In een artikel op tweakers heeft KPN een reactie op het Telfort UMTS gebeuren gegeven:
KPN, eigenaar van Telfort, reageert met enige verbazing op de publieke terechtwijzing van de toezichthouder. Een woordvoerder van het telecombedrijf laat aan Tweakers.net weten dat het weliswaar de umts-frequenties van Telfort momenteel onbenut laat, maar dat het in de toekomst deze wel degelijk wil gaan benutten voor het aanbieden van snel mobiel internet. KPN stelt dat het sinds de overname van de prijsvechter één bedrijf is geworden, en dat het daarom één frequentieblok gebruikt.
AMSTERDAM - Vodafone heeft 100 procent UMTS-dekking conform de licensievoorwaarden en in 99,33 procent van de gevallen behaalde het telecombedrijf de vereiste netwerksnelheid. Dit heeft het Agentschap Telecom medegedeeld.
De resultaten liggen aanzienlijk hoger dan de gestelde norm, waar de ondergrens bij 98% UMTS-dekking en 93,1 % netwerksnelheid ligt.
Het Agentschap Telecom heeft de afgelopen maanden veel tijd besteed aan het meten van de UMTS-prestaties van de providers, op diverse plekken in Nederland.
Niet verrast
Guy Laurence van Vodafone Nederland is niet verrast over de uitslag. "Maar we zijn natuurlijk blij met deze officiële bevestiging", aldus de CEO.
"We hebben de afgelopen jaren honderden miljoenen geïnvesteerd in de kwaliteit van ons netwerk, de capaciteit en snelheid. We zullen dat blijven doen om onze reputatie als beste netwerkoperator in Nederland hoog te houden."
T-Mobile
Ook de UMTS-netwerken van T-Mobile en Orange zijn succesvol getest op dekking en snelheid. Door de overname van Orange door T-Mobile, worden beide netwerken samengevoegd tot één netwerk met een hogere dichtheid.
"Deze meting bevestigt dat de kwaliteit en de dekking van de T-Mobile en Orange UMTS-netwerken zeer hoogwaardig zijn", zegt Jan Kuijpers, directeur Technology, over de meting.
Bron: NU.nl/Dennis van Luling
Uitgegeven: 3 april 2008 07:10
Laatst gewijzigd: 3 april 2008 07:40
Vodafone heeft er in ieder geval 1 trouwe T-Mobile klant bij door zijn goede umts-propositie. Jammer T-Mobile, maar met 128kbit redt je het niet. De dekking van UMTS in de trein met T-Mobile vind ik teleurstellend. De dekking valt steeds weg. Ik ga er vanuit dat dit met Vodafone een stuk beter is. Iemand ervaringen met Vodafone UMTS-dekking in de trein?
Ja, ik gebruik de verbinding vaak (HSDPA) in de auto en trein (streaming applicaties) en dit werkt perfect. De verbinding valt eigenlijk nooit weg maar zakt soms naar UMTS maar nooit naar GPRS!
Dus eigenlijk perfect!
Ook de UMTS-netwerken van T-Mobile en Orange zijn succesvol getest op dekking en snelheid
En? Voldeden T-Mobile en Orange ook aan de eisen? Jammer dat ze dat er niet bij zetten.
Titelfix :
Grappig is natuurlijk dat je wel vreselijk op je bek gaat door op de manier van Voda zo hard te roepen dat je de beste bent. Als je daarbij ook nog eens net doet of je er niets van snapt en zegt dat Telfort helemaal een waardeloos netwerk heeft... Terwijl er dus drie merken in de markt zijn die gewoon een beter netwerkrapport hebben; dat zijn KPN, Hi en Telfort.
Snap ook wel dat deze laatste niet voor die paar cijfertjes achter de komma in de marge het van de daken schreeuwen. Goed is goed.
Lees het vermakelijke artikel hieronder maar eens
KPN en Vodafone claimen beide 'beste umts-netwerk'
Donderdag 3 april 2008, 15:18 - Uit onderzoek van het Agentschap Telecom blijkt dat Vodafone het beste netwerk heeft, zo stelt Vodafone zelf. Maar KPN claimt nog betere resultaten.
Door Andreas Udo de Haes
Uit onderzoek naar de Nederlandse umts-netwerken, uitgevoerd door het Agentschap Telecom, blijkt dat vier van de vijf licentiehouders voldoen aan de vastgestelde eisen. Telfort heeft haar umts-netwerk helemaal niet uitgerold en het bedrijf, eigendom van KPN, hangt nu een miljoenenboete boven het hoofd.
Het Agentschap heeft naast de uitrol ook het dekkings- en serviceniveau gemeten. Voor de dekkingsgraad hanteert de toezichthouder een minimum van 98 procent en de minimale normsnelheid (het serviceniveau) moet ten minste in 93,1 procent van de metingen gehaald worden. De exacte scores van de onderzochte operators zijn alleen aan de betrokkenen gemeld en niet openbaar gemaakt.
