Apple iPhone SE dossier

Laatste wijziging: Tuesday 27 September 2016 08:27

Apple iPhone SE, krachtpatser met 4 inch beeldscherm

Eerder deze week presenteerde Apple haar nieuwe toestel, de iPhone SE. Waar nieuwe toestellen in de regel zijn voorzien van groot, groter, grootst schermen, heeft Apple er voor gekozen om, voor het eerst sinds de lancering van de iPhone 5s, het toestel te voorzien van een 4 inch scherm met Retina-resolutie. Qua design lijkt de SE dan ook veel op de iPhone 5s. Daar houdt de vergelijking dan ook op.


Krachtige hardware

Qua hardware is de SE helemaal van deze tijd. Het toestel wordt aangedreven door dezelfde 64-bits A9 chip en M9-bewegingscoprocessor als die van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus. Volgens Apple zorgt dit ervoor dat de systeemprocessor van de iPhone SE twee keer zo snel en de grafische processor drie keer zo snel is als bij de iPhone 5s.

De batterijduur is ook verbeterd. De nieuwe M9-bewegingscoprocessor is in de A9-chip geïntegreerd waardoor meer functies voortdurend actief kunnen zijn bij een lager energieverbruik. Bijvoorbeeld “Hé Siri” (zonder de telefoon op te pakken) en het bijhouden van afgelegde stappen en afstand.

De iPhone SE draait standaard op de laatste versie van iOS, iOS 9.


Prima camera met 4K video opname mogelijkheid

De iPhone SE heeft de beschikking over een 12 megapixel iSight-camera met Focus Pixel-technologie voor sneller scherpstellen. Net als met de iPhone 6s kun je hierdoor uiterst scherpe en gedetailleerde foto’s schieten. Video opnamen zijn mogelijk in 4K. Daarnaast heeft de camera de mogelijkheid om Live Foto’s te schieten. Dit zijn korte geanimeerde foto’s met geluid die het moment vlak vóór en vlak na de foto laten zien. Aan de voorkant is een 1,2 megapixel-camera te vinden. Net als bij de iPhone 6S kan het scherm worden gebruikt als flitser.


Beschikbaarheid, varianten en prijzen

De iPhone SE is verkrijgbaar met 16 GB of 64 GB opslagcapaciteit en in de kleuren spacegrijs, zilver, goud en roségoud. De prijs op het moment van lanceren bedraagt € 489,- voor de 16 GB variant en € 589,- voor de 64 GB variant.

Per april 2016 zal de iPhone SE verkrijgbaar zijn in Nederland. Pre-ordering is reeds mogelijk, zowel als los toestel als in combinatie met abonnement. Aanbiedingen van verschillende webwinkels zijn opgenomen in onze vergelijker.