Zonde dat er weer geen uitspraak is. Een positieve uitspraak voor BTC zal hier ten kantore zeker met gejuich begroet worden
› reageerWinkels klagen bij NMa over misbruik door KPN
AMSTERDAM (DFT) - De Stichting Goed Ondernemerschap in de Mobiele Telefoniemarkt (SGOMT) heeft kartelwaakhond NMa verzocht een onderzoek in te stellen naar mogelijk economisch machtsmisbruik door KPN. Volgens de stichting, waarbij enkele honderden onafhankelijke verkopers van mobieltjes en belabonnementen zijn aangesloten, maakt KPN misbruik van zijn machtige positie door van winkeliers te eisen dat zij afzien van schadeclaims bij een geschil over het vermeend afpikken van klanten door het telecomconcern.
SGOMT is namens de winkels betrokken bij een rechtszaak tegen KPN’s concurrent Vodafone. Die procedure draait om de vraag of Vodafone in de fout is gegaan door het wegkapen van klanten, die dankzij de winkeliers mobiel belden via het netwerk van het Britse belbedrijf. Als het gerechtshof in Den Bosch komende zomer in hoger beroep zou oordelen dat de bellers niet eigendom waren van Vodafone maar van de onafhankelijke belwinkels, dan dreigt er een schadeclaim van honderden miljoenen euro’s van de winkeliers tegen het telecombedrijf. De rechtbank in Maastricht heeft reeds in 2003 de winkels gelijk gegeven.
Als het gerechtshof binnenkort die uitspraak tegen Vodafone bevestigt, dan wordt ook KPN naar verwachting geconfronteerd met hoge claims, omdat de voormalige PTT zich er mogelijk eveneens schuldig aan heeft gemaakt. Tot grote verontwaardiging van de winkeliers eist KPN nu echter in een nieuw contract dat zij dienen af te zien van eventuele claims. „Wij vinden dit geen faire manier van zakendoen van KPN”, zegt SGOMT-voorzitter Marc Dreesmann desgevraagd.
Volgens Dreesmann lijkt KPN, dat sinds de overname van Telfort bijna de helft van de Nederlandse markt in handen heeft, met deze eis misbruik te maken van zijn economische machtspositie. „Wanneer je als grootste leverancier tegen een winkelier zegt: ’Dit tekenen of je ligt eruit’, dan komt dat op ons over als een bepaalde mate van economisch machtsmisbruik”, aldus de SGOMT-voorzitter, die hoopt dat de NMa hiervan werk gaat maken.
Dreesmann voegt eraan toe dat KPN met de eis tevens de verdenking op zich laadt inderdaad op onrechtmatige wijze klanten te hebben weggehaald bij de onafhankelijke winkeliers. „Anders zou KPN er immers geen behoefte aan moeten hebben om dit op te nemen in een nieuwe vaststellingsovereenkomst met de winkels.”
Eén van de winkeliers die pertinent weigert de gewraakte overeenkomst met KPN te tekenen, is Tijs Diederiks. Hij is directeur van TeleTools/TeleWorld, dat twee vestigingen heeft in Amsterdam. Diederiks benadrukt schade te hebben geleden doordat KPN circa vijf jaar geleden belangrijke klanten, waaronder adviesbureau Twynstra Gudde en het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam, wegkaapte die via TeleTools/TeleWorld mobiel belden bij het voormalige staatsbedrijf.
„KPN benaderde die klanten plotseling zelf en deed ze aanbiedingen die wij niet konden doen. Van de ene op de andere dag waren wij onze klanten kwijt, zonder dat wij daarvoor als agent een fatsoenlijke vergoeding kregen van KPN”, aldus Diederiks. Volgens hem gaan dergelijke praktijken tot op de dag van vandaag door.
In een reactie stelt KPN officieel niet op de hoogte te zijn van het beklag dat SGOMT heeft gedaan bij de NMa. Een KPN-woordvoerder voegt daaraan toe dat het telecomconcern de betrekkingen met de winkeliers juist wil intensiveren door extra (marketing) geld beschikbaar te stellen. „Maar daarbij past ook dat we niet verrast willen worden door zaken uit het verleden. In dat licht moet de vaststellingsovereenkomst met de winkeliers worden bezien.”
De KPN-zegsman benadrukt ook dat winkels die het contract niet willen tekenen niets te vrezen hebben. „Dan is het gewoon business as usual. We zullen de banden met die winkeliers niet verbreken.” TeleTools/Teleworld-directeur Diederiks is er echter niet gerust op. „Als je niet tekent, kom je bij KPN toch op het tweede plan terecht.”
