Het ministerie van EL&I publiceert vandaag het reglement voor de frequentieveiling. De veiling is "voor eind oktober", schrijft minister Verhagen, maar een exacte datum is nog niet bekend. Potentiële deelnemers kunnen zich met ingang van 16 april 2012 aanmelden voor de veiling. Het Agentschap Telecom organiseert in juni een informatiebijeenkomst voor potentiële deelnemers. Dat KPN, Vodafone en T-Mobile meedoen ligt vast. Als kansrijkste nieuwkomers gelden Tele2 en Ziggo-UPC.
De veiling vindt plaats via internet. Het betreft een combinatorische klokveiling, waarbij de prijs in stapjes omhoog gaat en een bieder aan kan geven hoeveel vergunningen hij wil verkrijgen tegen die prijs. Dat moet zorgen voor een marktconforme verdeling, zonder dat partijen te veel betalen ('winner's curse').
De Staat veilt nieuw spectrum in de 800 MHz band en al het bestaande spectrum in de 900- en 1800-banden. Daarnaast worden er delen aangeboden van de 2,1 GHz en 2,6 GHz banden. Er zijn drie frequentieblokjes gereserveerd voor partijen die momenteel geen laag spectrum in bezit hebben.
Geldbedragen
De Staat eist een bankgarantie van elke deelnemer, voordat de veiling begint. Die is het hoogst voor het lage spectrum: 35 miljoen euro per kavel van 2x5 MHz in de 800-band, 28,9 miljoen euro per 2x5 MHz in de 900-band. Voor alle overige blokjes is de hoogte afhankelijk van de hoeveelheid spectrum die een marktpartij zou willen kopen. Daardoor kan het totaalbedrag oplopen van 200.000 euro tot bijna 200 miljoen euro, voor een deelnemer die voor het maximum gaat.
Daarnaast gelden er minimumprijzen per blok van 35 miljoen euro, respectievelijk 28,9 miljoen euro voor het spectrum onder 1 GHz. De minimumprijs voor elk van de 14 licenties in de 1800-band is 4.125.000 euro. De voormalige UMTS-licentie van Telfort (2 blokken) moet minimaal 810.000 euro per blok opbrengen. Het TDD-spectrum in de 2,6 GHz-band kost 585.000 euro per 5 MHz.
Verloop van de veiling
Alle partijen moeten bij inschrijving aangeven hoeveel spectrum ze willen hebben. Indien blijkt dat er niet voldoende belangstelling is van nieuwkomers, dan vervallen de reserveringen. Bijvoorbeeld: als er één nieuwkomer is die belangstelling heeft voor één blokje, dan vervallen de andere twee reserveringen. De bestaande MNO's mogen er dan ook op bieden. De minister gaat echter niet uit van dit scenario. De verwachting is dat er schaarste optreedt, waardoor de veiling zoals gepland zal doorgaan.
Na afloop van de eerste ronde is duidelijk hoeveel spectrum elke partij krijgt. Daarna volgt een aanvullende ronde, waarbij opnieuw geboden wordt om uit te maken wat de onderlinge volgorde van de bandjes wordt. De hele veiling wordt via internet georganiseerd, wat betekent dat deelnemers vanuit hun eigen hoofdkantoor meedoen.
Bestaande diensten
Het late tijdstip van de veiling betekent dat de continuïteit van de huidige dienstverlening in het gedrang komt. De bestaande licenties voor GSM900 en GSM1800 lopen af op 26 februari 2013 en kunnen niet worden verlengd. Het ministerie en het Agentschap Telecom onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om dat probleem op te lossen. Eventueel worden de nieuwe vergunningen aangepast om een overgangsperiode in te kunnen stellen. Dat zou betekenen dat de winnaars hun nieuwe frequenties niet meteen kunnen uitrollen.Bron: http://www.telecompaper.com/nieuws/updatefrequentieveiling-wordt-gehouden-in-oktober
Mobiele frequentieveiling in oktober
Door: 123456
06 January 2012 18:26