Nieuw onderzoek naar kartelvorming telecomaanbieders

Al geven ze een boete van een miljard euro, de beller is uiteindelijk toch degene die de rekening daarvan gepresenteerd krijgt.

› reageer

AMSTERDAM – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet opnieuw onderzoeken of vijf grote mobiele telecomaanbieders in 2001 afspraken hebben gemaakt die hun marktgedrag hebben beïnvloed.

© ANPKPN, Vodafone, T-Mobile, Telfort en Orange kregen in 2002 boetes van in totaal 88 miljoen opgelegd voor het maken van afspraken over ondermeer vergoedingen aan telecomwinkels en het uitwisselen van gegevens over prepaidpakketten.

In 2006 schrapte de rechtbank in Rotterdam een deel van deze boetes en verlaagde een ander deel omdat de NMa niet voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat bepaalde providers een zware overtreding hebben begaan.

Nieuw onderzoek

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBp) oordeelt nu dat de NMa opnieuw onderzoek moet doen naar de afspraken tussen KPN, T-Mobile en Vodafone. De boetes voor Telfort en Orange werden in 2006 al geschrapt en vallen buiten het geëiste onderzoek.

Het Europese hof heeft tegenover het CBp de criteria voor kartelvorming aangescherpt zodat de NMa gerichter onderzoek kan doen. Het delen van de informatie moet ‘geschikt zijn om te leiden tot verhindering, beperking of vervalsing van de mededinging’.

Het NMa moet nu met het nieuwe criterium onderzoek doen naar de afspraken en opnieuw een uitspraak doen over de boetes.


Gevolgen

Volgens de mededingingsautoriteit kwamen de telecombedrijven op 13 juni 2001 in een congrescentrum in Nieuwegein bijeen om te praten over de dealervergoedingen. Na de vergadering werden de vergoedingen van alle partijen verlaagd.

Het is aan de providers om te bewijzen de vermoedens te weerleggen. Het NMa zal nu vooral de gevolgen van de bijeenkomst onderzoeken.

Bron Nu

› reageer

Mogen ze ook opeens de herintrede van de aansluitkosten bij alle providers onderzoeken....

› reageer

En het afrekenen per minuut

› reageer

En de datalimieten die nu opeens ingevoerd gaan worden terwijl ze al een tijd met onbeperkte bundels staan te stunten _/-\o_

› reageer

Al geven ze een boete van een miljard euro, de beller is uiteindelijk toch degene die de rekening daarvan gepresenteerd krijgt.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.