Duits kartelonderzoek naar T-Mobile en Vodafone

Owkej, iets beter lezen dus gewoon 3e zeggen zou me een hoop denkwerk besparen

› reageer

AMSTERDAM - De Duitse kartelautoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar vermeend misbruik van dominante marktposities van T-Mobile en Vodafone op de Duitse markt voor mobiele telefonie.

Dat meldde KPN woensdag. Het onderzoek volgt op een klacht van KPN bij het Duitse kartelbureau.

Bevestiging

Bij het Bundeskartellamt, de Duitse kartelautoriteit, was niemand aanwezig om het bericht van KPN te bevestigen. T-Mobile, de mobiele dochter van Deutsche Telekom, en Vodafone bevestigden het onderzoek van de Duitse kartelautoriteiten, maar wilden verder geen commentaar geven op de berichtgeving.

Vodafone en T-Mobile hebben samen ongeveer 80 procent van de Duitse markt voor mobiele telefonie in handen.

Machtsmisbruik

In België is een onderzoek naar machtsmisbruik op de markt voor mobiele telefonie door het telecombedrijf Proximus reeds afgerond.

Dit onderzoek werd gestart na een in 2003 ingediende klacht van de Belgische KPN-dochter Base en de Belgische branchegenoot Mobistar. Zij eisen meer dan een miljard euro schadevergoeding van Proximus.

Mededingingsrecht

Volgens de Belgische karteltoezichthouder heeft Proximus tussen 2002 en 2005 gehandeld in strijd met het mededingingsrecht door hogere tarieven in rekening te brengen voor concurrenten bij het afhandelen van mobiele gesprekken op het netwerk van Belgacom.

De mededingingsraad in België moet nog een eindbeslissing nemen in de zaak.

Onderzoeken

"De onderzoeken door de Duitse en Belgische autoriteiten bevestigen onze overtuiging dat de dominante providers zich bezighouden met activiteiten die indruisen tegen de mededingingsregels, op zowel de Duitse als de Belgische markt", aldus KPN Mobile-topman Stan Miller.

KPN is aanbieder van mobiele telefonie in Duitsland, België en Nederland. De Duitse KPN-dochter E-Plus is de op twee na grootste mobieletelefoniemaatschappij in Duitsland.

[Bron: nu.nl]

› reageer

En ondertussen verziekt KPN de markt in Nederland

› reageer

ik vind niet dat KPN de markt verziekt, je hebt ook nog vodafone en t-mobile hier dus er is altijd keuze. nederland is ook niet echt te vergelijken met duitsland, de concurrentie was (en is misschien nu niet meer) altijd groot in Nederland, maar mensen kozen vroeger het netwerk met het beste bereik, en betaalden daar een hogere prijs voor. De gemiddelde prijzen voor mobiel bellen liggen in duitsland ook een stuk hoger dan hier...

› reageer

Nma in Nederland heeft ook een klacht ontvangen mbt kartelvorming in Nederland. Ze snijden zichzelf in de vingers daar bij t-mobile. Kartelvorming wordt in de EU en vooral hier in NL keihard aangepakt, boetes die worden gegeven liegen er niet om.

› reageer

KPN "koopt" diverse grote accounts door simpelweg meer korting te geven dan ze volgens de wet mogen. NMA kan het lastig bewijzen omdat de partijen die die korting krijgen dat ook niet zullen openbaren

› reageer

wel eens gehoord van klokkenluiders? in usa wordt dit dik beloond een deel van de boete die wordt opgelegd. en hier wordt het ook beloond maar niet zoveel als in amerika.

› reageer

Ja, de meeste klokkenluiders worden hier goed behandeld idd

› reageer

In NL wordt er op dit moment vergaderd over wetgeving om klokkenluiders juist beter te beschermen, omdat diegenen die de klok geluid hebben tot nu toe juist als verraders worden gezien en nooit meer ergens aan de bak komen...
Is dat de smily voor sarcasme, Floris?

› reageer

Dat geeft sarcasme aan ja

› reageer

Vodafone en TM hebben samen 80% in Duitsland en KPN is de 2 na grootste in Duitsland. Vreemde getallen. Hoe zit de verhouding dan? 70% TM 20% KPN en 10% voor Vodafone (in dat geval is voda geen bedreiging, moeilijk kartelvorming met weinig aandeel)?

› reageer

op 2 na de grootste, dus er gaan in grootte 2 providers voor: bijvoorbeeld T-Mobile met 50%, Vodafone 30% en KPN met E-Plus dan de overige 20%.

› reageer

Owkej, iets beter lezen dus gewoon 3e zeggen zou me een hoop denkwerk besparen

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.