Vodafone grenst aan perfectie
T-Mobile, Orange, KPN en Vodafone zijn dus voor deze test geslaagd. Van deze vier claimt Vodafone meteen in een ronkend persbericht dat zij het beste umts-netwerk van Nederland heeft.
Vodafone heeft namelijk 100 procent dekking en in 'maar liefst 99,33 procent van de gevallen behaalde Vodafone bovendien de vereiste netwerksnelheid'. Guy Laurence, CEO van Vodafone Nederland stelt dan ook: "We staan niet alleen op de eerste plaats bij klanten, gevraagd naar hun voorkeur, maar zijn nu ook de beste van alle Nederlandse mobiele operators wat betreft netwerkprestaties. De uitkomst van de meting kwam niet als een verrassing, maar we zijn natuurlijk blij met deze officiële bevestiging."
Vodafone is echter niet op de hoogte van de scores van haar rivalen, zo bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. Maar dat maakt voor de claim van 'de beste' niet zo veel uit, vindt Vodafone. De zegsman is er namelijk van overtuigd dat de concurrentie niet aan de 'fantastische scores' van Vodafone komt.
Ook Anthony Hellegers, directeur Strategie van Vodafone, straalt hetzelfde zelfvertrouwen uit. "We hebben een dermate uitslag gekregen die aan perfectie grenst. Als ik weet dat ik een tien heb, dan durf ik wel het gevoel te hebben dat ik de beste ben."
Twijfels over KPN
Of KPN een vergelijkbare score heeft gehaald kan ook Hellegers niet zeggen, maar het umts-falen van KPN-dochter Telfort vindt hij wel enigszins typerend.
"Telfort heeft aan helemaal niets voldaan. Je verwacht toch dat Scheepbouwer [de topman van KPN, red.], indachtig het kwaliteitsmerk van KPN, er voor zou zorgen dat een dochter zich gewoon aan de regels houdt en daar dan ook goed uit zou springen. We vragen ons dan ook af of KPN dat dan zo hoog in het vaandel heeft."
Vodafone kan niet tellen
Volgens KPN-woordvoerder Bram Oudshoorn is de kwaliteit van het umts-nertwerk uiteraard wel een speerpunt van KPN. Dat Telfort niet haar eigen frequentie gebruikt is puur een bedrijfmatige aangelegenheid.
Sterker nog, KPN scoort wel degelijk nog hoger dan Vodafone in het umts-onderzoek, zo laat Oudshoorn fijntjes weten. Ook KPN heeft namelijk 100 procent dekking. Daarnaast bleef het in 99,67 procent van de metingen boven de normsnelheid tegenover 99,33 procent voor Vodafone.
"Dus wij hebben het beste netwerk. Punt. En Vodafone kan niet tellen", aldus Oudshoorn. KPN vond het niet nodig dat hard te roepen, "maar als de heren ons uitdagen dan willen we graag vertellen hoe het zit. Bij deze. Wij zijn de beste."
De exacte scores van T-Mobile en Orange, ook beide geslaagd voor de umts-test, zijn niet bekend gemaakt, zo bevestigt een woordvoerster van T-Mobile. Daar wordt nog navraag naar gedaan.
Titel aangepast
KPN, Vodafone en de telecomwaakhond kunnen niet tellen: 100% dekking bestaat niet. Er is altijd wel een plek te vinden waar de dekking er niet is.
Vraag is dus: wat was de norm die als resultaat nu het getal van 100% geeft. Was het niet zo dat de norm dekking voorschreef in alle plaatsen met meer dan 10.000 inwoners en langs belangrijke snelwegen en spoorlijnen? Wat is dan een belangrijke weg, en wat is een belangrijke spoorlijn? Die omschrijving is niet meetbaat.
We kunnen vermoedelijk stellen dat de operators 100% van de in de norm gestelde dekking hebben gehaald (dus bijvoorbeeld in alle plaatsen met meer dan 10.000 inwoners dekking). Dit is nog steeds wat anders dan de norm die bij GSM gebruikt wordt: hierbij hebben de netwerken op nagenoeg 100% van de woonadressen van de Nederlandse bevolking buitenhuis dekking. De meest kritische norm is de meting naar dekking op landoppervlak. Hier scoorden de providers voor buitenshuis dekking ruim 99% (ook geen 100%). UMTS dekt slechter dan GSM, dus ik weet niet hoe zij 100% landoppervlak zouden kunnen claimen op dit moment.
Kortom: reken maar dat de 100% een getal is wat niet veel zegt.Zowel bij KPN als bij Vodafone kom ik onderweg in de trein nog gaten tegen. 100% dekking is dus wat dat betreft al onmogelijk.
Ik vond intussen ook het volgende bericht op nu.nl:
Toezichthouder tikt Telfort op de vingers
Uitgegeven: 3 april 2008 07:07
Laatst gewijzigd: 3 april 2008 07:20
GRONINGEN - Telfort voldoet niet aan de eisen voor het gebruik van zijn UMTS-frequentie. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken.
