Sony Xperia Z5 reviews

Videoreview Sony Xperia Z5

TelecomVergelijker.nl beoordeelt samen met de redactie van BesteProduct.nl de nieuwste telefoons
Voordelen
 • Snel
 • Prima camerakwaliteit
 • Verbeterde geluidskwaliteit
 • Goede batterijduur
 • Mooi display
 • Elegant en waterdicht ontwerp
 • Snelle vingerafdrukscanner
 • Standaard 32 GB en MicroSD-slot
 • Hi-res audio ondersteuning
 • Matglazen achterkant
Nadelen
 • Hoge adviesprijs
 • Glazen achterkant is kwetsbaar
 • Alleen Full HD-scherm
 • Grote body a.g.v. randen rondom het scherm
 • Toestel is wat hoekig
 • Geen QuickCharge-lader meegeleverd
 • Niet innovatief genoeg

Expertbeoordeling Sony Xperia Z5

Geschreven op 17 March 2016
8,0
Design / hardware
Multimedia
Software
Internet / social media
Gebruikservaring
Prijs-kwaliteit
Totale indruk
Design / hardware

De Xperia Z5 beschikt over een 5,2 inch beeldscherm welke in een langwerpige en hoekige behuizing is geplaatst. Hierdoor wordt het toestel groter dan nodig is en is het toestel lastig met één hand te bedienen. De Z5 Compact biedt natuurlijk de oplossing voor dit punt.

De achterkant van het toestel heeft en matte finish als gevolg van het gebruik van melkglas. Dat geeft het toestel een premium uitstraling.

De specificaties zijn ook premium. De snelle Snapdragon 810 Octa-chipset, 32 GB aan interne opslag en 3 GB aan RAM-geheugen zorgen ervoor dat de Z5 uitstekend zijn werk doet. De Z5 Compact heeft 1 GB minder aan werkgeheugen en dat lijkt het verschil te maken. De interface van de Z5 vertoonde geen hapering, waar die van de compacte versie dat af en toe wel deed.

Multimedia

De camera van de Xperia Z5 laat foto’s zien van een aanzienlijk hogere kwaliteit dan de vorige modellen. Foto’s raken minder snel bewogen hebben minder last van ruis. Foto’s schieten in de manual modus draagt hier ook aan bij. De witbalans en ISO-waarden zijn dan zelf i te stellen.

De beeldstabilisatie doet tijdens video opnamen uitstekend zijn werk. Opnemen in slowmotion en 4K behoren tot de mogelijkheden.

Software

De Z5 hebben we niet kunnen betrappen op een hapering. So far, so good. Wel begint de Xperia user interface wat saai te worden. Vernieuwingen zijn op dit punt bij Sony ver te zoeken. Dit wordt gedeeltelijk weer goedgemaakt door toffe features als de Remote Play-functie en Stamianmodus. De Xperia Z5 beschikt verder over zeer uitgebreide camerasoftware.

Al met al zijn we blij dat de schil het toestel niet in de weg zit.

Internet / social media

De Xperia Z5 beschikt over een fors scherm. Daarom uitstekend geschikt om te internette en je social media bij te houden. Naast de gangbare apps kun je op de Z5 gebruik maken van Sony's Socialife, de applicatie waar je je eigen nieuws-en Twitterfeed kunt combineren en samenstellen.

Gebruikservaring

De Z5 is (spat)waterdicht, wat zeker van pas komt in een land als Nederland. Iedere PlayStation bezitter zal de Remote Play-functie fantastisch vinden. Zoals eerder genoemd is de kwaliteit van de foto’s erg goed en werkt de software ook heel soepel.

De batterijduur is wel wat karig. Het aantal mAh is lager uitgevallen dan bij de Z3 en Z3+ en dat begrijpen we niet helemaal. Als gevolg van de randen om het scherm is de Z5, wat ons betreft, onnodig groot uitgevallen. Daar valt zeker nog wat te winnen.

Prijs-kwaliteit

De Xperia Z5 is op het moment van lancering te koop voor rond de 699 euro. Redelijk aan de hoge kant, maar gelet op de specificaties van het toestel een prijs die te rechtvaardigen is. Wil je wat minder uitgeven en een wat kleiner scherm, dan is compacte versie van de Z5 een goed alternatief. En voor diegenen die toch een groot scherm willen, kunnen voor ruim 200 euro minder de Xperia Z3 overwegen.

Conclusie

Het design van het vlaggenschip van Sony is de laatste jaren weinig veranderd. Datzelfde geldt voor de functies en mogelijkheden van het toestel. Wel zijn de verbeterde camera en vingerafdrukscanner van de Z5 fijne toevoegingen, maar het zou lekker zijn als Sony ons een keer goed verraste. De Xperia Z5 is erg degelijk, maar weinig verrassend. Sony bewijst wel dat je ook daarmee een dikke voldoende kunt scoren.

Gebruikersbeoordelingen Sony Xperia Z5

Gebaseerd op 0 reviews
 ?
Algemene indruk
Gebruiksvriendelijkheid
Batterij levensduur
Robuustheid
Uiterlijk
Totale indruk

Schrijf zelf een review over de Sony Xperia Z5

Beoordeling (*verplicht)
  Algemene indruk
  Gebruiksvriendelijkheid
  Batterij levensduur
  Robuustheid
  Uiterlijk
Toelichting (*verplicht)
Je naam (*optioneel)
Je e-mailadres (*verplicht voor deelname aan de winactie)
Vul ter controle de uitkomst van de volgende rekensom in (*verplicht)
7 plus vijf
=