Bluetooth baart Tweede Kamer zorgen

"Het is een nagenoeg ongedifinieerde standaard!"
verklaar je nader aub?

› reageer

Bluetooth is onveilig en zo lek als een mandje blijkt uit de uitzending van tros radar.


Op verschillende mobiele telefoons die zijn voorzien van Bluetooth, zoals de populaire Nokia 6310 i, kan worden ingebroken. Met een computer-programma kunnen namen met bijbehorende telefoonnummers en ook opgeslagen sms-berichten razendsnel uit de telefoons worden gekopieerd naar een laptop. Daarnaast is het mogelijk de betreffende telefoons te laten bellen naar een ander toestel. Ook kan de eigenaar ongewild worden geabonneerd op een sms-dienst.

De handelingen kunnen allemaal worden uitgevoerd zonder dat de bezitter van het bluetooth-toestel hier erg in heeft. Het bellen naar andere nummers kan de onwetende beller op hoge kosten jagen, bijvoorbeeld als wordt gebeld naar dure 0900-nummers. Ook is het mogelijk het toestel te laten bellen met een telefoon die in handen is van de kraker. Vanaf het moment dat de verbinding gemaakt is fungeert het gekraakte toestel als microfoon en kan de onwetende eigenaar vanuit zijn eigen binnenzak worden afgeluisterd.

Veel Tweede Kamerleden en een aantal bewindslieden zijn in bezit van de Nokia 6310 i. Radar brak in op het toestel van PvdA-kamerlid Martijn van Dam en achterhaalde hiermee namen en telefoonnummers verschillende politici. Ook luisterde Radar een gesprek af van een willekeurige bluetooth-telefooneigenaar.
Het kamerlid Martijn van Dam zal naar aanleiding van de uitzending van Radar nog de volgende vragen stellen aan minister Brinkhorst van Economische zaken.
De kamervragen aan Brinkhorst van Economische zaken

Er zijn twee manieren om het beveiligingsprobleem van Bluetooth op te lossen.
1) Bluetooth op het toestel uit zetten
2) De telefoon laten upgraden bij een service point. Als het toestel buiten de garantie valt dan zijn hier geen kosten aan verbonden.

Hier vindt u de lijst met Nokia-telefoons waar dit probleem zich voordoet. Hoe de bluetooth functie is uit te schakelen is hier ook te vinden.
Informatie van Nokia
Ook Sony Ericson heeft gereageerd op de vraag wat mensen tegen de risico's van bluetooth moeten doen. Dit is de reactie van Sony Ericson:
Informatie van Sony
bron: trosradar

› reageer

Begrijp ik hieruit dat bluetooth continue standby staat als je het niet specifiek uitzet?

ik dacht altijd dat bluetooth batterijen vreet en dus specifiek aangezet moest worden.

› reageer

Staat standaard ook uit.

› reageer

Bluetooth is onveilig en zo lek als een mandje blijkt uit de uitzending van tros radar.

Bluetooth is niet onveilig. De implementatie in de software is onveilig. Sowieso is bluetooth altijd aan hebben staan dom (het vreet batterijen) en overbodig, door fouten in de software kan je narigheid uithalen met de telefoon. Dit staat los van het bluetooth protocol.

Vergelijk het met WiFi-netwerken. Onbeveiligd zijn deze ook makkelijk op in te breken omdat je nou eenmaal geen fysieke toegang meer nodig hebt tot het netwerk, maar het signaal gewoon uit de lucht kan plukken.

› reageer

Bluetooth is gewoon shit. Het is een nagenoeg ongedifinieerde standaard! Daarbij komt nog dat het op verschillende frequenties enorm stoort, metname de kortegolf banden.
Daarom zeg ik: Weg met die rotzooi!

› reageer

"Het is een nagenoeg ongedifinieerde standaard!"
verklaar je nader aub?

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.