo zou het binnen Europa ook moeten zijn. Gewoon 1 normaal tarief binnen de EU landen. Zo moeilijk kan het toch niet zijn.

› reageer

zou inderdaad eens tijd worden, maar goed ze zeggen al jaren dat die kosten omlaag moeten en voor mijn gevoel is het alleen maar duurder geworden niet echt goedkoper...

› reageer

'Belkosten EU deze zomer drastisch omlaag'

BRUSSEL - De kosten van een telefoontje binnen de Europese Unie (EU) gaan deze zomer flink omlaag. Als de Europese Commissie haar zin krijgt, kost een mobiel gesprek vanaf dan niet meer dan 49 eurocent per minuut, exclusief belastingen. Dat heeft EU-commissaris Viviane Reding dinsdag gezegd, zo meldt Reuters.
Een mobiel gesprek van vier minuten van het ene naar het andere EU-land kost nu tussen de 4 en 6 euro, aldus de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Dat bedrag moet flink omlaag.

Mediacommissaris Reding wil de roamingkosten beperken die telecomproviders elkaar opleggen, om zo de kosten voor consumenten te verlagen. Ze zegt dat het overleg met het Europees Parlement en de Europese Raad de goede kant op gaat. Volgende maand houdt de EU-commissaris een overleg met de Europese telecomministers in het Duitse Hannover. Deze zomer moet alles rond zijn, verwacht Reding.

De Europese telecomministers gaven in december al hun toestemming voor het plan om de kosten te verlagen, maar vinden het vastleggen van prijzen een laatste redmiddel. Telecombedrijven bekritiseerden het plan als onnodig omdat de providers zelf al de prijzen verlagen.

Tussen de 4 en 6 euro lijkt mij wat overdreven trouwens....

› reageer

@napsu: dat is zeker niet overdreven.

› reageer

Tussen de 2 en 4 euro bij 'gewone post/prepaid' en bij Lebara, Ortel en Lyca natuurlijk veel minder.

› reageer

@Napsu: de genoemde tarieven gaan niet alleen over Nederland.

› reageer

Dan had deze journalist zijn verhaal wel aan kunnen passen naar "van 1 tot 6 euro per 4 minuten."

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.