Vodafone en T-Mobile kondigen volgende week 4g-abonnementen aan

Vodafone, Tele2 en T-Mobile kondigen volgende week de eerste abonnementen met 4g aan. De drie providers zijn verplicht om op 11 mei een abonnement met lte beschikbaar te maken voor klanten. KPN en Ziggo kondigden al abo's aan.

De vijf providers die twee jaar geleden frequenties wonnen bij de veiling van de staat moeten voor 11 mei een abonnement met 4g-mogelijkheid aanbieden en een dekking te hebben op een oppervlakte ongeveer ter grootte van Amsterdam. Beide waren voorwaarden bij de veiling voor de 2,6GHz-frequenties.

Vodafone zal net als KPN en Ziggo aan de voorwaarden van de veiling willen voldoen, maar de providers doen niet veel meer dan de voorwaarden voorschrijven. "Wij komen begin volgende week met een propositie waarvan de details ook pas dan op onze site te vinden zijn", zegt woordvoerder Joost Galema in antwoord op vragen van Tweakers.net. "Het betreft echter een minimale uitrol, waarmee we aan de uitrolverplichtingen voldoen. Met andere woorden, geen landelijke dekking. We zullen dit dan ook niet groots aankondigen."

T-Mobile zegt tegen Tweakers.net ook met 4g-abonnementen te komen. "We zullen aan de uitrolverplichting van de 2,6GHz-band voldoen. Meer info volgt nog." Tele2 heeft al enige tijd een testnetwerk, maar heeft eveneens nog geen details gedeeld over waar 4g wordt uitgerold en wie een abonnement kan afsluiten.

Providers riskeren hoge boetes als ze op 11 mei geen abonnementen met 4g-mogelijkheid hebben aangekondigd. KPN kondigde donderdag zijn uitrol aan, terwijl Ziggo woensdag naar buiten kwam met zijn lte-abonnementen.

KPN en Ziggo bieden 4g alleen aan zakelijke klanten aan, iets wat andere providers vermoedelijk ook zullen doen. Daardoor blijft het aantal gebruikers op het netwerk laag, waardoor met weinig capaciteit een hoge snelheid geboden kan worden. Ziggo beloofde gebruikers een theoretisch maximum van 100Mbps down en 50Mbps up, terwijl KPN 50Mbps down en 25Mbps up beloofde.

Vermoedelijk blijft het voorlopig bij deze beperkte uitrol. Providers wachten met het landelijk dekkend maken van het lte-netwerk tot ze betere frequenties kunnen gebruiken. De 2,6GHz-frequentie is weinig aantrekkelijk: er is weinig hardware voor, de masten hebben op 2,6GHz minder ver bereik dan op lagere frequenties en het signaal dringt door de hoge frequentie nauwelijks door in gebouwen.

Dit najaar worden lagere frequenties geveild, zoals de 800MHz, 900Mhz en 1800MHz. Vooral van de 800 en 1800Mhz-banden wordt verwacht dat het een internationale standaard zal worden, waardoor veel fabrikanten lte-hardware maken die op die frequenties werken. Een landelijk dekkend lte-netwerk kan door de veiling en de bijbehorende periode van overgang naar het nieuwe netwerk op zich laten wachten tot minimaal 2014 of zelfs later.

Hoewel KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 vermoedelijk een landelijk dekkend netwerk zullen nastreven, is Ziggo van gedachten veranderd. Het moet voldoen aan de verplichten van de veiling, maar verder wil het samenwerken met Vodafone om landelijk dekkend mobiel internet te bieden. Het wil geen telecomprovider met een eigen landelijk netwerk meer worden.

Bron: Tweakers.net

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.