Ministerie gaat Telfort-frequenties opnieuw uitgeven

Zie http://www.telecomvergelijker.nl/thread/28233 : )

› reageer

De overheid gaat de gsm- en umts-frequenties van Telfort opnieuw uitgeven. Dat heeft het Ministerie van Economische Zaken tegenover Tweakers.net bevestigd. KPN heeft een groot deel van de Telfort-frequenties aan de overheid teruggegeven.

KPN heeft vrijdag bekendgemaakt dat een deel van de frequenties van Telfort aan de overheid worden teruggegeven. KPN hing een dwangsom van maximaal 40 miljoen euro boven het hoofd omdat de frequenties niet genoeg werden gebruikt. Bij de uitgifte van de umts-licentie in 2000 werd als voorwaarde gesteld dat Telfort een landelijk dekkend netwerk moest bouwen.

Dat is niet voldoende gebeurd, concludeerde het Agentschap Telecom onlangs. KPN heeft nu besloten de umts-frequenties die het met de overname van Telfort in bezit kreeg, terug te geven om te voorkomen dat die dwangsom moet worden betaald. De gsm-frequenties van Telfort worden eveneens terugggegeven, omdat daar ook een uitrolverplichting geldt en KPN wil voorkomen dat het ook hiervoor op de vingers wordt getikt.

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken gaat dit najaar bekijken op welke manier de frequenties opnieuw worden uitgegeven. Dat ze worden uitgegeven, staat vast, zegt woordvoerder Edwin van Scherrenburg van het ministerie. "We moeten bekijken of we dat bijvoorbeeld gaan doen in combinatie met de veiling van de nieuwe 2,6GHz-frequenties. We moeten sowieso bekijken wat de invloed van de heruitgave van deze frequenties op die veiling is."

De 2,6GHz-frequenties kunnen voor wimax en lte gebruikt worden, maar mogen ook voor gsm en umts worden ingezet. Veel bedrijven die een bod op een 2,6GHz-frequentie overwegen, zullen interesse hebben in de Telfort-frequenties, die in de 1800- en 2100MHz-banden zitten. Door de lagere frequentie kan een zendmast voor deze frequenties een groter gebied bestrijken dan een 2,6GHz-zendmast en is het dus goedkoper om hiervoor een landelijk dekkend netwerk te bouwen.

Er loopt overigens nog wel een bodemprocedure over de Telfort-frequenties. Het kan nog jaren duren voordat de rechter uitspraak doet over de vraag of KPN heeft voldaan aan de uitrolverplichting van de umts-licentie. "Daar kunnen we de frequenties niet mee terugkrijgen", aldus woordvoerder Stefan Simons van KPN, "maar als we die zaak winnen, gaan we uiteraard wel een schadevergoeding eisen, lijkt me."

Bron: Tweakers.Net

› reageer

Zie http://www.telecomvergelijker.nl/thread/28233 : )

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Dit onderwerp is gesloten. Reageren is niet meer mogelijk.