Vodafone begint handhaving FUP bestaande klanten

Vodafone is begonnen met de handhaving van de fair-use policy (FUP) op mobiel internet bij bestaande klanten, zo blijkt uit een brief die een bezoeker van TelecomVergelijker.nl gisteren heeft ontvangen. Deze FUP is van toepassing op klanten van Vodafone die voor 6 september j.l. abonnee zijn geworden.

De FUP, die klanten van Vodafone een 'zorgeloze' internetervaring zou moeten bieden, blijkt nu het gebruik te beperken tot maximaal 800MB per maand. Dit staat volgens Vodafone gelijk aan de in de productvoorwaarden gestelde grens van tien keer het gemiddelde gebruik. Abonnee's wordt geadviseerd minder gebruik te maken van audio- en videostreaming. Ook het -niet toegestane- gebruik van tethering wordt als oorzaak gezien van een hoog dataverbruik.

Klanten die hun verbruik niet verlagen tot onder de genoemde grens zullen voortaan met een snelheid van 32 kilobit per seconde moeten surfen. De normale snelheid van mobiel internet bij Vodafone is 3.6 megabit per seconde, ruim honderd keer sneller dus. Als alternatief wordt de 'Zorgeloos Internet Extra'-BloX aangeboden. Het activeren van deze bundel betekent dat de klant voor iedere gigabyte dataverkeer boven 1 gigabyte per maand 10 euro betaalt. Hiervoor geldt geen beperking van de snelheid.

Een woordvoerder van Vodafone bevestigt dit verhaal tegenover TelecomPaper en laat weten dat er altijd al sprake is geweest van een FUP, en dat handhaving hiervan steeds noodzakelijker wordt. Twee procent van de gebruikers zou verantwoordelijk zijn voor vijftig procent van het netwerkverkeer, aldus de woordvoerder.