Sim only abonnementen vergelijken

Kies hier het gewenste sim only abonnement, en wij tonen je alle aanbiedingen bij dit sim only abonnement in een handige vergelijking. Weet je niet welk sim-only abonnement het beste bij je past? Bekijk dan eerst de meest populaire sim only aanbiedingen.
Sluiten
 
Er zijn abonnementen gevonden. Klik hier voor de resultaten.
Wat is een SIM-only abonnement?

Een SIM-only abonnement, vaak aangeduid als SIM-only, SIM only of SIMonly, is een abonnement zonder een nieuwe mobiele telefoon. Je koopt alleen de simkaart, vandaar SIM-only.

Bij een SIM-only abonnement ontvang je meestal een bundel met minuten en/of sms’jes en/of data. Je krijgt een nieuwe simkaart, met behoud van nummer als je dat wilt.

Een SIM-only abonnement is een prima optie wanneer je al een mobiele telefoon hebt en daar nog tevreden over bent. En een SIM-only abonnement kan stukken goedkoper uitvallen dan aanbiedingen waarin wel een mobiele telefoon is opgenomen.

Wil je wel een nieuwe mobiele telefoon, dan is het interessant om SIM-only abonnementen met de aanschaf van een los toestel te vergelijken met abonnementen waarbij zowel toestel als abonnement worden geleverd. Dit is vooral nuttig als je het geen probleem vindt om het toestel in een keer te betalen.

Terug naar boven
Waarom kiezen voor een SIM only abonnement?

Loopt de contractperiode van je abonnement op zijn eind? En ben je tevreden over de telefoon die je hebt en er is geen behoefte om te upgraden naar een nieuwer toestel? Dan is het interessant om over te stappen naar een SIM only abonnement.

Op de SIM-only markt zijn meer aanbieders, met scherpe deals. De kans is groot dat de maandelijkse uitgaven voor een mobiel abonnement aanzienlijk omlaag kunnen. En dat vaak met een grotere bundel.

Een tweede voordeel is dat je kunt kiezen voor een maandelijks opzegbaar abonnement. Je bent daardoor veel flexibeler om over te stappen naar een andere provider. Handig als je zit te twijfelen over de aanschaf van een nieuwe telefoon.

Er is overigens één partij die een maandcontract heeft, in combinatie met een toestel, Tele2. Maar, je moet het toestel in één keer afbetalen als je overstapt naar een andere partij.

Terug naar boven
Micro-SIM? Nano-SIM? Welk type SIM-kaart gaat er in mijn mobiele telefoon?

Er bestaan verschillende formaten SIM-kaarten. De eerste mobiele telefoons hadden een SIM-kaart van het formaat van een creditcard (85 x 54 mm), de Full-size SIM danwel de Standaard SIM.

De Full-size SIM werd opgevolgd door de Mini-SIM met een formaat van 25 x 15 mm.

Na de Mini-SIM kwam de Micro-SIM (15 x 12 mm). Nog kleiner als gevolg van de steeds kleiner wordende mobiele telefoons. Eind 2012 werd er voor het eerst gebruik gemaakt van een Nano-SIM kaart (Apple iPhone 5). Deze heeft een omvang van 12,3 x 8,8 mm.

Niet alle SIM-kaarten passen in alle mobiele telefoons. Micro-SIM kaarten passen meestal wel in oudere toestellen, terwijl nieuwe modellen veelal gebruik maken van Nano-SIM kaarten. Het in gebruik nemen van een nieuwe telefoon met een ander formaat simkaart leverde daardoor veel administratieve rompslomp op en gedoe met bijvoorbeeld kaarthoudertjes/kaartvergroters en het zelf op maat knippen van te grote SIM-kaarten. Gelukkig bieden de aanbieders tegenwoordig zelf de oplossing. Je kunt een (gratis) kaartwissel inclusief nummerbehoud aanvragen. Dan krijg je een nieuwe simkaart waar alle drie gangbare formaten inzitten. Je kunt het formaat dat je nodig hebt er uit drukken.

De nieuwste soort SIM-kaart heeft niet echt een maat. De eSIM is een virtuele SIM-kaart. De chip zit ingebouwd in de telefoon. En wordt door de provider gekoppeld aan jouw nummer. T-Mobile was de eerste Nederlandse provider die dit type kaart ondersteund, vanaf augustus 2019.

Terug naar boven
Ik heb nog geen mobiel abonnement of wil een extra mobiel abonnement. Wat zijn de mogelijkheden?

Heb je nog een goed werkende mobiele telefoon waar je tevreden over bent, of ben je van plan een losse mobiele telefoon aan te schaffen? Dan is het interessant om een SIM-only abonnement af te sluiten. Let er wel op dat je een abonnement neemt dat past bij je verbruik.

De meeste providers bieden dezelfde abonnementen aan met of zonder toestel. Het verschil zit in de maandprijs voor het toestel (als je daar voor kiest).

En er zijn aanbieders die zich 100% gespecialiseerd hebben in het aanbieden van SIM-only abonnementen. Bijvoorbeeld Lebara, Simyo of Simpel. De prijzen bij dit soort partijen zijn over het algemeen laag.

Aanschaf van een SIM-only abonnement heeft een aantal voordelen ten opzichte van de aanschaf van een abonnement inclusief mobiele telefoon.
- Je kunt aanzienlijk besparen op de kosten
- Er zijn meer aanbieder, dus keuze uit meer producten
- Kies voor een korte looptijd, dan kun je snel overstappen als een andere partij een goedkoper abonnement aanbiedt

Terug naar boven
Welke providers bieden SIM only abonnementen aan?

SIM-only abonnementen worden aangeboden door diverse providers. Providers zijn onder te verdelen in netwerk providers en virtuele providers, ook wel MVNO's genoemd.

Een netwerk provider heeft de beschikking over een eigen fysiek netwerk. Uitbreiding en onderhoud van het fysieke netwerk ligt volledig bij de betreffende netwerk provider. Nederland kent 3 netwerk providers:

  • KPN
  • T-Mobile (Dochter Tele2 heeft een eigen 4G-netwerk)
  • Vodafone

Een virtuele provider wordt vaak afgekort als MVNO (Mobile Virtual Network Operator). Een MVNO is niet in het bezit van een eigen fysiek netwerk en koopt capaciteit in bij een netwerk provider. MVNO's richten zich veelal op een specifieke doelgroep. Hieronder tref je een overzicht aan van enkele virtuele providers die actief zijn in Nederland. De vetgedrukte namen betreft partijen die onafhankelijk inkopen en geen onderdeel zijn van een netwerkprovider:

  • Ben (T-Mobile)
  • hollandsnieuwe (Vodafone)
  • Budget Mobiel (KPN)
  • Lebara (KPN)
  • Simpel (T-Mobile) (aangekondigde overname door T-Mobile oktober 2020)
  • Simyo (KPN)
  • Youfone (KPN)
Terug naar boven