Tele2 ontduikt garantieplicht mobiele telefoons

Aangezien de authoriteiten absoluut geen authoriteit uitstraalt en de bedrijven weten dat ze heel ver kunnen gaan alvorens er wat gedaan wordt zal dat dit keer ook weer het geval zijn.

› reageer

Tele2 moet kapotte telefoons van klanten repareren en klanten niet doorverwijzen naar de fabrikant. Dat zegt de Consumentenautoriteit tegenover Tweakers.net. Tele2 beroept zich op afspraken met fabrikanten.

Tele2 verwijst klanten, die terugkomen met een kapotte telefoon, direct door naar het Service Point van de fabrikant van de telefoon. Daarbij zeggen callcentermedewerkers dat Tele2 alleen de eerste zeven dagen garantie levert op een telefoon. "Dat is niet juist, Tele2 is leverancier van mobiele telefoons en moet dus volgens het Burgerlijk Wetboek zorg dragen voor reparatie binnen de garantieperiode", zegt Saskia Bierling van de Consumentenautoriteit, de instantie die handelspraktijken van bedrijven in Nederland in de gaten houdt. De Consumentenautoriteit onthult nooit op verzoek waar ze klachten over heeft gekregen.

Tele2 heeft volgens woordvoerder Remco Meerstra afspraken met alle fabrikanten van telefoons om klanten door te sturen naar Service Points. "Wij hebben geen fysieke winkels, waar klanten terecht kunnen. Als iemand ze bij zo'n Service Point van de fabrikant kan helpen, is de klant zijn telefoon minder lang of zelfs helemaal geen dag kwijt." Tele2 zegt nog geen klachten te hebben ontvangen over deze gang van zaken. "En dat terwijl we dit toch al zeven jaar doen." Service Points hebben echter een probleem als ze de telefoons naar fabrikanten willen opsturen: op het bonnetje van Tele2 staat geen imei-nummer, waardoor de garantie niet geldig is.

Volgens Meerstra kunnen klanten wel terecht bij Tele2, als ze bij een Service Point niet geholpen kunnen worden. "Als het toestel niet gerepareerd kan worden, doen wij niet moeilijk over het vervangen van de telefoon." Tele2 zegt de regeling niet aan te zullen passen. De zaak doet denken aan die van Dynabyte, die zijn garantieregeling aanpaste op verzoek van de Consumentenautoriteit.


Bron: Tweakers

---

Grappig om te lezen dat Tele 2 nog geen klachten hierover heeft ontvangen. Ik weet dat Tele 2 hierover bijna dagelijks klachten kreeg, met name over het ontbreken van imei-nummers, waardoor garantiebewijzen ongeldig zijn, waarna klanten vervolgens NIET geholpen werden door Tele 2 (en hun telefoon dus niet vervangen werd zoals hier wel wordt gesuggereerd).

› reageer

Tele2 zegt de regeling niet aan te zullen passen.
Ik mag toch hopen dat de Consumentenautoriteit nu overgaat op boetes, gevolgd door een dwangsom, en daarna sluiting van Tele2 wegens illegale praktijken?
Helaas zal dit niet gebeuren, zo negeren meer grote bedrijven structureel consumentenrechten. Dell bijvoorbeeld rekent 184 euro om een laptop binnen de 7 dagen "probeer-periode" retour te sturen. Leuk dat de overheid regels verzint, maar zolang ze de naleving niet regelen heb je er als consument weinig aan.

› reageer

Aangezien de authoriteiten absoluut geen authoriteit uitstraalt en de bedrijven weten dat ze heel ver kunnen gaan alvorens er wat gedaan wordt zal dat dit keer ook weer het geval zijn.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.