RIM en KPN lanceren dunste Blackberry smartphone ooit

GPRS dat is toch wat, qua snelheid even snel als de oude inbelverbindingen, en wie gebruikt dat nog tegenwoordig, kan me niet voorstellen dat er hier iemand op tv is die hem wil hebben.

› reageer

Curve 8900 ook sexy met een handicap

Dennis de Vries

De lancering van de Blackberry Curve 8900 is een verdere poging om Blackberry's ‘sexier’ te maken. Met de smartphone, die afgelopen woensdag gelanceerd werd in Nederland, probeert fabrikant RIM het imago van grauwe zakentelefoons van Blackberry los te weken. Een eerdere poging was al niet verkeerd, aangezien de al uitgebrachte Blackberry Bold lijkt aan te slaan. De nieuwe Curve moet ook minder veeleisende consumenten de stap naar Blackberry laten maken.

De nieuwe versie van de Curve is inderdaad sexier dan Blackberry's paradepaardje en dat komt door zijn rondingen. Of eigenlijk het gebrek daar aan. De Curve is lichter, kleiner en platter dan de Bold zonder heel veel aan functionaliteit in te leveren. Zo zit er op de 6 cm brede telefoon een volledig QWERTY-toetsenbord waarvan de toetsen nog nét ver genoeg uit elkaar staan om snel te typen. En met de kleine TrackBall navigeer je soepeltjes door het Blackberry OS. Door de snelle 512Mhz processor reageert het systeem lekker direct.

De sexy uitstraling wordt versterkt door het stijlvolle uiterlijk van de Curve. Op geen enkele manier doet de nieuwe Curve meer denken aan de suffe Blackberry's die niet lang geleden waren voorbehouden aan grijze zakenmannen. Nu is het glanzende zwart afgewerkt met (nep) chroom. En het beeldscherm is, met 480 x 360 pixels in 2.4 inches, bijzonder scherp.

Hoewel de nieuwe Curve iets minder is bedoeld voor zakelijke gebruikers van high-end toestellen, kunnen die wel degelijk uit de voeten met de nieuwe smartphone. Het instellen van verschillende (zakelijke) e-mailaccounts is nog altijd een kwestie van minuten, iets waar Blackberry bekend om staan. De agenda biedt uitgebreid ruimte aan vergaderingen en geplande conference calls. Word, Excel en Powerpoint documenten kunnen bekeken en bewerkt worden.

Voor de minder serieuze gebruiker is de Curve tevens een prima multimediaspeler. Door de 3,5mm audioplug kan praktisch elke hoofdtelefoon aangesloten worden (hoewel met het bijgeleverde exemplaar niets mis is) en onderweg video's kijken is met zo'n scherm eindelijk de moeite waard. Door de 3,2 megapixel camera is het geheugen van 256 MB snel vol, maar het toestel kan met 16GB aan micro-SD uit de voeten. In tegenstelling tot de eerdere Curve modellen, uit de 83-serie, hoeft nu niet meer gekozen te worden tussen een model met wifi of eentje met GPS. De Curve 8900 heeft het allebei.

Even lijkt het er op dat RIM geen concessies heeft gedaan bij de ontwikkeling van de dunste smartphone, maar dat is niet zo. Want zonder 3G verbinding voelt de Curve toch een beetje gehandicapt. Volgens fabrikant RIM heeft de typische Curve-gebruiker voldoende aan het (langzamere) GPRS. Provider KPN meende bij de lancering van de Curve nog vol trots het snelste mobiele netwerk te hebben. Maar de Curve, exclusief bij KPN verkrijgbaar, zal aan die snelheid dus helemaal niets hebben.

Relevante links:
http://nl.blackberry.com/devices/blackberrycurve8900/?navId=H0,C401 (productpagina Curve 8900)

http://www.telecomvergelijker.nl/cat/158/?device_id=1742

› reageer

Hij ziet er leuk uit, jammer alleen dat het gebruik van een Blackberry voor email nogal duur is ...

› reageer

Voor een uitgebreide review van de Javelin..

http://crackberry.com/blackberry-javelin-8900-smartphone-review

› reageer

GPRS dat is toch wat, qua snelheid even snel als de oude inbelverbindingen, en wie gebruikt dat nog tegenwoordig, kan me niet voorstellen dat er hier iemand op tv is die hem wil hebben.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.