AMSTERDAM - De ANWB stopt met zijn mobiele routeplanners Engin en Enginyoy. Het bedrijf zegt de Europese navigatiemarkt niet meer te kunnen bijbenen. Dat staat te lezen op de website van Enginyoy.
Lijkt me duidelijk!
DEN HAAG - De ANWB heeft speciaal voor gemakzuchtige mensen en ook voor personen die niet gezegend zijn met het navigatievermogen van een postduif een dienst voor de mobiele telefoon ontwikkeld: Enginyoy. Deze dienst is een navigator voor zowel in de auto als lopend of op de fiets. Daarnaast zit er informatie in over restaurants, hotels en pretparken in Nederland en Europa, inclusief de route ernaar toe en de mogelijkheid om te bellen.
Enginyoy is ontwikkeld voor smartphones, de uitgebreidere mobiele telefoons. "Veel navigatiesystemen concentreren zich alleen op de auto en zijn ook alleen in de auto te gebruiken. Wij hebben juist voor de mobiele telefoon gekozen omdat mensen die overal mee naartoe nemen en we zo de dienst uitgebreider kunnen maken, voor bijvoorbeeld voetgangers", aldus donderdag Monique van der Sanden, businessmanager van de ANWB.
De informatie is constant actueel omdat er wordt gebeld naar een centrale databank. "De wegenkaart zit niet in de mobiele telefoon. Dat scheelt ook geheugenruimte."
Als er een route moet worden opgehaald, belt de mobiele telefoon met de databank. Deze haalt de volledige route of een deel ervan op, afhankelijk van de grootte van de data. Als het bereik van de telefoon wegvalt, is de route al binnen. "Tussendoor kan de automobilist nog een update binnenhalen, met bijvoorbeeld actuele file-informatie." Voor Nederland kan dat al meteen. Informatie over de files op Europese wegen wordt vanaf deze zomer aangeboden. Daarnaast bevat de database een miljoen adressen in Nederland en Europa van onder meer restaurants, ziekenhuizen en tankstations.
De ANWB veracht dat het voor de zomer het ook mogelijk is om de locatie door te sturen via een sms. "Als iemand met pech langs de weg staat, is het op die manier heel eenvoudig om de locatie door te sturen aan de wegenwacht" , zegt Van der Sanden.
De ANWB heeft hoge verwachtingen van de dienst. "Dit jaar verwachten we ongeveer 35.000 Enginyoy-pakketen te verkopen. De jaren daarna moet dat flink stijgen omdat de verkoop van smartphones ook ieder jaar fors toeneemt" , aldus Van der Sanden. Vanaf deze week is het pakket te koop.
Het volledige pakket van ENGINYOY kost € 299,-. Hiervoor krijg je:
Een jaarabonnement grensoverschrijdend navigeren en inspireren door heel Europa.
Altijd het meest up-to-date kaartmateriaal (NAVTEQ).
Toegang tot alle ENGINYOY diensten waaronder My ENGINYOY en software updates.
Een compacte draadloze Bluetooth GPS ontvanger inclusief oplader (220 V) en autolader (12 V).
De persoonlijke ENGINYOY card met unieke registratiecode.
Lijkt mij nogal prijzig, een jaarabo zou 169 kosten....en daarnaast nog eens een datapakket aanschaffen bij de telecomprovider
voor meer info http://www.enginyoy.nl/
Ach, je hebt al Route 66, Wayfinder en niet te vergeten TomTom voor de smartphones. Of nog zo'n systeem nou een welkome aanvulling is? Overigens vind ik TomTom echt perfect en ook erg innovatief qua nieuwe producten en diensten.
› reageerheb zelf niet eens 169 euro per jaar over voor de up to date, en nog elke keer een route downen. Gebruik dan ook niet zo heel vaak de navigatie, maar ja toch wel eens handig
Zijn er mensen met ervaring met één van de navigatieprogramma's voor telefoons? Ik denk erover om een dergelijk systeem aan te schaffen. Werkt route 66 ook als je te voet of op de fiets bent? Met de nieuwe systemen van TomTom en enginyoy staat het er expliciet bij dat het mogelijk is. Is het display van een telefoon groot genoeg voor een goed beeld?
› reageerIs er ook een navigatiesysteem voor de samsung D500?
@jony. De D500 is geen smartphone, dus je kan dit systeem niet gebruiken op de D500.
› reageermaar misschien wel een ander systeem. En dat vraag ik.
Nee, geen enkel systeem werkt op de D500.
› reageerMaar hoe werken de systemen op de geschikte toestellen? En wat zijn de verschillen tussen route 66, tomtom en enginyoy? Wie heeft al ervaring met een navigatiesysteem op de telefoon?
