Apple iPhone 7 Plus dossier

Laatste wijziging: Tuesday 15 August 2017 11:19

Video review iPhone 7 Plus: het grote broertje van de iPhone 7

Naast de iPhone 7 heeft onze expert ook de iPhone 7 Plus eens flink onder de loep genomen. Eerder meldden we al dat deze grote broer van de iPhone 7 niet alleen een stuk groter is, maar ook een betere camera heeft. De bevindingen van de test hebben we verwerkt in een video review. Veel plezier met kijken.

Uitgebreide video review van de Apple iPhone 7 Plus

Gesponsord

De beste iPhone 7 Plus deals vind je bij GSMWeb.nl


GSMWeb.nl heeft de voordeligste mobiele abonnementen van de grote providers in Nederland. Bekijk het actuele aanbod van de iPhone 7 Plus bij GSMWeb.nl en profiteer direct.


De Apple iPhone 7 afgezet tegen de Apple iPhone 7 Plus

De Apple iPhone 7 en Apple iPhone 7 Plus zijn gelijktijdig gelanceerd. Ook de kleinere versie van de Plus, de iPhone 7, is uitvoerig door onze expert getest. De bevindingen zijn verwerkt in een aparte (video)review.

Dat de iPhone 7 Plus groter is dan zijn kleine broertje is makkelijk voor te stellen. Welke verschillen bestaan er nog meer tussen beide versies? De belangrijkste verschillen hebben we op een rijtje gezet in onderstaande video.

Apple iPhone 7 vs. Apple iPhone 7 Plus

iPhone 7 Plus: dubbele camera voor dubbel plezier

Naast de alom geroemde iPhone 7 presenteerde Apple een grote broer: de iPhone 7 Plus. Deze smartphone is niet alleen een stuk groter, maar heeft ook een betere camera. Of eigenlijk: camera’s. De iPhone 7 Plus heeft namelijk twee camera’s op de achterzijde, om zo nog beter foto’s te kunnen schieten.

Het is niet de eerste keer dat Apple met een grotere variant van haar iPhone komt. Eerder presenteerde het al de iPhone 6 Plus en iPhone 6s Plus. Beide telefoons kwamen zeer goed uit diverse testen, niet in de minste plaats doordat de camera bij beide edities als zeer goed werd bestempeld. Over het formaat was veel discussie: was zo’n 5,5 inch telefoon niet te groot? In retrospect blijkt het antwoord: ‘nee’. Alle andere fabrikanten maken grote ‘phablet-achtige’ types en enkelen zijn zelfs heel succesvol (denk bijvoorbeeld aan de Galaxy Note-serie van Samsung).


Bijzondere camera

Dat er een opvolger zou komen was dus niet zo heel gek. Maar Apple zou Apple niet zijn als ze van deze grote smartphone niet iets spectaculairs zouden maken. Want los van het werkelijk prachtige design en de indrukwekkende hardware, daarover later meer, heeft het bedrijf de iPhone 7 Plus voorzien van niet één, maar twee camera’s om zo tot nóg betere foto’s te komen. Dat idee is niet nieuw, andere merken als Huawei en LG hebben inmiddels meerdere toestellen met dubbele camera’s, waaronder hun vlaggenschepen Huawei P9 en LG G5. HTC was in 2014 met de HTC M8 de eerste die twee camerasensoren naast elkaar plaatste, maar Apple heeft het nooit aan gedurfd. Tot nu en het eerste resultaat is uiterst interessant.

Want hoewel beide camera’s dezelfde 12 megapixelresolutie hebben, zijn ze wel degelijk anders opgebouwd. De eerste camera is voorzien van een 28 mm groothoeklens met een diafragmaopening van f1/8, ideaal voor foto’s bij weinig licht. De tweede camera maakt gebruik van een 56 mm telelens, met een diafragmaopening van f/2.8. De combinatie tussen de twee maakt het mogelijk om tot 10 keer digitaal en 2 keer optisch in te zoomen, zonder dat je kwaliteit verliest. Vooral dat laatste is zeer interessant. Het beeld wordt, in tegenstelling tot bij digitale zoom, niet kunstmatig vergroot, maar er is daadwerkelijk sprake van meer details.


Scherptediepte-effect

Bovendien kan de iPhone 7 Plus met dank aan de verschillende brandpuntsafstanden op de camera (28 mm groothoek vs 56 mm tele) diepte meten en dat is zeer geschikt voor portret- of macrofotografie: ingenieuze software krijgt het voor elkaar te bepalen wat de achtergrond is, om die vervolgens op een mooie, zachte manier onscherp te maken, voor een herkenbaar scherptediepte-effect.

Tijdens de keynote maakte Phil Schiller niet voor niets veel vergelijkingen met digitale spiegelreflexcamera’s – volgens Schiller haal je met de iPhone 7 Plus op een eenvoudige manier eenzelfde beeldkwaliteit en effect.

Apple krijgt het zelfs voor elkaar dat nog voordat de foto gemaakt is, het scherptediepte-effect via het 5,5 inch display te zien is, iets wat zelfs de meest geavanceerde camera’s niet kunnen.

