Na de cameratelefoon nu de muziektelefoon

kon op de sl45 van siemens al

› reageer

2 juli 2004 - Mobieltjes fungeren steeds meer als muziekspeler, zo voorspellen analisten op Sun's JavaOne conferentie in San Francisco. Motorola presenteerde tijdens de conferentie zijn nieuwste model, de E398. Naast de normale belfunctie heeft de telefoon een ingebouwde mp3-speler, stereoluidsprekers, een kleurenscherm om mpeg-4 video te bekijken en discolampjes die ritmisch aan- en uitschakelen.
Zeker in Europa is de markt voor ringtones en downloaddiensten sterk groeiende, aldus Cnet. Muziekbestanden zijn klein en gebruikers willen overal muziek luisteren, een ideale combinatie voor een mobiele telefoon lijkt het. De laatste jaren zijn er steeds meer functies in de gsm geïntegreerd, zoals kalenders, rekenmachines en camera's. Toch is het niet erg waarschijnlijk dat je binnenkort je iPod kan inruilen voor de nieuwste muziektelefoon.
Allereerst zijn er technische obstakels, zoals batterijduur en opslagcapaciteit. Maar daarnaast moeten telecomproviders over de streep worden getrokken. Die bepalen welke telefoon de consument op hun netwerk kan gebruiken. Bovendien verdienen ze al aan ringtones, die voor de gebruiker veel duurder zijn dan een heel muzieknummer.
Er worden wel steeds meer downloaddiensten voor de mobiele telefoon gestart. In Europa verkoopt T-Mobile sinds kort verkorte muzieknummers van 90 seconden voor de mobiele telefoon via een downloaddienst. Ook Vodafone heeft een dergelijke service. Het downloaden bij deze diensten is duurder dan bij de online muziekwinkels waar een nummer 99 eurocent kost, maar dan heb je wel muziek en telefoonfunctie in één draagbaar apparaat.
Nokia heeft een alternatief bedacht om meerdere muzieknummers via een mobiele telefoon te kunnen afspelen: een uitneembare Flash-geheugenkaart van 256 Mb. 'Voor mensen die echt met 5000 nummers willen rondlopen weet ik niet of er ooit mobiele telefoons met genoeg geheugen op de markt komen,' zegt Nokia woordvoerder Steven Kanuff. 'Voor mensen die niet overal twee apparaten naartoe willen nemen, is dit een goed alternatief.' (CV)

Bron: www.hccnet.nl/404

› reageer

kon op de sl45 van siemens al

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.