Vodafone stelt niet op het geschil met de winkeliers in te kunnen gaan zolang deze zaak onder de rechter is.
31 May 07, 08:25
door Bernard Vogelsang
www.telegraaf.nl
Eis van miljoenen tegen telecombedrijven
AMSTERDAM - De vier grote mobiele-telefoniebedrijven in Nederland – KPN, Vodafone, T-Mobile en Orange – hangt een strop boven het hoofd van honderden miljoenen euro’s. Het gaat om schadevergoedingen die worden geëist door enkele honderden onafhankelijke verkopers van belabonnementen voor klanten die de telecombedrijven zouden hebben weggekaapt.
Alle ogen in de sector zijn gericht op het Gerechtshof in Den Bosch dat vandaag een oordeel velt in een slepend juridisch gevecht tussen Vodafone en BTC Telecom in Amsterdam. De eigenaar daarvan eist 4,5 miljoen euro voor klanten die hij had aangebracht bij het mobiele belbedrijf, maar die bij verlenging van hun contract rechtstreeks werden benaderd door Vodafone en werden overgenomen.
In 2003 werd BTC door de rechter in Maastricht in het gelijk gesteld. Vodafone heeft later – onder protest – al bijna 150 duizend euro betaald aan aan het bedrijf. De verwachting is dat het hof de hoogte van de resterende vergoeding zal vaststellen.
Het conflict tussen de belbedrijven en de dealers richt zich op de vraag van wie de klanten zijn. De winkeliers zeggen dat ze zijn opgetreden als agenten. Volgens de wet zijn de klanten daarmee hun eigendom. De telecombedrijven spreken dat tegen. Vier jaren geleden hebben ze de contracten met de dealers aangepast, waarbij expliciet werd vastgelegd dat er voortaan wordt afgeweken van de agenturenwet.
KPN heeft zich eerder dit jaar ingedekt tegen toekomstige claims door de tussenhandelaren te vragen een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Daarmee beloven de winkels af te zien van het recht op provisie ‘dat in het verleden zou kunnen zijn ontstaan’. In ruil daarvoor krijgen de dealers een nieuw contract met KPN. Het contract verwijst uitdrukkelijk naar de zaak van BTC versus Vodafone.
De vaststellingsovereenkomst is een vreemd geval, constateert Dirk de Graeff van de stichting Goed Ondernemerschap in de Mobiele Telefoniemarkt (GOMT), dat zich heeft opgeworpen als bemiddelaar tussen de belbedrijven en ‘enkele honderden’ dealers. ‘Je zou het kunnen zien als een soort schuldbekentenis van KPN.’ Dealers bevinden zich volgens De Graeff in een prisoner’s dilemma’: ‘Ga ik voor een volledige schadevergoeding of voor een goede verstandhouding met de belbedrijven?’
Het is moeilijk in te schatten hoe groot de financiële consequenties zijn als het hof vandaag de tussenhandelaar in het gelijk stelt. Na het vonnis van de Maastrichtse rechtbank in 2003 raamde de stichting Vodaclaim – een voorloper van GOMT – de schade voor Vodafone alleen al op een miljard euro. Zowel GOMT als Vodafone noemen dat nu een onwaarschijnlijk (hoog) bedrag. Ook moeten de dealers bij de rechter aantonen dat ze zijn gedupeerd.
Bron: Volkskrant
Gepubliceerd 2:46 17 juli 2007
Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy
Dealer BTC nog onzeker over miljoenenvergoeding van Vodafone
"Het gerechtshof in Den Bosch heeft nog geen besluit genomen over de vergoeding die de Amsterdamse telefoniewinkel BTC eist van Vodafone. De zaak is aangehouden tot 16 oktober.
BTC wil 4,5 miljoen euro van Vodafone voor klanten die het Britse concern zou hebben weggekaapt van de belwinkel. De zaak draait om de vraag of BTC optrad als agent van klanten die het een Vodafone-abonnement verkocht. In dat geval had vodafone hen niet mogen benaderen om contracten te verlengen of te vernieuwen buiten BTC om.
Jurisprudentie
Als het hof BTC gelijk geeft, maakt dat de weg vrij voor nog meer schadeclaims tegen grote belconcerns. Die claims zullen in de tientallen miljoenen euro's lopen."
Woensdag 18 juli 2007, zibb.nl, Otto Blaauwgeers
Zonde dat er weer geen uitspraak is. Een positieve uitspraak voor BTC zal hier ten kantore zeker met gejuich begroet worden