Sony Ericsson C905 met 8,1 megapixels

8,1 megapixels en geen optische zoom. Beetje jammer. Zal waarschijnlijk voor veel mensen een reden zijn om dit toestel niet aan te schaffen. Verder zijn de specs ok en ziet het toestel er mooi uit.

› reageer

Sony Ericsson wil de beste producent voor camera-mobieltjes zijn. Om dat te bewijzen, is vandaag de nieuwste topper uit de Cybershot-stal gepresenteerd: de C905. Opvallendste specificatie: de telefoon heeft een camera met liefst 8.1 megapixels. Daarmee laat Sony Ericsson de concurrentie, op papier in ieder geval, een stuk achter zich. Die komt niet verder dan 5 megapixels.

Behalve de 8,1 megapixels zijn alle camera-snufjes op de gsm aanwezig: autofocus, gezichtsherkenning, best pic, een xenon flitser, enz. Een opvallende specificatie ontbreekt: optische zoom. Een duidelijk antwoord waarom die er niet op zit, werd niet echt gegeven tijdens de perspresentatie in de Heineken Music Hal. De meegeleverde geheugenkaart is met 2 GB behoorlijk, maar dat is ook wel nodig met een 8,1 megapixels camera.
Hoe goed de camera fotografeert, is moeilijk te zeggen. De testmodellen mochten natuurlijk worden geprobeerd, maar gaven allemaal een wat groene gloed te zien. De foto´s van de zelf meegebracht K850i (5 megapixels) zagen er beduidend beter uit. Volgens de marketing manager kwam de groene waas door het testmodel. "Dat is opgelost als we hem uitbrengen", bezweerde hij. We zullen zien.

Nieuw aan de C905 is ook de GPS-assistent, waardoor je bijvoorbeeld via Google Maps kunt aangeven waar de foto is genomen. Sony Ericsson verwacht dat de behoefte om foto’s te bloggen een vlucht gaat nemen. Behalve foto’s kunnen met de C905 ook filmpjes op je blog worden gezet. Je kunt je foto’s ook foto’s draadloos verzenden vanaf je telefoon naar je TV via Wi-Fi (met behulp van DLNA) of je kunt de TV-Out kabel ITC-60 gebruiken.

Dan het design. De C905 is de eerste Cybershot slider. De telefoon ziet er fraai uit en ligt lekker in de hand. Echt klein is-ie niet, maar zeker niet lomp. Hoewel de C905 duidelijk een stap hoger is dan de K850i is, hebben ze wel geleerd van missers van die camera-telefoon. Belangrijkste verbetering: de C905 heeft een lenscover, die je met de hand moet wegschuiven. Scheelt een hoop krassen in beeld. Die kleine toetsen van de K850i zijn gelukkig ook verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor een glad toestenbord, waarbij de toetsen in het toestel zijn weggewerkt. Het glas van het beeldscherm heeft een stuk minder last van vingerafdrukken. Ook prettig. En de datakabel kan nu aan de zijkant worden ingeplugd. In plaats van onderaan.
Het beeldscherm is verder overzichtelijk. Wat opvalt, zijn de grote cijfers op het scherm als je een nummer intoest. Daar heb je geen bril voor nodig.

Al met al is het een fraai toestel met zeer veel mogelijkheden. Twee teleurstellende mededelingen kunnen niet onvermeld blijven. 1. Het toestel zal stevig aan de prijs worden. Houd rekening met de introductieprijs van de K850i (ruim 500 euro). 2. Pas in het vierde kwartaal komt het toestel op de markt.

17 juni 2008 – door Eelko Wester

› reageer

Bijna een N95 geëvenaard. Alleen toch een paar mipunten. Audioplug mist en het gewicht is veel te hoog. Jammer van de kleuren, slechts 18 bits. En dan de accu! Van SE verwacht je veel langer te kunnen bellen dan Nokia maar zoals het er nu uit ziet (specs) zal de accu nog korter meegaan dan bij de N95. En dat ie al niet veel( 2-3 dagen met weinig bellen en geen fratsen zoals bluetooth of wlan).

› reageer

Hij lijkt een beetje of de Viewty, vinden jullie niet?

› reageer

Het is net een Nokia 6280. Wel mooi toestel, en eindelijk een goede camera die mijn Nikon kan vervangen

› reageer

8,1 megapixels en geen optische zoom. Beetje jammer. Zal waarschijnlijk voor veel mensen een reden zijn om dit toestel niet aan te schaffen. Verder zijn de specs ok en ziet het toestel er mooi uit.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.