› reageer- Route 66 schijnt iets trager te zijn dan TomTom
- TomTom hoort een abonnement bij om het te mogen gebruiken, route 66 niet.
- enginyoy heeft geen kaartmateriaal op telefoon staan, maar haalt dit binnen via mobiel internet. R66 en TomTom hebben het kaartmateriaal op het toestel staan, en halen alleen fileinfo e.d. op via internet. Bij enginyoy heb je dus waarschijnlijk een hogere rekening dankzij meer dataverbruik, maar wel altijd de recenste kaart beschikbaar.
Zelf geen ervaring.
ANWB trekt stekker uit routeplanner Engin
Uitgegeven: 20 juli 2005 14:12
Laatst gewijzigd: 20 juli 2005 14:40
AMSTERDAM - De ANWB stopt met zijn mobiele routeplanners Engin en Enginyoy. Het bedrijf zegt de Europese navigatiemarkt niet meer te kunnen bijbenen. Dat staat te lezen op de website van Enginyoy.
Op de website verklaart dat ANWB dat "navigatiemarkt zich dusdanig heeft ontwikkeld dat je een Europese speler moet willen zijn. Dit ligt niet in de lijn van de ambities van de ANWB".
Volgens de website PocketPC-Club zouden de medewerkers van Engin al op de hoogte zijn gebracht en blijven op de korte termijn nog voor Engin werken. De ANWB zal de gebruikers van Engin persoonlijk van het nieuws op de hoogte brengen.
In april introduceerde de ANWB nog Enginjoy, een systeem specifiek voor smartphones. "Veel navigatiesystemen concentreren zich alleen op de auto en zijn ook alleen in de auto te gebruiken. Wij hebben juist voor de mobiele telefoon gekozen omdat mensen die overal mee naartoe nemen en we zo de dienst uitgebreider kunnen maken, voor bijvoorbeeld voetgangers", aldus Monique van der Sanden, businessmanager van de ANWB, bij de introductie van het systeem in april.
Verwachtingen
De ANWB had hoge verwachtingen van de dienst. "Dit jaar verwachten we ongeveer 35.000 Enginyoy-pakketen te verkopen. De jaren daarna moet dat flink stijgen omdat de verkoop van smartphones ook ieder jaar fors toeneemt", aldus Van der Sanden in april.
www.nu.nl
Enginyoy was al gedoemd te mislukken in mijn ogen: even de grens over een route plannen en je bent vele tientallen Euro's GPRS verkeer verder als je je route binnen hebt. Rij je even een stukje om door een opbreking: opnieuw een dure GPRS download.
Verder heeft niet iedere GSM klant (abonnement of prepaid) toegang tot een GPRS internetverbinding. Bij prepaid biedt alleen Orange dat aan en bij operators zoals T-Mobile moet je een GPRS bundel voor internet kopen (anders alleen toegang tot T-Zones WAP). Als klant zou ik ook niet zo snel een pakket kopen die je opnieuw voor hoge kosten gaat zetten na aanschaf.
Voor gedupeerde klanten is mogelijk een upgrade naar het vernieuwde Navigon 5 pakket een optie. (bij inlevering van je oude software nu 79,- euro voor de Benelux). De bediening ken je dan vermoedelijk ook al aangezien Engin gebaseerd was op Navigon versie 4 in een iets ander jasje. (ANWB had eerst het exclusieve recht voor Nederland, maar intussen is Navigon zelf ook met de verkoop in Nederland gestart).
Ik heb zelf de Navogon 5 upgrade nog voor 50,- euro kunnen krijgen in de introductie fase enkele weken terug. Het pakket bevalt goed en is intussen minstens gelijkwaardig aan de functionaliteit van TomTom. (is in Duitsland al gekozen tot beste navigatie product van 2005).
Ik ben het helemaal met je eens, het downloaden van routes is niet ideaal. Je betaalt je scheel aan GPRS kosten, zeker in het buitenland, daarnaast moet je ieder jaar nog een jaar-abonnement aanschaffen. Dan kun je beter TomTom of Route 66 kopen, is veel goedkoper.
Correctie: Prepay-bellers van Orange en Telfort kunnen gebruik maken van GPRS (zowel voor wap als voor het gebruik van dit soort programma's). Bij T-Mobile en Vodafone kan het alleen voor wap en is het haast onbetaalbaar zou je het voor Enginjoy willen gebruiken.
anwb is gestopt met engin, dus misschien ook met dit soort producten?
› reageerAMSTERDAM - De ANWB stopt met zijn mobiele routeplanners Engin en Enginyoy. Het bedrijf zegt de Europese navigatiemarkt niet meer te kunnen bijbenen. Dat staat te lezen op de website van Enginyoy.
Lijkt me duidelijk!