Apple iPhone 7 dossier

Laatste wijziging: Tuesday 15 August 2017 11:09

De Apple iPhone 7, gereviewed door onze expert

De iPhone 7 is al even op de markt. Onze expert heeft dit nieuwe toestel uitvoerig aan een test onderworpen en er en videoreview van gemaakt. Hieronder is het resultaat te zien.

De nieuwe Apple iPhone 7 uitgebreid gereviewed

Gesponsord

Non-stop €5,- korting p/mnd + dubbele data!Combineer een iPhone 7 of iPhone 7 Plus aanbieding van Vodafone met Ziggo en ontvang zo lang je abonnement loopt €5,- korting + dubbele data. Maand in, maand uit! Bekijk hier de actuele iPhone 7 en iPhone 7 Plus aanbiedingen van Vodafone.


De Apple iPhone 7 afgezet tegen de Apple iPhone 7 Plus

Tegelijkertijd met de lancering van de iPhone 7 heeft Apple de grote variant hierop gelanceerd, de iPhone 7 Plus. Ook de Plus versie is uitvoerig door onze expert getest. De bevindingen zijn verwerkt in een aparte (video)review.

Dat de iPhone 7 Plus groter is dan zijn kleine broertje is makkelijk voor te stellen. Welke verschillen bestaan er nog meer tussen beide versies? De belangrijkste verschillen hebben we op een rijtje gezet in onderstaande video.

Apple iPhone 7 vs. Apple iPhone 7 Plus

Eindelijk: de nieuwe Apple iPhone 7

Gepubliceerd op: donderdag 1 september 2016 09:27

Apple heeft de nieuwe iPhone 7 gepresenteerd. Het belangrijkste nieuws? De iPhone 7 is sneller, mooier, heeft een betere camera en scherm, maar vooral: geen koptelefoon-ingang meer. Bij de gadget krijg je nieuwe earbuds die je aansluit via de lightning-connector. Een toffe innovatie die vooral bedacht lijkt om het draadloos muziek luisteren te promoten. Een overzicht van de belangrijkste updates.


Design

Allereerst heeft Apple haar iPhone 7 een kleine re-design gegeven. Geen revolutie, maar evolutie, zoals dat zo mooi heet. Waarom? Van een afstandje lijkt de iPhone 7 weliswaar op haar voorgangers, maar niets is minder waar: de afwerking van deze nieuwe telefoon is een stuk beter dan zijn voorgangers. Het stainless steel logo ziet er stijlvol uit en de manier waarop het uitstekende gedeelte van de camera glad is afgewerkt verdient alle lof.

Daarbij is er nog een groot verschil ten opzichte van de iPhone 6(s): de Space Grey (grijze) iPhone is de deur uit gedaan en daarvoor is er een prachtige ‘Jet Black’, glanzend zwarte editie voor teruggekomen. Het is geen innovatie, maar het ziet er, laten we wel wezen, gewoon erg goed uit. Komt bij dat Apple de iPhone 7 voor het eerst water- en stofbestendig heeft weten te maken. Het toestel heeft de zogenoemde IP-67 normering meegekregen, waardoor je ‘m rustig in de regen of in bad kunt gebruiken. Was zo’n normering vroeger voorbehouden aan de echte outdoortelefoons, hebben nu ook de meest high end modellen deze handige bescherming.


Home button

Ook de Home-button, de knop onder het Retina HD-display, is op de schop gegaan. Deze is nu nog gevoeliger en ondersteunt, in combinatie met het nieuwe iOS 10, nog meer functies. De knop is drukgevoelig en kan het verschil voelen tussen hard en zacht drukken. Ook geeft de knop je ‘tactile feedback’, zodat je voelt wat je aan het doen bent - iets wat ook voor externe partijen erg interessant kan zijn.


Camera

Apple heeft verder de camera verbeterd, met als belangrijkste pluspunt de aanwezigheid van optische beeldstabilisatie, iets wat bij de vorige iPhones alleen nog voorbehouden was aan de grotere Plus-versie van de iPhone. Apple-goeroe Phil Schiller maakte tijdens de presentatie vooral veel vergelijkingen met dure spiegelreflexcamera’s omdat, zo stelde hij, de iPhone 7 op een eenvoudigere manier bijna exact dezelfde beeldkwaliteit kan behalen. Hij doelde vooral op het feit dat de iPhone 7 op een eenvoudige manier een prachtige onscherpe achtergrond kan creëren, voor een mooi scherptediepte-effect. Verder is de camera 60% sneller en 40% energiezuiniger.