Kortom: het lijkt erop dat als het gaat om de camera Apple weer een nieuwe standaard heeft gezet. Het Amerikaanse tijdschrift Sports Illustrated heeft tijdens een NFL-wedstrijd tussen de Tennessee Titans en de Minnesota Vikings al de kans gehad de camera op de iPhone 7 Plus te proberen en die foto’s zien er indrukwekkend uit. Optische zoom is overigens, op een gekkigheid na, nog niet (vaak) voorgekomen op mobiele telefoons.

De iPhone 7 Plus heeft niet één, maar twee camera’s op de achterkant.


Ook een goede telefoon

Maar door die bijzondere camera, die trouwens in 4K videobeelden kan opnemen, vergeet je bijna dat de iPhone 7 Plus ook ‘gewoon’ een hele goede smartphone is. Apple heeft het 5,5 inch gevaarte voorzien van de allernieuwste hardware, waardoor de gadget sneller en sterker dan ooit moet zijn.

De cijfers zijn indrukwekkend. Niet alleen is hij twee keer sneller dan de iPhone 6, ook moet de nieuwe A10 Fusion 4 Core-processor een stuk efficiënter met batterijgebruik om gaan. ‘Een raket’, zo omschrijft Apple het zelf. Er zou, zelfs bij de meest geavanceerde (3D-) games geen hapering te zien zijn en programma’s uit het Adobe-pakket (denk aan Photoshop of Lightroom) in hoge resolutie zouden zonder gemak draaien.

Bij dat laatste komt het nieuwe display ook om de hoek kijken. Hoewel de resolutie van het Retina HD-display ongewijzigd is, heeft er wel verandering plaatsgevonden in het kleurbereik. Het scherm ondersteunt nu de ‘wide-gamut-technologie’, waardoor kleurcontrasten en zwartwaarden beter dan ooit zijn. Ook is het scherm nu 25% meer helder dan bij de iPhone 6s, waardoor je, volgens Apple, ook in de volle zon nog zonder problemen je display kunt aflezen.

Of dat het geval is, is nog maar de vraag, maar de eerste beelden zien er veelbelovend uit. Om het maximale uit het display te halen is de grootmacht uit San Francisco een samenwerking aangegaan met ’s werelds populairste fotografie-app Instagram.

Onder het display zit (uiteraard) de Home--button en die maakt ten opzichte van zijn voorgangers gebruik van een nieuwe sensortechnologie, waardoor hij drukgevoelig is en hij dus het verschil tussen hard en zacht drukken herkent. Zo activeer je dus verschillende functies met dezelfde knop. Het lijkt een beetje op 3D-touch, maar dan op een fysieke knop. Uiteraard heeft de knop weer een vingerafdrukscanner en het herkenbare ronde uiterlijk.

Gesponsord

De beste iPhone 7 Plus deals vind je bij GSMWeb.nl


GSMWeb.nl heeft de voordeligste mobiele abonnementen van de grote providers in Nederland. Bekijk het actuele aanbod van de iPhone 7 Plus bij GSMWeb.nl en profiteer direct.


Water- en stofbestendig

Sowieso is de iPhone 6 Plus een op het oog vrij standaard iPhone look-and-feel. Zet ‘m naast de eerdere iPhone 6 Plus en het lijkt een kopie, maar niets is minder waar: de verschillen zitten ‘m vooral in detaillering. Zo is het logo nu van roestvrij staal en is het model nu IP67-gecertificeerd, waardoor hij water- en stofbestendig is. Ook introduceerde Apple een nieuwe glanzend zwarte (‘Jet Black’) editie, die nog maar eens laat zien hoe luxueus een iPhone kan zijn.

Maar de meest belangrijke wijziging in het uiterlijk, is de afwezigheid van een hoofdtelefoonaansluiting. Apple kiest ervoor om haar earbuds vanaf nu een lightning-connector mee te geven. Je stopt de koptelefoon dus niet meer in een 3,5 mm jackplug, maar op de plek van de lader. Een ietwat gekke keuze, en over het nut is al heel veel gediscussieerd, maar Apple hoopt hiermee het draadloos muziek luisteren een boost te geven.

De AirPods van Apple

Het bedrijf uit Cupertino introduceerde tijdens de lancering van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus dan ook zogenoemde ‘Airpods’, een draadloze in ear hoofdtelefoon met een vreemd langwerpig uiterlijk maar wel een lange accuduur: de oordopjes zouden 5 uur onafgebroken te gebruiken moeten zijn.

Of de Airpods een succes gaan worden is maar sterk de vraag, vooralsnog is de adviesprijs erg hoog en de iPhone 7 Plus is op zichzelf al niet goedkoop: de 7 Plus is er in een 32GB, 128GB en zelfs een 256GB-variant, die respectievelijk voor 909, 1019 en 1129 euro simlockvrij weg moeten gaan.

Als je de iPhone 7 Plus wil bestellen, kun je vanaf nu een officiële pre-order plaatsen. In combinatie met een abonnement en mocht je nog niet toe zijn aan het verlengen van je huidige abonnement of een geheel nieuw abonnement, dan is de iPhone 7 Plus ook te pre-orderen als los toestel.