De toezichthouder waarschuwt het telecombedrijf dan ook om snel aan de vergunningvoorwaarden te voldoen, anders volgen forse boetes.
In het jaar 2000 heeft Agentschap Telecom vijf licenties geveild voor het gebruik van UMTS-frequenties, die nodig zijn om snel mobiel internet mogelijk te maken.
Vodafone
De vergunningen gingen naar KPN, T-Mobile, Orange, Vodafone en Telfort. De vergunningen werden verstrekt op voorwaarde dat de bedrijven op 1 januari 2007 hun UMTS-netwerk uitgerold moesten hebben.
Zij moeten daarvoor hun eigen frequenties gebruiken en zorgen voor voldoende dekking en een minimumserviceniveau.
Niet gewenst
Op Telfort na, voldoen alle bedrijven aan die voorwaarden. Telfort biedt wel UMTS-diensten aan, maar gebruikt de frequentieruimte niet zoals die in de vergunning is gesteld. Het bedrijf gebruikt de frequentieruimte van KPN en laat de eigen ruimte onbenut. Vanuit concurrentieoverwegingen is dat volgens de toezichthouder niet gewenst.
Het agentschap stelt Telfort in de gelegenheid zijn zienswijze te geven op de situatie. Ook krijgt het bedrijf de tijd om in stappen van drie maanden tot maximaal drie jaar alsnog te voldoen aan de vergunningseisen.
Boete
Lukt dat niet, dan kan Telfort een boete krijgen die kan oplopen tot 5 miljoen euro per kwartaal met een maximum van 40 miljoen euro. Telfort kan ook zelf vragen de vergunning in te trekken. De vrijgekomen frequentieruimte wordt dan opnieuw geveild.
Iedereen in de markt weet dat Telfort geen eigen UMTS netwerk gaat uitrollen. Als er in dit stukje dan gemeld wordt dat Telfort misschien zelfs nog wel 3 jaar uitstel gaat krijgen, dan breekt mijn klomp. Ze voldoen niet aan de voorwaarde wat betekent: boete lijkt mij. Er staat ook dat de vergunning nog weer teruggegeven mag worden, dus dat betekent: vergunning wegkapen voor anderen, er enkele jaren niets mee doen, uitstel krijgen, er weer enkele jaren niets mee doen en als de techniek verouderd is en opgevolgd door een nieuwe dan geef je toch gewoon je waardeloze vergunning weer terug? Afgeschreven waren die kosten toch al en dat leverde dan vast weer een mooi belastingvoordeel op in de jaarcijfers (kortom: de staat en wij betalen de vergunning terug die willens en wetens van de markt wordt gehouden om concurrenten te belemmeren). Volgenz de regels van toen was dat nu net wat men wilde voorkomen toch?
Wat mij betreft zou ik als agentschap de eerste boete opleggen voor het niet voldoen aan de regels en daarbij ook nog direct de vergunning terugeisen. Vervolgens doorgaan met de boetes tot het netwerk af is of de licentie teruggegeven is. Komt hij terug: dan zo snel mogelijk veilen, een ander bedrijf kan vast heel voordelig UMTS aanbieden daarmee wat weer goed is voor de concurrentie!
Koen, ze kunnen het niet zomaar 3 jaar uitstellen, er staat het volgende:
Ook krijgt het bedrijf de tijd om in stappen van drie maanden tot maximaal drie jaar alsnog te voldoen aan de vergunningseisen.
en:
Lukt dat niet, dan kan Telfort een boete krijgen die kan oplopen tot 5 miljoen euro per kwartaal met een maximum van 40 miljoen euro.
Dus elke 3 maanden dat zij geen 8,33 tot 12,5% van de 100% aan umts netwerk bouwen kunnen ze elk kwartaal tot 5 miljoen euro aan boete krijgen. Met een maximum van 40 miljoen betekend dat, dat ze zonder te bouwen max 2 jaar kunnen uitrekken en 40 milj moeten betalen dus.
Ik ben het wel absoluut met je eens dat niet aan de voorwaarden voldoen direct een boete moet zijn en daarna de vergunning intrekken. Als consument krijgen wij ook altijd zonder pardon automatisch een boete als iets 1 dag te laat wordt betaald en 99,99% van de gevallen kun je daar niks aan doen want "het is vastgesteld". Grote bedrijven die het geld wel hebben moeten ook geen uitzondering krijgen, afspraak is afspraak toch?
In een artikel op tweakers heeft KPN een reactie op het Telfort UMTS gebeuren gegeven:
KPN, eigenaar van Telfort, reageert met enige verbazing op de publieke terechtwijzing van de toezichthouder. Een woordvoerder van het telecombedrijf laat aan Tweakers.net weten dat het weliswaar de umts-frequenties van Telfort momenteel onbenut laat, maar dat het in de toekomst deze wel degelijk wil gaan benutten voor het aanbieden van snel mobiel internet. KPN stelt dat het sinds de overname van de prijsvechter één bedrijf is geworden, en dat het daarom één frequentieblok gebruikt.