UMTS900 over GSM900/1800 nabij

Wat dacht je van Finland? Hun waren er maar liefst in november 2007 al bij!

In Finland heeft Elisa de technologie al in november 2007 beproefd...

edit:
Gaat nergens over, hiden maar

› reageer

Umts900 dichterbij door vrijheid gebruik frequenties

01-03-2007 (12:30) - De EU wil de eigenaren van een frequentieband meer ruimte geven om zelf te beslissen welke diensten ze daarop aanbieden. Ook umts op gsm-frequenties komt daarmee dichterbij.

Voor umts is helemaal geen umts-frequentie (meer) nodig. Umts-diensten kunnen inmiddels ook op gsm-frequenties worden aangeboden, umts900 genoemd. Het komt raar over als je bedenkt dat operators in juli 2000 bijna 2,7 miljard euro voor de umts-frequenties hebben uitgegeven. Feit is echter dat de frequenties rond 900 en 1800 MHz alleen voor gsm mogen worden gebruikt. Wanneer de Nederlandse overheid gaat toestaan dat diezelfde frequenties ook voor umts worden gebruikt is nog niet bekend.
De Europese regelgeving is per 1 januari 2007 veranderd waardoor eigenaren van een frequentie meer ruimte hebben om zelf te beslissen voor welke diensten ze hun frequenties gebruiken. Ook EU-commissaris Vivianne Reding heeft zich hiervoor hard gemaakt, omdat het de marktontwikkeling ten goede zou komen: "Het versterkt de competitie tussen aanbieders en vergroot de keuze voor de consument. Het is echter een langzaam proces dat niet zomaar opeens volbracht wordt."

Finland, Frankrijk en Portugal eerst
De Europese lidstaten moeten de nieuwe regelgeving eerst inpassen in hun eigen frequentieplan. In Finland en Portugal is dit proces al in gang gezet. Daar zullen volgens marktonderzoeker Informa ook de eerste aanbieders van umts900 van start gaan.

In Finland heeft Elisa de technologie al in november 2007 beproefd in samenwerking met Nokia en Option, leverancier van datakaarten. Dezelfde infrastructuur die nu nog alleen voor gsm-communicatie wordt gebruikt zal door Elisa vanaf halverwege 2007 ook voor een umts-aanbod worden gebruikt. Ook Vodafone Portugal heeft de techniek met succes getest in december 2007, met apparatuur van Nortel Networks en opnieuw Option.

Het umts900-aanbod zal in eerste instantie snel internet (hsdpa) voor notebookgebruikers bieden. Geschikte datakaarten komen binnen enkele maanden op de markt. Maar mobiele telefoons die umts900 ondersteunen zullen nog wel even op zich laten wachten. De eerste modellen mogen we pas eind 2007 verwachten.


Bron: Telecomwereld.nl

Nog nooit eerder over deze techniek gelezen, maar klinkt veelbelovend.

› reageer

Kunnen we weer nieuwe hardware aanschaffen.....zucht....

› reageer

Ook Vodafone Portugal heeft de techniek met succes getest in december 2007
Vodafone Portugaal is zijn tijd ver vooruit!

› reageer

Wat dacht je van Finland? Hun waren er maar liefst in november 2007 al bij!

In Finland heeft Elisa de technologie al in november 2007 beproefd...

edit:
Gaat nergens over, hiden maar

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.