'Ban draadloze apparatuur in scholen'

De straling die veroorzaakt wordt door gsm's en draadloze netwerken kan, zeker bij kinderen, de gezondheid in gevaar brengen. Dat is de conclusie van een rapport van de Raad van Europa. Daarom wil die raad een totaal verbod op mobiele telefoons en wifi in scholen.

De discussie over de al dan niet schadelijke gevolgen van de elektromagnetische straling die gsm's, draadloze telefoons en wifi-antennes uitstoten is niet nieuw. Voor- en tegenstanders schermen al jaren met allerhande wetenschappelijke onderzoeken in een poging hun gelijk te bewijzen. Ook de leden van de Raad van Europa bogen zich over de kwestie en kwamen na het horen van een aantal experts en het doornemen van de recentste wetenschappelijke studie tot de conclusie dat die straling wel degelijk een potentieel gevaar voor de gezondheid vormt. Lees verder.

› reageer

Wellicht gaat er nu eindelijk eens eerlijk naar dergelijke straling gekeken worden. Heel leuk al die maximale SAR-waardes, echter stelt dat niets voor gezien het niet bij één mobieltje blijft. Op veel plekken wordt je gefrituurd door meer dan tien dect telefoon, tien WiFi netwerken, en minder erg (behalve voor kinderen dan): de mobiele telefoon. Wellicht doet elk apparaat afzonderlijk aan de maximum wettelijk gestelde waardes, maar er is geen wet die praat over de som van alle stralingsapparaten bij elkaar.

› reageer

LONDON - Het gebruik van mobiele telefoons vergroot mogelijk de kans op bepaalde soorten hersenkanker. Dat meldden kankerexperts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag.

Volgens een werkgroep van 21 experts uit veertien landen wijst beoordeling van al het beschikbare wetenschappelijke bewijs erop dat het gebruik van mobiele telefoons ''mogelijk kankerverwekkend'' is.

De wetenschappers zeggen dat meer onderzoek nodig is, voordat een definitieve conclusie kan worden getrokken.

De WHO zei eerder dat er geen bewijs was voor een verband tussen mobiele telefoons en kanker.

[Bron: nu.nl]

› reageer

Door elke dag een kwartier met de gsm te bellen, verhoog je je risico op een hersentumor aanzienlijk, blijkt uit een onderzoek in 13 landen.
Twee weken geleden waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de eerste keer dat gsm's kanker kunnen veroorzaken, daarom vragen ze dit minder te gebruiken. Dit nieuws kan te laat komen voor heel wat mensen, het duurt 15 tot 20 jaar voor dit soort kankers zich ontwikkelen. Elisabeth Cardis zegt dat het risico op hersentumoren, ook gliomen genaamd, met 20 procent stijgt bij mensen die het meest aan stralingen van gsm's worden blootgesteld. "Gebruikers van gsm's lopen meer risico op tumoren nabij het oor, waar de gsm gehouden wordt. Degenen die gedurende zeven jaar dagelijks een kwartier hun mobiele telefoon aan hun oor hielden, vertoonden 72 procent meer kans op gliomen."

Tijdbom
Graham Lamburn van de waakhond Powerwatch: "Dit onderzoek toont aan dat zware gebruikers het grootste risico lopen. 15 minuten met een gsm bellen is tegenwoordig niet meer zo lang is. Veel mensen gebruiken dit veel meer. Als de indicaties in deze studie kloppen, dan is dit een potentiële tijdbom. In 20 jaar tijd, zou het aantal mensen met hersentumoren met 20 keer kunnen toenemen. Het wordt tijd dat publieke gezondheidsorganisaties actie ondernemen."

Geen toeval
Experts menen dat deze cijfers zo hoog zijn, dat we niet meer van toeval kunnen spreken. Ze menen ook dat het risico op kanker tien procent hoger kan zijn dan het onderzoek aantoonde. Gliomen zijn erg dodelijk, meestal overlijden patiënten drie tot vijf jaar na de diagnose, ondanks een behandeling.

Een woordvoerder van de Mobile Operators' Association spreekt deze cijfers tegen: "De auteurs van deze studie betwijfelen zelf de resultaten. Een gelijkaardige recente analyse in zeven Europese landen toonde geen verband aan tussen hersentumoren en de positie van de telefoon."

[Bron: hln.be]

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.