Een terugblik op de Apple Keynote


Display

Het Retina HD display is weer een stuk beter dan zijn voorganger. Tijdens het spelen van een game moeten de kleuren ervan af spatten en afbeeldingen zijn meer helder dan ooit. Niet voor niets kwam gedurende de keynote iemand van Instagram praten over de voordelen van het nieuwe iPhone-display dat gebruik maakt van de wide gamut-technologie en daardoor een enorm contrast kan behalen.


Processor

De nieuwe A10 Fusion 4-core processor van de iPhone 7 bewijst nog maar eens hoe hard het gaat in de smartphone-markt. Het type is twee keer sneller dan zijn voorganger en liefst 240 keer sneller dan de allereerste iPhone. Dat zorgt voor een geweldige gebruikservaring, waarbij het zelfs mogelijk wordt om grafisch zware applicaties van bijvoorbeeld Adobe alsnog soepel te draaien. Apple gaf zelf Adobe Lightroom, een zeer populair fotobewerkingsprogramma, als voorbeeld. Zelfs ruwe fotobestanden kunnen met gemak tot in details worden bewerkt.

Apple gaf aan dat er inmiddels 1 miljard (!) verschillende apps zijn die vrijwel allemaal soepel zullen draaien op de iPhone 7. Een van die apps zal (zeer binnenkort) overigens Super Mario Run zijn. Het bekende Italiaanse pizzabakkertje Mario is voor het eerst te vinden in een spel op iOS-apparaten – misschien wel het grootste nieuws op de Apple Keynote waar de iPhone 7 het levenslicht zag.

Gesponsord

Non-stop €5,- korting p/mnd + dubbele data!Combineer een iPhone 7 of iPhone 7 Plus aanbieding van Vodafone met Ziggo en ontvang zo lang je abonnement loopt €5,- korting + dubbele data. Maand in, maand uit! Bekijk hier de actuele iPhone 7 en iPhone 7 Plus aanbiedingen van Vodafone.


Geen koptelefoon-aansluiting

Maar de meest opvallende wijziging aan de iPhone zelf, is niet de aanwezigheid van goede hardware of een nog mooiere camera. Nee, het is juist het ontbreken van een aansluiting die het meeste stof doet opwaaien. Apple heeft ervoor gekozen de koptelefoon-aansluiting weg te laten. In plaats daarvan krijg je bij aanschaf van de iPhone 7 een setje earbuds met een plug voor de lightning-connector. Het maakt de telefoon niet alleen dunner, maar zorgt er ook voor dat de designers uit Cupertino nu stereospeakers in de iPhone hebben weten te stoppen. Zowel aan de boven- als onderkant zitten nu kleine speakertjes om mooi geluid te produceren.


Airbuds

Ook is er nog een andere reden waarom Apple de koptelefoonaansluiting heeft verwijderd: het merk ziet een grote toekomst voor draadloze hoofdtelefoons. Tijdens de lancering van de iPhone kwam Apple dan ook met zogenoemde ‘Airbuds’ op de proppen, een setje draadloze in ear hoofdtelefoons die op een volledig geladen batterij 5 uur mee zouden moeten gaan. Deze Airbuds zien er opvallend uit, met een uitsteeksel aan de onderkant om draadloos te kunnen bellen. Deze Airbuds krijg je niet meegeleverd en de verwachting is dat ze een aardige duit gaan kosten. Mocht je nu erg gehecht zijn aan je oude hoofdtelefoon, geen zorgen, Apple levert, naast de nieuwe lightning-eardbuds, bij aanschaf van de iPhone 7 een verloopstukje van lightning-naar-3,5mm jackplug mee.


iPhone 7 en iPhone 7 Plus

Tegelijkertijd met de reguliere iPhone 7 werd ook de iPhone 7 Plus gelanceerd. Deze grotere 5,5 inch versie van de iPhone 7 heeft niet een, maar twee camera’s achterop waardoor het door een trucje mogelijk is om optisch in te zoomen en nog beter scherp te stellen. Het zorgt al met al voor een nog betere foto, met mooie onscherpte op de achtergrond en heldere kleuren.

De iPhone 7 komt er in meerdere varianten, maar Apple heeft er (eindelijk) voor gekozen de 16GB-editie weg te laten. In plaats daarvan zijn er nu een 32GB, 128GB en zelfs een 256GB-variant. Datzelfde geldt voor de iPhone 7 Plus. Nederland zit (sinds lange tijd) bij de eerste groep landen waar je de toestellen kunt verkrijgen. Als je als eerste de iPhone 7 wil hebben, kun je vanaf 9 september 9.00 uur een officiële pre-order plaatsen. Ook kun je je bij Vodafone alvast inschrijven op een toestel.