'Bellen vast naar mobiel te duur'

Nee maar ze brengen wel hoge kosten in rekening aan KPN. Dus vandaar dat de providers worden aangesproken.

› reageer

Bron www.nu.nlUitgegeven: 17 maart 2005 09:32
Laatst gewijzigd: 17 maart 2005 10:58
DEN HAAG - Het bellen van een vast naar een mobiel toestel is te duur. De telecomaanbieders hebben te veel macht. Ze kunnen zelf de prijs bepalen, omdat concurrentie ontbreekt. De toezichthouder op de telecommarkt Opta wil dat het bellen met een vast toestel naar een mobieltje 30 tot 40 procent goedkoper wordt. Dat heeft Opta donderdag bekendgemaakt.

Aanbieders als KPN, Orange, Telfort, T-Mobile en Vodafone moeten de tarieven voor het bellen naar een mobiel uiterlijk in juli 2008 verlaagd hebben. Ze moeten hun tarieven baseren op de onderliggende kosten. Daarmee besparen de bellers volgens de Opta jaarlijks zo'n 150 miljoen euro. De tarieven komen meer in lijn met die in andere Europese landen.

Voldoende keuze

Het bellen met een mobiel is niet te duur, stelt de Opta. Er zijn inmiddels vijf concurrerende 'mobiele' netwerken. Geen van de partijen heeft een marktaandeel groter dan 40 procent. Klanten hebben voldoende keuze. De Opta ziet daarom geen reden om deze markt nog langer te reguleren.

KPN verbaast zich niet over het standpunt van de Opta. Volgens een woordvoerder van het telecomconcern is al eerder afgesproken dat de tarieven voor het bellen van een vast naar mobiel toestel omlaag gaan. KPN brengt nu nog 11 cent per minuut in rekening. De komende jaren daalt dat. In 2008 moet dat 8 cent kosten.

De Opta heeft de telecommarkt grondig onderzocht. De nieuwe telecommunicatiewet, die op 19 mei 2004 in werking trad, was de aanleiding.

› reageer

Het bellen van een vast naar een mobiel toestel is te duur. De telecomaanbieders hebben te veel macht. Ze kunnen zelf de prijs bepalen, omdat concurrentie ontbreekt.
Het bellen met een mobiel is niet te duur, stelt de Opta. Er zijn inmiddels vijf concurrerende 'mobiele' netwerken. Geen van de partijen heeft een marktaandeel groter dan 40 procent

spreekt elkaar tegen?

› reageer

absoluut niet... een redelijk frequente beller zit rond de 10 a 15 cent per minuut met een abonnement, dat is aanzienlijk lager dan van vast naar mobiel voor gemiddeld ongeveer 20 cent per minuut.

› reageer

En als je gaat vergelijken met bellen naar een buitenlandse mobiel, dan wordt je helemaal gek. Das soms nog goedkoper dan van vast naar NL mobiel. Echt niet te geloven....

› reageer

Aanbieders als KPN, Orange, Telfort, T-Mobile en Vodafone moeten de tarieven voor het bellen naar een mobiel uiterlijk in juli 2008 verlaagd hebben

Afgezien van KPN biedt toch geen van de providers hierboven telefonie van vast naar mobiel aan?

› reageer

Nee maar ze brengen wel hoge kosten in rekening aan KPN. Dus vandaar dat de providers worden aangesproken.

› reageer

Iets te zeggen? Reageer!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Klik hier om te in te loggen of te registreren.