Vodafone begint met Edge.


Vodafone is begonnen met de uitrol van edge in Nederland. Edge is een snellere variant van gprs en biedt snelheden tot 384kbps. De edge-dekking blijft beperkt tot gebieden waar het 2g-netwerk momenteel veel wordt gebruikt.

Daarbij worden vermoedelijk stedelijke gebieden en gebieden waar 3g-dekking zwakker is als eerste van edge voorzien, zegt woordvoerder Joost Galema van Vodafone tegen Tweakers.net. Voor het edge-netwerk kan veelal volstaan worden met een upgrade van software op huidige zendmasten, maar in sommige gevallen moeten de masten zelf ook vernieuwd worden. Edge is een uitbreiding van gprs en werkt net als gprs op het al bestaande gsm-netwerk. De maximale theoretische snelheid is 384kbps, maar die snelheid zal in de praktijk zelden worden gehaald.

Volgens Galema gaat het Vodafone om het uitbreiden van de capaciteit en niet om het opkrikken van de snelheid. "Tweederde van de telefoons die we verkopen zijn smartphones. Dat geeft meer drukte op onze netwerken. Dat geldt voor zowel het 3g-netwerk als het oude gsm-netwerk." Sommige smartphonegebruikers schakelen hun toestel terug op 2g om de accu te sparen. Sommige toestellen, zoals de BlackBerry Curve 8520, hebben niet eens 3g-ondersteuning. De Curve 8520 behoort nog altijd tot de bestverkochte smartphones van Nederland.

Edge is veel sneller dan het huidige gprs, maar alleen Telfort heeft tot nu toe de techniek ondersteund. Na de overname van Telfort door KPN werd het edge-netwerk uitgezet. Vrijwel alle moderne smartphones ondersteunen edge echter, omdat de techniek in andere landen nog altijd veel wordt toegepast.


Voor het volledige artikel, zie Tweakers

› reageer

Ik dacht laatst al eens een E in het scherm van m'n Nokia E72 te zien, maar dacht dat ik me vergist zou hebben. Toch Edge dus.

› reageer

Heel goed nieuws. Voor ons sneller internet op plekken waar geen of slechte 3G dekking is. Voor Vodafone wordt het duidelijk door het EDGE gebruik waar het zin heeft om 3G of LTE bij te plaatsen. Waar ik nu terug val naar GPRS probeer ik ook zo min mogelijk te internetten. GPRS is gewoon te traag om nog bruikbaar te zijn.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.