N-Gage komt in Nokia N-series.

p.s. Ik weet ook niet waar dit ("Mobiele game op een toestel van Sony Ericsson" op slaat. Zal het op een S-E symbian kunnen o.i.d.?

Dat was een onderschrift bij een foto, waarop een mobieltje van SE was te zien met een game. Het had dus niet heel veel met N-Gage te maken, maar ik had even geen betere foto. Op http://www.telecomwereld.nl/n0001542.htm kun je het zien.

› reageer

De N-Gage is mislukt, maar Nokia zal de laatste zijn om dat toe te geven. De Finnen leggen zich er ook niet zomaar bij neer, want via de N-series wordt N-Gage nieuw leven in geblazen.

De naam N-Gage herinneren we ons vooral als de mislukte draagbare spelcomputer annex mobiele telefoon van Nokia. In de winkel is nog maar moeilijk aan spelletjes te komen. Nokia heeft dat gelukkig opgelost met een on-line winkel. Daar kunt u games downloaden en overzetten op een geheugenkaart. De naam N-Gage wordt nieuw leven ingeblazen. In 2007 komt Nokia met software waarmee smartphones uit de N-serie omgetoverd worden tot spelcomputer.
Op Nokia World kregen we de kans Jaako Kaidesoja te spreken, directeur voor de Play new divisie van Nokia. Hij houdt zich samen met ruim 100 mensen hoofdzakelijk bezig met dit nieuwe N-Gage platform dat we in de tweede helft van 2007 mogen verwachten. Het zal dan ook meteen geschikt zijn voor enkele bestaande smartphones uit de N-series, mits voorzien van Symbian S60 3e editie, waarmee onder meer de populaire N70 al wordt uitgesloten.

Mobiele game op een toestel van Sony Ericsson

N-Gage komt tweede helft van 2007
De N-Gage software kunt u straks zelf installeren, maar zal op toekomstige toestellen standaard aanwezig zijn, inclusief enkele games die u kunt uitproberen en daarna aanschaffen (try&buy). Via de software bladert u straks eenvoudig door een lijst met games. U kunt games uitproberen en de volledige versie kopen met creditcard. Voor gewone winkels lijkt geen rol weggelegd. Wel wil Nokia met operators samenwerken. Die kunnen zelf games gaan verkopen via hun portaal.

Games varieren in grootte van grofweg 2 MB voor eenvoudige spelletjes tot 20 MB voor geavanceerdere spellen. De gemakkelijkste manier om spelletjes te downloaden zal via internet zijn, door het apparaat op de pc aan te sluiten. Maar ook via het mobiele netwerk moet u games kunnen downloaden, bijvoorbeeld via umts of WiFi.

Multiplayer
Bij de lancering zullen volgens Kaidesoja maar ongeveer 10 spellen beschikbaar zijn. In maart 2007 op de Game Developer Conference in San Francisco zullen meer details bekend worden gemaakt. Wel is duidelijk dat N-Gage als een soort community opgezet, met multiplayer elementen voor alle games. Gebruikers kunnen op zijn minst highscores bekijken of waarderingen aan games geven.

Een van de nieuwe games is het visspel Creatures of the Deep (http://www.mobileangler.com) dat op E3 Expo in Los Angeles werd gepresenteerd. Met één toets kan de vislijn worden uitgeworpen. De trilfunctie van het mobieltje maakt duidelijk dat er een vis aan het happen is of ernstig tegenstribbelt. Heeft u een vis gevangen dan kunt u deze behouden of terugzetten en rond laten zwemmen met een persoonlijke boodschap. Een ander kan die vis vervolgens binnenhalen en ziet de boodschap.

System Rush
Iets enthousiaster worden we als Kaidesoja het spel System Rush op de Nokia N93 laat zien, al is deze game een uitgemolken concept. De grafische weergave is echter bijzonder goed, al ziet het spel er niet op ieder toestel zo mooi uit. Bij de N93 en de verwachte N95 helpen een hardwarematige 3D acceleratie de kwaliteit omhoog. N-Gage zal overigens ook touchscreens ondersteunen, handig voor kaartspelletjes. Op het moment zijn er echter nog geen S60-smartphones met aanraakscherm.

Voor de beveiliging van spelletjes zal Nokia een DRM-component gebruiken. Dat moet ook illegale kopieen tegengaan, wat altijd een uitdaging is voor de industrie. Als een spel is aangeschaft en gedownload, blijft overigens altijd een kopie op internet, die u naderhand zonodig opnieuw kunt downloaden en installeren. Nokia ontwikkelt zelf games voor het nieuwe N-Gage, maar ook EA en Gameloft werken aan games.

Concurrent
Wie de N93 of N95 via de tv-uitgang op een televisie aansluit, krijgt een beeld dat volgens Kaidesoja niet veel onderdoet voor dat van een Sony PS2. Toch zullen Sony, Nintendo en Microsoft nog steeds niet wakker liggen van N-Gage. Wie tijd wil doden bij het wachten op bus of trein heeft echter altijd zijn mobieltje bij de hand en lang niet altijd zijn Sony PSP of Nintendo DS.


Met bijvoorbeeld een bluetooth joystick is ook de spelervaring te verbeteren. Het gebruik daarvan lijkt niet eens zo'n slecht idee, want Kaidesoja beaamt dat de toetsen van een mobiele telefoon het bij fanatiek gebruik zwaar te verduren krijgen en daardoor sneller stuk kunnen gaan. Er zit volgens Kaidesoja nu vooral tijd in het testen en valideren, want het is een hele uitdaging om alles goed te laten werken op de diverse toestellen.


Bron: Telecom Wereld

Misschien gaat Nokia zich hiermee onderscheiden van de rest? Jaren terug was het heel wijs dat je Snake op nokia foons kon spelen!

p.s. Ik weet ook niet waar dit ("Mobiele game op een toestel van Sony Ericsson" op slaat. Zal het op een S-E symbian kunnen o.i.d.?

› reageer

Die comunitie waarover gesproken word is er al lang, dat heet gewoon N-gage Arena. Overigens ben ik nog steeds dol op mijn N-gage, vooral door de multi-player mogelijkheid van bijvoorbeeld "Pocket Kingdom", een (soort van) MMORPG via GPRS.

Wel vreemd dat ze het over spellen tot wel 20 MB hebben. Een beetje N-gage spel is groter :S Misschien ingepakt.

› reageer

p.s. Ik weet ook niet waar dit ("Mobiele game op een toestel van Sony Ericsson" op slaat. Zal het op een S-E symbian kunnen o.i.d.?

Dat was een onderschrift bij een foto, waarop een mobieltje van SE was te zien met een game. Het had dus niet heel veel met N-Gage te maken, maar ik had even geen betere foto. Op http://www.telecomwereld.nl/n0001542.htm kun je het zien.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.