Nieuwe telecomaanbieders begin 2013 aan de slag

DEN HAAG - De veiling van nieuwe frequenties voor mobiele telefonie en internet gaat in oktober van start. Nieuwe aanbieders kunnen al in de eerste helft van 2013 aan de slag.

Dat heeft het ministerie van Economische Zaken woensdag bekendgemaakt. Eerder werd al gesteld dat de veiling 'in het najaar' zou plaatsvinden.

De veiling moet meer ruimte geven aan nieuwkomers, wat de concurrentie tussen de aanbieders moet verhogen. De nieuwe aanbieders kunnen volgens het ministerie al in de eerste helft van 2013 aan de slag.

Een deel van de Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over een gebrek aan concurrentie op de markt voor mobiel bellen, sms'en en internetten op het mobieltje.

Het doel van de frequentieveiling is dan ook om de prijzen van mobiel internet om laag te krijgen. Er is de afgelopen maanden veel kritiek geleverd op het beleid van Vodafone, KPN en T-Mobile. Deze providers verhoogden binnen enkele weken allemaal de prijzen van mobiel internet.

De overheid wil met de veiling minimaal 478 miljoen euro ophalen.

Bron: NU.nl

› reageer

Goede ontwikkeling. Concurrentie terug op de telecommarkt kan echt geen kwaad..

› reageer

Was het niet eenvoudiger om de overnames tegen te houden? Want na deze veiling komt er gewoon weer hetzelfde: investeerder koopt een frequentie, investeerder zet een netwerk op met concurrerende tarieven, KPN (of een van de anderen) koopt dat netwerk op, investeerder heeft winst en de concurrentie is weer weg.

› reageer

Of: De huidige aanbieders schroeven nu hun prijzen op. Nieuwe toetreders gaan daar iets onder zitten. Huidige aanbieders gaan verlagen hun prijzen tot een niveau dat voor een nieuwe partij onrendabel is. De nieuwe partij trekt zich terug. De prijzen gaan weer omhoog.

Het effect is hetzelfde met dat verschil dat de staat meer kan vangen voor de frequentie licenties.

Het heeft toch echt alle schijn van een oligopolie met samenspanning tussen de aanbieders. Daar komt nog bij dat innovatie, wat eveneens leidt tot concurrentie in Nederland al een paar jaar dood is.

› reageer

Het kan zeker geen kwaad. Alleen die 478 miljoen euro zal uiteindelijk toch ook weer door de consument opgehoest moeten worden.

› reageer

Het kan zeker geen kwaad. Alleen die 478 miljoen euro zal uiteindelijk toch ook weer door de consument opgehoest moeten worden.

Die Miljarden van de regering zijn in ieder geval voorbij, dus de concurrentie zal voor de feestdagen in 2013 los barsten.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.