Nederlandse telco's krijgen miljoenenboete om prijsoverleg

Bron: http://tweakers.net/nieuws/77666/nederlandse-telcos-krijgen-miljoenenboete-om-prijsoverleg.html

Overgenomen van tweakers.net

De drie grote Nederlandse telco's, T-Mobile, KPN en Vodafone, krijgen elk miljoenenboetes opgelegd vanwege kartelvorming. Ze zouden in 2001 overleg over prijzen hebben gehad. KPN krijgt de hoogste boete: bijna 8 miljoen euro.

Met het besluit bevestigt de marktwaakhond NMa dat de bedrijven zich schuldig hadden gemaakt aan concurrentiebelemmering. De telco's waren in beroep gegaan tegen eerdere uitspraken van de NMa, maar het College voor Beroep en Bedrijfsleven was het eens met de NMa. Wel werd de ernst van de overtredingen gerelativeerd.

De bedrijven zouden overleg hebben gehad over de prijzen die aan dealers werden berekend. Volgens het Europese Hof, dat door het College werd geconsulteerd, kan dat worden aangemerkt als concurrentiebelemmering.

Volgens de NMa konden de providers niet aantonen dat het overleg over prijzen dat ze hebben gehad zonder gevolgen bleef. De boetes bedragen 7,9 miljoen euro voor KPN, 4,6 miljoen euro voor T-Mobile en 3,7 miljoen euro voor Vodafone. De boetes vallen lager uit omdat de zaak zich zo lang heeft voortgesleept; de overtredingen vonden plaats in 2001.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.