T-Mobile mag iPhone niet meer verkopen

Als consument ben ik hier trouwens ook blij mee! Ik heb een Sony MP3 speler (niet zelf uitgezocht) met vaste accu, oftewel als de accu versleten is kan ik het ding weggooien... Ik wil gewoon voor een paar euro een kloon-accu kunnen kopen en weer jaren plezier hebben

› reageer

Volgens directeur Jan Bartels van de Stichting Batterijen mogen de iPhone en de iPod Touch binnenkort niet meer in Nederland worden verkocht. Een nieuwe wettelijke regeling verbiedt de verkoop van elektronica zonder verwijderbare accu.

De nieuwe regeling is bedoeld om ervoor te zorgen dat accu's, die vaak schadelijke stoffen bevatten, niet tussen het gewone afval belanden. Artikel 13 van de regeling verbiedt de verkoop van elektronica 'indien de ingebouwde batterijen en accu's niet eenvoudig uit de apparatuur gehaald kunnen worden.' Bovendien moet volgens diezelfde regeling in de gebruiksaanwijzing staan hoe de accu verwijderd kan worden, en dat is een voorwaarde waaraan de iPhone en de iPod Touch eveneens niet voldoen.

T-Mobile mag de huidige voorraden vermoedelijk wel opmaken, zegt Bartels, wiens stichting de importeurs van batterijen en accu's helpt met het voldoen aan de wettelijke verplichtingen. "In de regeling staat ook dat als producten al in Europa geïmporteerd zijn, ze verkoopbaar blijven. Dat zal hiervoor ook wel gelden."

Nieuwe voorraden uit de fabriek in China importeren is echter beslist niet meer toegestaan, zegt Bartels. "De regeling is daar duidelijk over: de import van electronica met accu's die moeilijk verwijderbaar zijn, mag niet meer. Zo simpel is het." De regeling kent wel enkele uitzonderingen: bij medische apparatuur en kinderspeelgoed is het bijvoorbeeld niet wenselijk dat de batterijen er makkelijk uitgehaald kunnen worden.

De regeling geldt alleen voor producten die na 26 september, toen de regeling van kracht werd, Nederland binnenkwamen, zegt Jac Rinkes, hoogleraar consumentenrecht aan de Universiteit van Maastricht. "Deze regeling kan niet met terugwerkende kracht gaan gelden, dat zou heel raar zijn."

Rinkes verwacht bovendien dat de inspectiedienst van het ministerie van Vrom soepel met de nieuwe wet zal omgaan. "Deze regeling kwam tot stand naar aanleiding van een Europese richtlijn. Dat betekent dat de regering van bijvoorbeeld Slovenië en Letland ook een dergelijke regeling hebben ingevoerd. Daar is echter het recyclingsysteem een stuk minder goed dan in Nederland. Als de apparaten met accu's gemakkelijk ingezameld kunnen worden, zal Vrom denk ik minder streng zijn."

T-Mobile en Apple hangt desondanks een boete boven het hoofd als ze de iPhone in Nederland blijven verkopen. Hoe hoog die boete zal zijn, is vooralsnog niet duidelijk: de Europese richtlijn die aan de Nederlandse regeling ten grondslag ligt, schrijft alleen voor dat de boete een 'afschrikwekkend' effect dient te hebben. Bartels hoopt dat er snel een rechtszaak over de regeling komt: "Dit is een regeling met vérstrekkende gevolgen. Een gerechtelijke uitspraak maakt misschien duidelijker hoe verstrekkend die gevolgen precies zullen zijn." T-Mobile, dat nog altijd de enige officiële leverancier van de iPhone in Nederland is, kon vrijdagmiddag nog geen reactie op het bericht geven.


Bron: Tweakers.net
Linkje

› reageer

dat lijkt me een behoorlijke strop voor t-mobile. Ze verdienen goud geld aan die dingen, of zouden apple en t-mobile een oplossing verzinnen?

› reageer

De regeling kent wel enkele uitzonderingen: bij medische apparatuur en kinderspeelgoed is het bijvoorbeeld niet wenselijk dat de batterijen er makkelijk uitgehaald kunnen worden.

Kortom: best een slimme zet van Apple om via de Intertoys te gaan verkopen

› reageer

Als dit EU-breed is, zal Apple z'n speeltje wel aanpassen neem ik aan.

Aan de andere kant: die hele iPhone, of MP3speler, of wat-dan-ook zou toch prima gewoon in de batterijbox kunnen?

› reageer

Toch raar....bijna alle apparaten naast normale GSM's hebben vaste, ingebouwde accu's. Dan ga je nog leuke situaties meemaken denk ik (zal volgens mij in een rechtzaak ook niet lang overeind blijven staan omdat je dan wel heeeel erg veel economische schade krijgt).

› reageer

NA 26 september 2008 ....

› reageer

Vind het eigenlijk best wel een goede maatregel van de overheid. Hoop dat andere landen dit ook overnemen. Het moet toch mogelijk zijn om een meer milieuvriendelijker batterij te maken.

Volgens mij kan de eerste fabrikant die dit ontwikkeld, zichzelf enorm goed profileren. Nokia met zoncellen of zo. (kan dit technisch al?

Gemiste kans voor Iphone.

› reageer

Dat is het grootste nadeel van de Iphone, dus goed als dit zo wordt aangepakt. NB. mogen scheerapparaten en tandenborstels voortaan dan ook niet meer met accu worden uitgevoerd?

› reageer

Als consument ben ik hier trouwens ook blij mee! Ik heb een Sony MP3 speler (niet zelf uitgezocht) met vaste accu, oftewel als de accu versleten is kan ik het ding weggooien... Ik wil gewoon voor een paar euro een kloon-accu kunnen kopen en weer jaren plezier hebben

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.